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J-GLOBAL ID:200901032101962714   Update date: Aug. 13, 2024

Matsuishi Masanori

マツイシ マサノリ | Matsuishi Masanori
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.nvlu.ac.jp/~food/
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (7): 和牛香 ,  食肉の食感 ,  食肉の味 ,  食肉の香り ,  おいしさ ,  食品科学 ,  Food Science
Research theme for competitive and other funds  (12):
  • 2017 - 2018 霜降り豚肉の香味に寄与する因子に関する研究
  • 2016 - 2017 Studies on the dissociation of actomyosin into actin and myosin induced by various phosphates used for manufacture of meat products
  • 1997 - Elucidation reason for palatability of meats and meat products
  • 1996 - 食肉および食肉加工品のおいしさの原因解明
  • 1992 - 1994 カルパインのCa2+結合特性の解析
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Papers (31):
MISC (28):
  • 坂田亮一, 松石昌典, 有原圭三, 佐々木啓介, 水野谷航, 若松純一, 岩崎智仁, 島田謙一郎, 加藤重城, 宮口右二, et al. 第66回国際食肉科学技術会議に出席して. 食肉の科学. 2020. 61. 2. 145-164
  • 坂田亮一, 山之上稔, 若松純一, 本山三知代, 林利哉, 趙姫楠, 小宮祐介, 横山壱成, 渡邊源哉, 丸井萌子, et al. 第65回国際食肉科学技術会議に出席して. 食肉の科学. 2019. 60. 2. 203-217
  • 松石昌典, 有原圭三, 若松純一, 竹田志郎. 第64回国際食肉科学技術会議に出席して. 食肉の科学. 2018. 59. 2. 149-157
  • 松石昌典, 渡邊源哉, 坂田亮一. 第63回国際食肉科学技術会議に出席して. 食肉の科学. 2017. 58. 2. 171-178
  • 松石 昌典. 第61回国際食肉科学技術者会議に出席して. 食肉の科学. 2015. 56. 2. 135-157
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Patents (5):
  • 和牛香の生成法
  • 香味の改質された細片化牛肉の製造方法
  • 煮牛肉熟成香の増強法
  • 牛肉熟成香液及び当該熟成香液の製造法
  • 香味の優れた牛肉及びそれを産出するための熟成方法
Books (16):
  • タンパク質のおいしさ科学 : 機能・性質から味・テクスチャー、各種肉類、調理・加工食品まで
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860437923
  • グリケーションの制御とメイラード反応の利用
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315645
  • Mechnism, control and use of the Mailard reaction
    2016
  • 肉の機能と科学
    朝倉書店 2015
  • ウシの科学
    朝倉書店 2013
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Lectures and oral presentations  (106):
  • Determination of monosaccharides in beef samples by applying an aldononitrile acetate derivatization method.
    (2024)
  • 和牛肉の食肉香気成分組成に及ぼす加熱調理時間の影響
    (第63回日本食肉科学会大会 2023)
  • Science and technology of meat and meat products in Japan - Pursuit of their palatability under the influence of Washoku - Japanese cuisine
    (68th International Congress of Meat Science and Technology 2022)
  • Effect of boiling time on aroma components of Wagyu beef
    (68th International Congress of Meat Science and Technology 2022)
  • 加熱による食肉の香りと食感の変化および そのメカニズム
    (ロングライフ&チルド食品研究会 2022)
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Education (4):
  • - 1986 The University of Tokyo
  • - 1985 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • - 1983 The University of Tokyo
  • - 1983 The University of Tokyo Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • (BLANK) (The University of Tokyo)
Work history (16):
  • 2021/04 - 現在 Nippon Veterinary and Life Science University Head of School of Food Science and Technology
  • 2008 - 現在 Nippon Veterinary and Life Science University
  • 2021/06 - 2024/06 スターゼン株式会社 社外取締役
  • 2018/04 - 2020/03 Nippon Veterinary and Life Science University
  • 2007 - Nippon Veterinary and Life Science University
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Committee career (35):
  • 2021/04 - 現在 Japan Society for Meat Science and Technology Vice chairperson
  • 2020/04 - 現在 日本ハム・ソーセージ工業協同組合 国産食肉加工品国際競争力向上・製造基盤強化対策事業推進委員会委員
  • 2015/11 - 現在 公益社団法人日本栄養・食糧学会 代議員
  • 2015/04 - 現在 公益財団法人伊藤記念財団 伊藤記念財団賞選考委員会委員
  • 2010/04 - 現在 日本食品科学工学会 英文誌編集委員
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Association Membership(s) (5):
日本食品科学工学会 ,  日本食肉研究会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本畜産学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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