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J-GLOBAL ID:200901020795543863
Update date: Aug. 28, 2023
Osuga Akiko
オオスガ アキコ | Osuga Akiko
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (3):
食べやすさ
, テクスチャー
, 食生活
Research theme for competitive and other funds (1):
2019 - 2022 高齢者の摂食機能に配慮した油脂添加鶏再構成肉の力学特性と咀嚼・嚥下特性
Papers (10):
Keiko Fujii, Momomi Usui, Akiko Ohsuga, Michiko Tsuji. Effect of Thermoresponsive Xyloglucan on the Bread-Making Properties and Preservation of Gluten-Free Rice-Flour Bread. Foods. 2023. 12. 14. 2761
Keiko Fujii, Haruko Onodera, Chihiro Teraguchi, Akiko Ohsuga, Atsuko Takahashi. Optimal preparation for gluten-free rice bread. Journal of Biorheology. 2021. 35. 1. 18-28
大須賀彰子, 中川裕子, 高橋智子, 藤井恵子, 大越ひろ. 固形脂を添加したマッシュポテトの力学的特性と安定性について. 日本調理科学会誌. 2019. 52. 5. 299-307
大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ. 油脂を添加したマッシュポテトの飲み込み特性と力学的特性に及ぼす温度の影響. 日本官能評価学会誌. 2013. 17. 2. 101-111
OSUGA Akiko, IWASAKI Yuko, TAKAHASHI Tomoko, OGOSHI Hiro. Changes in the Properties of the Bolus While Chewing Mashed Potato with Added Oil and Fats. Science of Cookery. 2013. 46. 3. 205-212
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MISC (11):
Osuga Akiko. Study on the Ease of Eating of the Mashed Potato. Science of Cookery. 2015. 48. 1. 1-8
大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ. さつまいもマッシュの力学的特性と飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響. 日本女子大学大学院紀要家政学研究科・人間生活学研究科. 2013. 19. 41-49
大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ. マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響. 日本女子大学大学院紀要家政学研究科・人間生活学研究科. 2012. 18. 69-77
マビンロウタブレットの味覚特性に対する改良の効果について. 和洋女子大学紀要家政系編. 2008. 48. 97-109
野菜類と魚介類の食嗜好からみた食教育の必要性について. 和洋女子大学紀要家政系編. 2007. 47. 81-89
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Books (2):
新健康と調理のサイエンス : 調理科学と健康の接点
学文社 2020 ISBN:9784762029677
健康と調理のサイエンス・・・調理科学と健康の接点・・・(第4版)
学文社 2017
Lectures and oral presentations (38):
真空調理で調製したいちごのコンポートの調理特性
(日本調理科学会2022年度大会研究発表要旨集,64 2022)
いちごの品質特性と味覚特性
(日本家政学会第74回大会研究発表要旨集,47 2022)
油脂を添加した再構成鶏胸肉の力学特性と主観的評価
(日本調理科学会2021年度大会研究発表要旨集,52 2021)
多孔性乾燥食品の客観的評価法と官能評価との関連性
(日本家政学会第73回大会研究発表要旨集,57 2021)
高野豆腐の含め煮の組織構造に及ぼす煮汁の影響
(栄養学雑誌,78(5),137 2020)
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Education (3):
- 2014 Japan Women's University
- 1997 Japan Women's University Graduate School of Human Sciences and Design Division of Food and Nutrition
- 1995 Japan Women's University Graduate School, Division of Home Economics Division of Food and Nutrition
Professional career (1):
Home Economics master's degree (Japan Women's University)
Work history (6):
2014 - 2015 Tokyo Seiei College
2010 - 2011 和洋女子大学生活科学系准教授
2004 - 2009 和洋女子大学家政学部生活環境学科講師
2003 - 2004 Minami Kyushu University Faculty of Health and Nutrition, Department of Nutrition Management
2001 - 2002 Showagakuin Junior College
1999 - 2001 Showagakuin Junior College
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Committee career (1):
2009 - 2011 日本家政学会関東支部若手の会 幹事
Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY FOR SENSORY EVALUATION
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
, 日本栄養改善学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in
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