Rchr
J-GLOBAL ID:200901031692556381   Update date: Nov. 09, 2024

Daikoku Takehiko

ダイコク タケヒコ | Daikoku Takehiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (1): Philosophy and ethics
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2022 - 2027 An Ideological and Historical Study of the Cybernetics Movement
  • 2022 - 2026 科学技術コミュニケーション論のポジティブ・パラダイム的刷新
  • 2022 - 2026 科学技術コミュニケーション論のポジティブ・パラダイム的刷新
  • 2022 - 2026 科学技術コミュニケーション論のポジティブ・パラダイム的刷新
  • 2013 - 2017 philosophical dimensions of media technologies
Show all
Papers (9):
  • マクルーハンにおける〈不可視なもの〉. 早稲田文学. 2011. 10. 4. 433-444
  • 大黒 岳彦. グーグルによる「汎知」の企図と“哲学”の終焉. 「現代思想」. 2011. 39. 1. 101-117-117
  • Medialogic and philisophic investigation of entertainment. Memoirs of the Institute of Social Sciences,Meiji University. 2010. 49. 1. 127-138-136
  • 「マスも含めた多くのメディアが現在の社会を「構成」している」. 『宣伝会議』. 2007. 729. 21
  • 大黒 岳彦. 「廣松渉はいかなる意味において“カント的”であるのか?」. 『情況』 世界書院. 2007. 8. 7. 47-55
more...
MISC (4):
  • 大黒 岳彦. 書評 高橋顕也著『社会システムとメディア : 理論社会学における総合の試み』. ソシオロジ. 2017. 62. 1. 150-154
  • 大黒 岳彦. ビットコインの社会哲学 (特集 ビットコインとブロックチェーンの思想 : 中心なき社会のゆくえ). 現代思想. 2017. 45. 3. 156-181
  • 大黒 岳彦. 「世界社会」と「情報社会」 : ルーマン社会システム論の「社会」把握 (特集 社会学の行方). 現代思想. 2014. 42. 16. 102-116
  • 大黒 岳彦. ビッグデータの社会哲学的位相 (特集 ポスト・ビッグデータと統計学の時代). 現代思想. 2014. 42. 9. 133-147
Books (5):
  • コミュニケーション理論の再構 築:身体・メディア・情報空間
    勁草書房 2012
  • コミュニケーション・スタディーズ入門
    大修館書店 2011
  • 「情報社会」とは何か? -〈メディア〉論への前哨
    NTT出版 2010
  • 『謎としての“現代”-情報社会時代の哲学入門』
    春秋社 2007
  • 『<メディアの哲学>-ルーマン社会システム論の射程と限界-』
    NTT出版 2006
Lectures and oral presentations  (3):
  • 「メディアの変貌とジャーナリズム」
    (大学院情報コミュニケーション研究科開設記念パネルディスカッション 2008)
  • 「パブリックメディアと新聞メディア-ネット時代のジャーナリズムを考える」
    (オーマイニュース PJニュース 2007)
  • 「画像とメディアの哲学」
    (第56回東北哲学会シンポジウム 2007)
Professional career (2):
  • Master(Interdisciplinary Information Studies) (The University of Tokyo)
  • Master of Science (The University of Tokyo)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page