Rchr
J-GLOBAL ID:200901020795543863   Update date: Aug. 28, 2023

Osuga Akiko

オオスガ アキコ | Osuga Akiko
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (3): 食べやすさ ,  テクスチャー ,  食生活
Research theme for competitive and other funds  (1):
  • 2019 - 2022 高齢者の摂食機能に配慮した油脂添加鶏再構成肉の力学特性と咀嚼・嚥下特性
Papers (10):
MISC (11):
Books (2):
  • 新健康と調理のサイエンス : 調理科学と健康の接点
    学文社 2020 ISBN:9784762029677
  • 健康と調理のサイエンス・・・調理科学と健康の接点・・・(第4版)
    学文社 2017
Lectures and oral presentations  (38):
  • 真空調理で調製したいちごのコンポートの調理特性
    (日本調理科学会2022年度大会研究発表要旨集,64 2022)
  • いちごの品質特性と味覚特性
    (日本家政学会第74回大会研究発表要旨集,47 2022)
  • 油脂を添加した再構成鶏胸肉の力学特性と主観的評価
    (日本調理科学会2021年度大会研究発表要旨集,52 2021)
  • 多孔性乾燥食品の客観的評価法と官能評価との関連性
    (日本家政学会第73回大会研究発表要旨集,57 2021)
  • 高野豆腐の含め煮の組織構造に及ぼす煮汁の影響
    (栄養学雑誌,78(5),137 2020)
more...
Education (3):
  • - 2014 Japan Women's University
  • - 1997 Japan Women's University Graduate School of Human Sciences and Design Division of Food and Nutrition
  • - 1995 Japan Women's University Graduate School, Division of Home Economics Division of Food and Nutrition
Professional career (1):
  • Home Economics master's degree (Japan Women's University)
Work history (6):
  • 2014 - 2015 Tokyo Seiei College
  • 2010 - 2011 和洋女子大学生活科学系准教授
  • 2004 - 2009 和洋女子大学家政学部生活環境学科講師
  • 2003 - 2004 Minami Kyushu University Faculty of Health and Nutrition, Department of Nutrition Management
  • 2001 - 2002 Showagakuin Junior College
Show all
Committee career (1):
  • 2009 - 2011 日本家政学会関東支部若手の会 幹事
Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY FOR SENSORY EVALUATION ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  日本栄養改善学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page