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J-GLOBAL ID:200901023638174071   Update date: Jan. 30, 2024

Goto Nami

ゴトウ ナミ | Goto Nami
Affiliation and department:
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): http://www.nrib.go.jp/gui/sosiki/secinfo04/01/gen_0101.htm
Research field  (4): Applied biochemistry ,  Applied microbiology ,  Horticulture ,  Plants: molecular biology and physiology
Research keywords  (12): 醸造 ,  醸造微生物 ,  DNA多型解析 ,  アントシアニン ,  ブドウ ,  ワイン ,  Microbiology ,  Fermentation ,  Sake ,  Anthocyanin ,  Grape ,  Wine
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2012 - 2016 Taxonomic study of a Japanese native grape cultivar 'Koshu' through SNPs analysis and partial sequence of chloroplast DNA
  • 2009 - 2011 Characterization of a grape variety'Koshu' through comparative genomic hybridization and transcriptomic analysis
  • 2006 - 2010 ワインと醸造用ブドウのフェノール化合物
  • 1998 - ワイン醸造に関する研究
  • 1988 - General oenology and microbiology
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Papers (70):
  • Kazuya Koyama, Atsushi Kono, Yusuke Ban, Kazuhiro Iwashita, Hisashi Fukuda, Nami Goto-Yamamoto. Genetic Architecture Underlying Proanthocyanidin Composition in American Hybrid Grapes. AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE. 2023. 74. 1
  • Kazuya Koyama, Atsushi Kono, Yusuke Ban, Sharon Marie Bahena-Garrido, Tomoko Ohama, Kazuhiro Iwashita, Hisashi Fukuda, Nami Goto-Yamamoto. Genetic architecture of berry aroma compounds in a QTL (quantitative trait loci) mapping population of interspecific hybrid grapes (Vitis labruscana x Vitis vinifera). BMC PLANT BIOLOGY. 2022. 22. 1
  • Hideaki Shimizu, Fumikazu Akamatsu, Aya Kamada, Kazuya Koyama, Kazuhiro Iwashita, Nami Goto-Yamamoto. Effects of variety and vintage on the minerals of grape juice from a single vineyard. Journal of Food Composition and Analysis. 2022. 107. 104377-104377
  • Fumikazu Akamatsu, Hideaki Shimizu, Sakura Hayashi, Aya Kamada, Yukari Igi, Kazuya Koyama, Osamu Yamada, Nami Goto-Yamamoto. Chemometric approaches for determining the geographical origin of japanese chardonnay wines using oxygen stable isotope and multi-element analyses. Food Chemistry. 2021. 131113-131113
  • Fumikazu Akamatsu, Hideaki Shimizu, Yukari Igi, Aya Kamada, Kazuya Koyama, Osamu Yamada, Nami Goto-Yamamoto. Prediction method for determining the carbon stable isotopic composition of berry sugars in the original must of Chardonnay wines. Food chemistry. 2021. 369. 130854-130854
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MISC (41):
  • 向井伸彦, 磯谷敦子, 奥田将生, 正木和夫, 高橋圭, 長船行雄, 江村隆幸, 矢澤彌, 後藤奈美. Review of the 43rd Honkaku Shochu and Awamori Contest in 2020. 酒類総合研究所報告. 2021. 193
  • 清水秀明, 赤松史一, 鎌田綾, 小山和哉, 岩下和裕, 後藤奈美. Grape Variety and Vintage Effects on Composition of Elements in Grape Juice. 日本ブドウ・ワイン学会誌. 2020. 31. 2
  • Masaki Okuda, Midori Joyo, Yuki Tamamoto, Yuki Tamamoto, Motoki Sasaki, Motoki Sasaki, Kei Takahashi, Nami Goto-Yamamoto, Nami Goto-Yamamoto, Masaru Ikegami, et al. Analysis of protein composition in rice cultivar used for sake brewing, and their effects on nitrogen compounds in sake:. Cereal Chemistry. 2018. 95. 320-329
  • 赤松史一, 清水秀明, 鎌田綾, 藤井力, 後藤奈美. 補糖及び補酸によるワイン中の水の酸素安定同位体比への影響. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2018. 2018
  • 赤松史一, 清水秀明, 鈴木彌生子, 久常有里, 藤井力, 後藤奈美. ブドウ果汁における酸素・水素安定同位体比の品種間による違い. 日本生態学会大会講演要旨(Web). 2017. 64th. ROMBUNNO.P2-Q-473 (WEB ONLY)
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Books (6):
  • 第1部 VII.日本のワイナリーへの新しい醸造技術の導入 「翔べ日本ワイン」(ISBN4-947682-13-2)
    料理王国社 2004
  • 第7章 ワインの品質と評価, ワインと宝石, p.128-147 (ISBN 4-89710-506-4)
    山梨日日新聞社 1998
  • 第4章 ワインの成分と効用, ワインの成分. ワインの事典.(ISBN 4-88282-143-5)
    産調出版 1997
  • 25. 酵母を溶解する細菌、酵母からのチャレンジ. 応用酵母学.(ISBN 4-7655-0233-3)
    東京, 技報堂 1997
  • 第6章 第1節 4.DNA解析の育種への応用, 日本ブドウ学.(ISBN 4-8425-9618-X)
    (株)養賢堂 1996
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Education (2):
  • 1981 - 1983 京都大学大学院 農学研究科 食品工学専攻
  • 1977 - 1981 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (The University of Tokyo)
Work history (12):
  • 2016/04 - 2021/03 National Research Institute of Brewing President
  • 2014/08 - 2016/03 National Research Institute of Brewing
  • 2013/07 - 2014/07 National Research Institute of Brewing
  • 2011/07 - 2013/07 National Research Institute of Brewing
  • 2001 - :独立行政法人酒類総合研究所原料研究室主任研究員
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Committee career (2):
  • 2019 - 現在 ASEV日本ブドウ・ワイン学会 会長
  • 2017/03 - 現在 日本醸造学会 編集委員長
Awards (4):
  • 2014 - 日本醸造学会 技術賞 DNA多型解析による甲州の分類に関する研究
  • 2006/10 - 日本醸造学会 奨励賞 醸造用ブドウのフラボノイド化合物の生合成とその制御に関する研究
  • 1991 - 日本醸友会奨励賞
  • 1987 - 日本醸造協会技術賞
Association Membership(s) (15):
日本乳酸菌学会 ,  日本醸造学会 ,  国際園芸学会 ,  American Society of Enology and Viticulture ,  ASEV日本ブドウ・ワイン学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生物工学会 ,  園芸学会 ,  Japanese Society for Horticultural Science ,  Japan Society for Lactic Acid Bacteria ,  and Agrochemistry ,  Biotechnology ,  Japan Society for Bioscience ,  Brewing Society of Japan ,  ASEV (American Society for Enology and Viticulture)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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