Rchr
J-GLOBAL ID:200901025785156383
Update date: Apr. 09, 2024
Hayakawa Takashi
ハヤカワ タカシ | Hayakawa Takashi
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (2):
Food sciences
, Food sciences
Research keywords (29):
alkaline ionized water
, functional water
, methionine metabolism
, vitamin B-6
, water soluble vitamins
, resistant starch
, luminacoid
, dietary fiber
, Food Chemistry
, Nutritional Chemistry
, 食品化学
, 栄養化学
, フリーラジカル
, トコフェロール
, 脂質過酸化
, 酸化ストレス
, 抗酸化作用
, 電気化学検出
, ビタミンE
, HPLC
, 生体機能調節
, 難消化性デンプン
, 盲腸
, トリグリセライド
, 難消化性澱粉
, 発酵
, 短鎖脂肪酸
, 腸内環境
, コレステロール
Research theme for competitive and other funds (33):
- 2016 - 2017 宿儺かぼちゃの大腸内環境改善作用の評価
- 2009 - 2010 ラットにおける飲用アルカリ性電解水(アルカリイオン水)の生理効果
- 2009 - 2009 美濃白川茶 ぐり茶再生事業
- 2008 - 2009 タンパク質に起因する大腸内環境の悪化とその改善に関する研究
- 2008 - 2009 B群ビタミン研究
- 2008 - 2009 ラットにおける飲用アルカリ性電解水(アルカリイオン水)の生理効果
- 2008 - 2008 桑の葉を用いた地産食品開発に関する基礎的研究(2)
- 2008 - 2008 桑の葉を用いた地産食品開発に関する基礎的研究(1)
- 2007 - 2008 メチオニン代謝の栄養学的制御による動脈硬化リスク低減下に関する研究
- 2007 - 2008 B群ビタミン研究
- 2007 - 2008 小麦グルテンの血漿ホモシステイン濃度低下作用に関する研究
- 2007 - 2008 ビタミンB6欠乏がメチオニン代謝に与える影響
- 2007 - 2008 飛騨・美濃伝統野菜における生体内環境改善機能のin vivo評価
- 2006 - 2007 ビタミンB6欠乏がメチオニン代謝に与える影響
- 2006 - 2007 動脈硬化促進因子である血漿ホモシステインの栄養学的制御に関する研究
- 2006 - ラットにおける飲用アルカリ性電解水(アルカリイオン水)の生理効果
- 2006 - パンへレジスタントスターチを導入した場合におけるアルカリイオン水の併用効果
- 2006 - 岐阜大学における学術研究費
- 2005 - 2006 酵素合成したイヌリンの生理効果
- 2005 - 2006 コーヒーの摂取法と生理効果について
- 2005 - 2006 アルカリイオン水の作用機序の解析-2(個体レベルでの基礎検討)
- 2005 - 2006 ハイアミロース澱粉摂取時のアルカリイオン水の併用効果
- 2004 - 2006 アルファ-およびベータ-エチルグルコシドの塗布または経口摂取が及ぼす影響
- 2004 - 2005 清酒に含まれる配糖体アルファ-エチルグルコシドおよびその異性体であるベータ体の生体内への吸収,排泄,また分解に関する基礎的検討
- 1994 - 1995 Mechanism of Regulation of Intestinal Environment and Biological Functions by Food Components
- Improvement of large intestinal environment by food components
- Physiological effects of functional water(alkaline ionized water)
- Nutritional functions of non-nutritive constituents
- Nutritional aspects of water-soluble vitamins
- 食品成分による大腸内環境の改善
- 機能水(アルカリイオン水)の生理効果
- 非栄養成分の栄養機能
- 水溶性ビタミンの栄養学
Show all
Papers (76):
-
Kohei Nakamura, Kosuke Mizuno, Masaya Shimada, Takashi Hayakawa, Tomoyuki Nakagawa. Genome Sequence of the Lanthanide-Responsive Methylotrophic Bacterium Methylorubrum extorquens Strain GM97. Microbiology resource announcements. 2023. 12. 7. e0026823
-
淺野将太, 早川享志, 早川享志, 山本朱美. Feeding Silkworm Pupae to laying hens increased alpha linolenic acid in yolk egg. 日本畜産学会報. 2023. 94. 1
-
Masaya Shimada, Bungo Shirouchi, Yota Kobayashi, Mina Higuchi, Mai Okumura, Tomoyuki Nakagawa, Takashi Hayakawa. Treatment with Interleukin-25 Suppresses Short-Term High-Fructose Diet-Induced Hepatic Gene Expression and Activities of Fatty Acid Synthesis Enzymes in Rats. Journal of oleo science. 2023. 72. 1. 99-104
-
Kohei Nakamura, Viagian Pastawan, Soya Suganuma, Kosuke Mizuno, Masaya Shimada, Takashi Hayakawa, Nanung Agus Fitriyanto, Tomoyuki Nakagawa. Draft Genome Sequence of a Lanthanide-Responsive Bacterium, Bradyrhizobium sp. Strain Ce-3. Microbiology resource announcements. 2022. 11. 7. e0018022
-
奥村真衣, 吉村明浩, 澤井美伯, 久松賢太郎, 正木和夫, 正木和夫, 島田昌也, 島田昌也, 早川享志, 早川享志, et al. Sake Brewing by Mixed Culture Using Gifu University Yeast Strain GY115-a3 and Gifu Prefecture Yeast Strain NFG. 美味技術学会誌. 2022. 21. 1
more...
MISC (205):
-
奥村真衣, 吉村明浩, 澤井美伯, 正木和夫, 正木和夫, 石井雅之, 向田潤, 三井亮司, 島田昌也, 島田昌也, et al. 野生酵母における4-VG生産系の生理的役割と非生産株の遺伝的要因の解析. 日本醸造学会大会講演要旨集. 2020. 2020 (CD-ROM)
-
奥村真衣, 平井菜未, 吉村明浩, 澤井美伯, 正木和夫, 島田昌也, 早川享志, 中川智行. 泡なし岐阜大酵母GY115-a3株の育種とその低温醸造条件の検討. 美味技術学会例会資料集. 2019. 19th
-
奥村真衣, 平井菜未, 吉村明浩, 澤井美伯, 正木和夫, 向田潤, 三井亮司, 稲垣瑞穂, 稲垣瑞穂, 島田昌也, et al. 野生酵母における4-VG非生成株の分布と清酒酵母育種に向けた選抜方法の開発. 日本農芸化学会中部支部例会講演要旨集(Web). 2018. 183rd. ROMBUNNO.P08 (WEB ONLY)
-
奥村真衣, 平井菜未, 内田みなみ, 吉村明浩, 澤井美伯, 正木和夫, 二神泰基, 玉置尚徳, 向田潤, 三井亮司, et al. 新奇「岐阜大酵母」のスクリーニングと清酒発酵特性の検討. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2018. 2018. ROMBUNNO.2A08a13 (WEB ONLY)
-
奥村真衣, 平井菜未, 内田みなみ, 吉村明浩, 澤井美伯, 正木和夫, 二神泰基, 玉置尚徳, 向田潤, 三井亮司, et al. 「岐阜らしさ」を醸す新奇「岐阜大酵母」の開発とその発酵特性. 日本農芸化学会中部支部例会講演要旨集(Web). 2017. 180th. 18 (WEB ONLY)
more...
Books (15):
-
ビタミンB2栄養の低下がビタミンB6栄養に及ぼす影響
ビタミンB研究委員会,社団法人ビタミン協会 2009
-
IV5グアーガム・グアーガム分解物
第一出版 2008
-
IV3.7コンニャクマンナ
第一出版 2008
-
IV3.6レジスタントスターチ
第一出版 2008
-
ビタミンB6の基礎
新興医学出版社 2007
more...
Lectures and oral presentations (26):
-
平成21年(2009年)早川享志
(2009)
-
新規オリゴ糖摂取が大腸内環境と腸内細菌叢に及ぼす影響
(2008)
-
飛騨・美濃伝統野菜の摂取効果について
(日本農芸化学会中部支部 2008)
-
飛騨・美濃伝統野菜(十六ささげおよび飛騨紅かぶ葉部)の摂取効果
(日本農芸化学会中部支部 2008)
-
飼料への桑葉粉末添加が大腸内環境に及ぼす影響
(日本農芸化学会中部支部 2008)
more...
Works (2):
-
Studies on evaluation of high-amylose starch and its nutritional and physiological functions for prevention of life style related diseases.
2001 -
-
ハイアミローススターチの質的評価と栄養・生理機能 : 生活習慣病予防をめざして
2001 -
Education (3):
- 1981 - 1984 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
- 1979 - 1981 Kyoto University
- 1975 - 1979 Mie University
Professional career (1):
Work history (9):
- 2020/04 - 現在 The Open University of Japan
- 2020/04 - 現在 College of Nagoya Women's University Department of Applied Life Studies
- 2004/04 - 2020/03 Gifu University Faculty of Applied Biological Sciences
- 2003/06/01 - 2004/03/31 Gifu University
- 1991/01 - 2003/05 Gifu University
- 1990/03/01 - 1990/12/31 Gifu University
- 1986/04/01 - 1990/02/28 Tokyo University of Agriculture Faculty of Agriculture
- 1984/10/01 - 1986/03/31 京都大学教養部 非常勤講師
- 1984/04/01 - 1986/03/31 Kyoto University Faculty of Agriculture
Show all
Committee career (6):
- 2003 - 2006 日本栄養改善学会 評議員
- 2005 - 日本機能水学会 理事
- 1998 - 2004 日本食物繊維研究会 評議員,理事
- 2004 - 日本ビタミン学会 評議員
- 2004 - 日本農芸化学会 中部支部評議員
- 1996 - 日本栄養・食糧学会 中部支部評議員,評議員
Show all
Awards (1):
- 2011/11/26 - 日本食物繊維学会 日本食物繊維学会学会賞 各種ルミナコイドの消化管機能についての多面的研究
Association Membership(s) (5):
日本食物繊維学会
, 日本機能水学会
, 日本栄養・食糧学会
, 日本ビタミン学会
, 日本農芸化学会
Return to Previous Page