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J-GLOBAL ID:200901032926236099   Update date: Sep. 20, 2024

Oikawa Tadao

オイカワ タダオ | Oikawa Tadao
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://biomole.life-bio.kansai-u.ac.jp/
Research field  (2): Functional biochemistry ,  Applied biochemistry
Research keywords  (1): 酵素工学
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 2020 - 2023 Development for quantum-theoretical approach by observing hydrogen atom positions in drug target proteins
  • 2016 - 2020 Crystal structure analysis for intermediate in enzymatic reaction by using neutron beam
  • 2012 - 2015 Elucidation of protection strategy for toxicity of D-amino acid in plant
  • 2004 - 2005 Strategy for cold adaptation of enzyme : studies on structure and molecular evolution of cold active alcohol dehydrogenase
  • 2000 - 2002 好冷性酵素の構造と低温での特性に関する研究
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Papers (134):
  • Shiro Kato, Kazuya Tamura, Yuki Masuda, Morichika Konishi, Kazuya Yamanaka, Tadao Oikawa. A novel type IIb L-asparaginase from Latilactobacillus sakei LK-145: characterization and application. Archives of Microbiology,. 2024. 10. 1
  • 老川 典夫. 硫黄またはセレンを含むアミノ酸・ペプチド代謝関連酵素:存在、特性、機能ならびに補酵素の役割に関する研究. ビタミン. 2024. 98. 2. 53-64
  • 原田 奈波, 老川 典夫. 亜鉛を含む酵素、タンパク質に関する研究:現状と展望. Trace Nutrients Research. 2023. 40. 96-102
  • Fumihito Hasebe, Kazuya Adachi, Kazuya Yamanaka, Tadao Oikawa, Chitose Maruyama, Yoshimitsu Hamano. Constitutive and high gene expression in the diaminopimelate pathway accelerates ε-poly-L-lysine production in Streptomyces albulus. The Journal of antibiotics. 2023. 76. 9. 522-531
  • Tadao Oikawa, Kouhei Okajima, Kazuya Yamanaka, Shiro Kato. First enzymological characterization of selenocysteine β-lyase from a lactic acid bacterium, Leuconostoc mesenteroides. Amino Acids. 2022
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MISC (100):
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Patents (5):
  • シメジ科又はタマバリタケ科食用キノコの栽培用培地、培地添加剤及び栄養強化方法
  • D-アミノ酸を含有する味噌の製造方法
  • 清酒の苦味を低減する添加剤、清酒の製造方法、清酒の苦味低減方法、および苦味を抑えられた清酒
  • コーヒー豆の処理方法、コーヒー豆の焙煎方法、及びコーヒー豆中のアミノ酸増加方法
  • 食酢及びその製造方法
Books (13):
  • Crystal structure analysis of GraE from Root-Nodule-Forming bacterium
    京都大学化学研究所国際共同利用・共同研究拠点 化学関連分野の深化・連携を基軸とする先端・学際研究拠点、令和四年度成果報告書 2023
  • エッセンシャル タンパク質工学
    講談社サイエンティフィク 2018
  • D-Amino Acids Physiology, Metabolism, and Application
    Springer 2016
  • 日本酒の新たな呈味性成分「D-アミノ酸」
    日本醸造協会誌 2015
  • X線構造解析による代謝酵素の反応機構解明
    京都大学化学研究所共同利用・共同研究拠点平成23年成果報告書 2012
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Lectures and oral presentations  (163):
  • Latilactobacillus sakei LK-145由来L-アスパラギナーゼ:活性とタイプ分類に関する考察
    (第97回日本生化学会大会 2024)
  • 悪性中皮腫における L-アスパラギナーゼ感受性の予測
    (第83回日本癌学会学術総会 2024)
  • 乳酸菌Leuconostoc mesenteroides LT-38のCysteine S-conjugate β-lyaseホモログの発現と機能解析
    (第41回日本微量栄養素学会学術集会 2024)
  • 乳酸菌Leuconostoc mesenteroides LT-38のHomocysteine S-methyltransferase: アポ化条件の検討とZn含有量の定量的解析
    (第40回日本微量栄養素学会学術集会 2023)
  • 含硫含セレンアミノ酸、ペプチド代謝に関連する酵素の存在、特性、機能ならびに補酵素の役割に関する研究
    (日本ビタミン学会第75回大会 2023)
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Education (2):
  • 1991 - 1992 Kyoto University Graduate School, Division of Agriculture Agricultural Chemistry
  • - 1986 University of Tsukuba Second Cluster of College College of Agriculture and Forestry
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture
Work history (4):
  • 2008/04/01 - Kansai University/Professor
  • 1998/04/01 - Kansai University/Associate Professer
  • 1993/04/01 - 1998/03/31 Kansai University/Instructor
  • 1991/04/01 - 1994/03/31 Kansai University/Assistant
Committee career (1):
  • 2005/05/30 - 英文誌論文審査員
Awards (2):
  • 2023/06 - 日本ビタミン学会学会賞
  • 2016/05 - 関西大学科学技術振興会 学の実化賞
Association Membership(s) (5):
Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry ,  微量栄養素学会 ,  D-アミノ酸学会 ,  The Vitamin Society of Japan ,  The Japanese Biochemical Society
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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