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J-GLOBAL ID:200901030139748004   Update date: Mar. 21, 2024

Nobutaka Nakamura

ナカムラ ノブタカ | Nobutaka Nakamura
Affiliation and department:
Job title: Principal Scientist
Homepage URL  (1): https://www.naro.go.jp/laboratory/nfri/introduction/chart/0401/index.html
Research field  (1): Agricultural environmental and information engineering
Research keywords  (17): Vibration, Shock ,  peach ,  strawberry ,  キャベツ ,  Modified atmosphere package ,  Controlled Atmosphere Storage ,  鮮度保持 ,  トマト ,  農業工学 ,  ポストハーベスト工学 ,  鮮度評価 ,  損傷 ,  輸送 ,  呼吸 ,  貯蔵 ,  流通 ,  青果物
Research theme for competitive and other funds  (18):
  • 2023 - 2024 実輸送データを基にした軟化する青果物の損傷程度予測手法の構築
  • 2017 - 2021 過冷却促進技術による農産物の革新的保存・流通技術の開発
  • 2017 - 2020 Development of innovative quality assessment and quality control methods for fresh produces by using Omics technology
  • 2015 - 2020 Improving the circulation of fruits and vegetables using both spectroscopic analysis and a three-dimensional transport simulator
  • 2016 - 2019 Prediction of lipid metabolism regulation in fresh produces by lipidomics leading to the development for freshness evaluation methodology
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Papers (146):
  • NAKAMURA Nobutaka, SASAKI Yuma, KANETA Tomoko, YASUNAGA Eriko, TEZUKA Takahiro, WATANABE Takashi, NAGATA Masayasu, SHIINA Takeo. Influence of post-harvest pre-cooling delay in the physical damage of peaches exported from Japan to Singapore. 2024
  • Xinyue Li, Yasuyo Sekiyama, Manato Ohishi, Megumu Takahashi, Saki Matsumoto, Takashi Watanabe, Nobutaka Nakamura, Masayasu Nagata, Mizuki Tsuta. NMR-based metabolomic identification of freshness markers reveals the working mechanism of visible and near-infrared spectroscopy to predict post-harvest broccoli freshness. Postharvest Biology and Technology. 2024. 211. 112810-112810
  • Raki Takemoto, Takashi Watanabe, Nobutaka Nakamura, Shige Koseki, Kento Koyama. Investigating the relationship between strawberry maturity and glossiness on the surface during storage through digital image analysis. Journal of Food Measurement and Characterization. 2023. 18. 3. 1776-1785
  • N. Nakamura, Y. Sasaki, D. Ciptaningtyas, T. Kaneta, E. Yasunaga, T. Tezuka, T. Watanabe, M. Nagata, T. Shiina. Estimation of the vulnerability of peach fruit against shock at different storage temperatures. Acta Horticulturae. 2023. 1364. 437-444
  • Yukie Hosotani, Nobutaka Nakamura, Hideki Kito, Yasuhiro Inatsu. Effectiveness of sodium hypochlorite and peracetic acid for spoilage-causing molds on sweet potato slices. Food Science and Technology Research. 2023. 29. 3. 257-267
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MISC (25):
  • 吉田 誠, 椎名 武夫, 中村 宣貴. 農産物流通技術研究会 第50回 研修視察記 農産物流通のトレンドを探る : みずほの村市場、精工、ポテトかいつかの視察. 農流技研会報. 2019. 317. 2-11
  • 中村 宣貴, 椎名 武夫. 農産物流通技術研究会 協賛セミナー講演録 青果物の品質保持・輸送技術と輸出促進. 農流技研会報. 2018. 316. 2-9
  • 中村宣貴, 北澤裕明. 海外出張報告 Seminar on Cold Chain and Packaging Technology for Vegetables to Reduce Food Loss/Waste(野菜類のロスを削減するためのコールドチェーンと包装技術に関するセミナー)で講義. 食品研究部門 研究ニュース. 2017. *. 36. 30
  • 北澤裕明, 中村宣貴. 新・ 包装関連研究「海外の動き」第1回 シンガポール共和国における農産物の流通現場. 食包協会報. 2016. *. 152. Online, 6 pages
  • 中村 宣貴, 吉田 誠. 農産物流通技術研究会 第47回研修視察記 輸出を視野に入れた物流の最新動向を探る : 陸上・海上・航空輸送と物流センターの最新動向. 農流技研会報. 2015. 303. 3-12
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Books (11):
  • 園芸利用学
    文永堂出版 2021 ISBN:9784830041426
  • 食品分野における微生物制御技術の最前線
    シーエムシー出版 2014
  • Micro- and Nanobubbles: Fundamentals and Applications
    Pan Stanford 2014
  • 容器の事典
    缶詰技術研究会 2010
  • 農産物流通技術2010
    2010
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Lectures and oral presentations  (234):
  • Estimation of vegetable freshness by visible and near-infrared spectroscopy with the assistance of NMR metabolomics analysis
    (The 6th conference on quality management and food safety (QMFS2021+1) 2022)
  • Estimation of Broccoli Freshness Using Vis-NIR Spectroscopy
    (2022 第80回農業食料工学会年次大会 2022)
  • LCA手法に基づく環境負荷量を推定する簡易計算式の構築 -MA包装による消費期限延長効果を考慮したホウレンソウの ケーススタディ-
    (第80回農業食料工学会年次大会 2022)
  • NIR-NMR spectroscopy fusion, an approach to open the black-box of NIR spectroscopy used to monitor the freshness of vegetables
    (The 20th International Conference on Near-Infrared Spectrosocpy (NIR2021) 2021)
  • NMRメタボロミクスによるコマツナの鮮度マーカー成分探索
    (第79回農業食料工学会年次大会 2021)
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Education (5):
  • 2008 - 岐阜大学連合大学院(学位取得)
  • 1996 - 1998 九州大学大学院 農学研究科 農業工学専攻 農業機械学専修 農産機械工学
  • 1992 - 1996 Kyushu University School of Agriculture
  • 1989 - 1992 日向学院高等学校
  • 1986 - 1989 日向学院中学校
Professional career (1):
  • 博士(農学) (岐阜大学連合大学院)
Work history (9):
  • 2023/04 - 現在 National Agriculture and Food Research Organization Food Research Institute, NARO
  • 2021/07 - 2023/03 農林水産省 消費・安全局 食品安全政策課 食品安全科学室 研究推進班 課長補佐
  • 2021/04 - 2021/06 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2016/04 - 2021/03 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2015/04 - 2016/03 National Agriculture and Food Research Organization
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Committee career (9):
  • 2014 - 現在 農産物流通技術研究会 運営委員会(書記次長)
  • 2018/01 - 2021/08 農業施設学会 編集委員会幹事
  • 2016/05 - 2021/06 日本包装学会 編集委員会委員
  • 2015/07 - 2021/06 日本冷凍空調学会 食品冷凍事業委員会
  • 2012/04 - 2021/06 日本冷凍空調学会 食品技士試験委員会
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Awards (7):
  • 2022/11 - The 15th Biennial International Conference on EcoBalance Organizing Committee EcoBalance Poster Award Modeling the relationship between life cycle environmental impacts of ripened peach and food loss reduction induced by transportation packaging
  • 2021/09 - 一般社団法人 農業食料工学会 2021年度「学会賞(論文賞)」 青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響-輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA-
  • 2019/03 - 食品研究部門 部門長賞
  • 2017/03 - 食品総合研究所 所長賞
  • 2011/06 - 日本食品保蔵科学会 論文賞 トマト'桃太郎'緑熟果実の追熟過程における果皮色および果実硬度変化の積算エチレン生成量による予測
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Association Membership(s) (8):
農産物流通技術研究会 ,  JAPANESE SOCIETY OF AGRICULTURAL MACHINERY AND FOOD ENGINEERS ,  JAPAN ASSOCIATION OF FOOD PRESERVATION SCIENTISTS ,  JAPAN SOCIETY OF REFRIGERATING AND AIR CONDITIONING ENGINEERS ,  THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  THE SOCIETY OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY JAPAN ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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