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J-GLOBAL ID:200901030926965683   Update date: Sep. 29, 2024

Ogawa Jun

オガワ ジュン | Ogawa Jun
Affiliation and department:
Research field  (1): Applied biochemistry
Research keywords  (2): 応用微生物学 ,  Applied Microbioligy
Research theme for competitive and other funds  (45):
  • 2024 - 2027 Analysis of aldehyde chemistry in gut
  • 2023 - 2026 腸内細菌によるインジゴ還元メカニズム解析とインジゴによる腸内細菌代謝変化の解明
  • 2020 - 2023 Revalidation of the origin of DNA molecules by constructing Escherichia coli deficient in the core enzyme of RNA origin theory
  • 2016 - 2019 Construction of nitrification model utilizing microbial consortia and application to hydroponic culture
  • 2016 - 2018 Development of novel microbial oxidation-reduction/electron transferring function acting under high temperature and high alkaline conditions
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Papers (474):
  • Azusa Saika, Takahiro Nagatake, Shigenobu Kishino, Nahoko Kitamura, Tetsuya Honda, Koji Hosomi, Prabha Tiwari, Eri Node, Soichiro Kawai, Saki Kondo, et al. The omega-3 postbiotic trans-10-cis-15-octadecadienoic acid attenuates contact hypersensitivity in mice through downregulation of vascular endothelial growth factor A. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology. 2024. 14
  • Chee-Leong Soong, Kengo Deguchi, Michiki Takeuchi, Syoko Kozono, Nobuyuki Horinouchi, Dayong Si, Makoto Hibi, Sakayu Shimizu, Jun Ogawa. Gene identification and enzymatic characterization of the initial enzyme in pyrimidine oxidative metabolism, uracil-thymine dehydrogenase. Journal of Bioscience and Bioengineering. 2024
  • Taku Mizutani, Ryotaro Hara, Michiki Takeuchi, Makoto Hibi, Makoto Ueda, Jun Ogawa. One-Pot Synthesis of Useful S-Substituted-l-cysteine Sulfoxides Using Genetically Engineered Escherichia coli. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2024. 72. 10. 5339-5347
  • Noritaka Aoki, Tomohisa Shimasaki, Wataru Yazaki, Tomoaki Sato, Masaru Nakayasu, Akinori Ando, Shigenobu Kishino, Jun Ogawa, Sachiko Masuda, Arisa Shibata, et al. An isoflavone catabolism gene cluster underlying interkingdom interactions in the soybean rhizosphere. ISME communications. 2024. 4. 1. ycae052
  • Nanaho Kasahara, Yukiko Imi, Reina Amano, Masakazu Shinohara, Kumiko Okada, Yusei Hosokawa, Makoto Imamori, Chiaki Tomimoto, Jun Kunisawa, Shigenobu Kishino, et al. A gut microbial metabolite of linoleic acid ameliorates liver fibrosis by inhibiting TGF-β signaling in hepatic stellate cells. Scientific Reports. 2023. 13. 1
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MISC (326):
  • 城(渡辺)愛理, 佐藤智子, 岸野重信, 小川順, 横溝岳彦. ロイコトリエンB4第2受容体BLT2を活性化する腸内細菌由来脂肪酸代謝物の探索. 日本生化学会大会(Web). 2023. 96th
  • 安藤実希, 長田和樹, 兒玉直輝, 八代拓也, 伊藤直人, 八須匡和, 市原学, 山本雅之, 岸野重信, 小川順, et al. The effect of the gut microbial metabolite of γ-linolenic acid, 10-oxo-cis-6, trans-11-octadecadienoic acid, relieves the symptoms of colitis via the NRF2 pathway in dendritic cells. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2023. 2023
  • 青木愛賢, 島崎智久, 島崎智久, 矢崎渉, 中安大, 安藤晃規, 岸野重信, 小川順, 増田幸子, 柴田ありさ, et al. Identification And Functional Analysis Of Isoflavone Metabolic Genes In Soybean Rhizosphere. 日本植物生理学会年会(Web). 2023. 64th
  • 青木愛賢, 島崎智久, 島崎智久, 矢崎渉, 中安大, 安藤晃規, 岸野重信, 小川順, 増田幸子, 柴田ありさ, et al. Identification of genes involved in isoflavone degradation in soybean rhizosphere. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2022. 2022
  • 青木愛賢, 島崎智久, 島崎智久, 矢崎渉, 中安大, 安藤晃規, 岸野重信, 小川順, 増田幸子, 柴田ありさ, et al. Identification of genes involved in isoflavone degradation in soybean rhizosphere bacterium Variovorax sp. 植物微生物研究会研究交流会講演要旨集. 2022. 31st
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Patents (83):
Books (58):
  • 独立栄養微生物によるCO2資源化技術
    株式会社シーエムシー出版 2023 ISBN:9784781317564
  • 実験医学増刊 Vol.41 No.10 健康と疾患を制御する精密栄養学
    株式会社羊土社 2023 ISBN:9784758104111
  • 微生物を活用した有用物質の製造技術
    株式会社シーエムシー出版 2023 ISBN:9784781317403
  • 改訂版 もっとよく分かる!腸内細菌叢 “もう1つの臓器”を知り、健康・疾患を制御する!
    株式会社羊土社 2022 ISBN:9784758122115
  • 第2章 腸内細菌によるω3脂肪酸代謝と代謝物の生理機能
    (株)シーエムシー出版 2021
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Lectures and oral presentations  (568):
  • 発酵技術を利用した資源循環型養殖餌料の開発
    (シンポジウム「持続可能な次世代養殖システムの開発:サバ養殖の新たな展開に向けて」 2023)
  • Presentation2-(1) 微生物機能活用で未来の食産業を拓く
    (微生物でみる農学研究の可能性 ~フードテック・機能性食品・グリーンプロダクツ(生物農薬)で成長産業に挑む~ 2023)
  • 微生物機能の探・観・拓 ープラネタリーヘルスを実現する未来社会の構築に向けてー
    (公益財団法人 大隅基礎科学創成財団 微生物コンソーシアム 第9回 全体会 2023)
  • 3S10m-01:腸内細菌における食事成分・薬効成分代謝の解析と応用
    (第96回日本生化学会大会 2023)
  • 新たな食産業を牽引するフードバイオの新潮流 ~日本の強みを活かした食革命の世界発信~
    (BioJapan 2023 2023)
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Works (4):
  • 遺伝子技術の基幹素材デオキシリボヌクレオシドの効率的微生物生産
    2002 - 2005
  • Microbial production of 2'-deoxyribouucleoside for gene technology
    2002 - 2005
  • 有用化合物の精密酵素合成
    1997 - 2001
  • Fiue Enzymatic Syuthesis of Oseful Componds
    1997 - 2001
Education (4):
  • - 1995 Kyoto University
  • - 1995 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1990 Kyoto University Faculty of Agriculture
  • - 1990 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture
Work history (2):
  • 1994 - 1995 日本学術振興会特別研究員
  • 1994 - 1995 Research fellow of JSPS
Awards (21):
  • 2024/03 - 日本農芸化学会 BBB論文賞
  • 2024/02 - 公益社団法人 日本農芸化学会関西支部 2023年度支部技術賞 腸内細菌由来の機能性脂肪酸類のターゲットリピドミクス分析法の開発
  • 2023/09 - 日本医用マススペクトル学会 Medical Mass Spectrometry優秀論文賞
  • 2023/03 - 日本農芸化学会 BBB論文賞
  • 2022/03 - Electrochemistry Paper Award Mechanistic Insights into Indigo Reduction in Indigo Fermentation: A Voltammetric Study
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Association Membership(s) (5):
バイオインダストリー協会 ,  日本ビタミン学会 ,  日本生化学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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