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J-GLOBAL ID:200901033751579326   Update date: Mar. 04, 2024

Goto Yoshiko

ゴトウ ヨシコ | Goto Yoshiko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
  • Yamaguchi University  Professor
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (7): 栄養 ,  食料 ,  食文化史 ,  幕末 ,  食物学 ,  Dietary Science ,  Food Culture
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2022 - 2027 Chorographical Study of Changes and Developments in Food Culture Since the Bakumatsu Period
  • 2019 - 2020 山口・食の温故知新 〜長州食材・料理を復活し新たな価値を見出す〜
  • 2019 - 2020 幕末における日英饗応料理からみる食文化の変遷
  • 2018 - 2019 日英饗応料理から現在に至る食文化の変遷
  • 2011 - 2015 Construction of Food Culture Research Utilizing Geographic Information System
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Papers (90):
  • 中村大, 五島淑子. 江戸時代中期における柑橘類栽培の地図化-『江戸時代中期における諸藩の農産物』のGIS分析-. 山口大学教育学部研究論叢. 2024. 73. 213-222
  • 森永 八江, 五島 淑子, 岡崎 芳夫, 西岡 真理, 柴田 勝. 山口県のオリジナルカンキツ 長門大酢(Citrus nagato-ozu)を使用したレシピの考案. 山口学研究. 2023. 3. 1-7
  • Morinaga Yae, Abe Momoko, Nishi Atsuko, Goto Yoshiko. Regional Characteristics of Yamaguchi Prefecture Local Cuisine ”Itoko-ni”-Focusing on Ingredients, Dashi and Seasonings-. Bulluetin of the Faculty of Education, Yamaguchi University. 2023. 72. 237-246
  • CAPS marker screening of the illusive Kunenbo ~ a Mandarin orange from Yamaguchi ~. 2022. 2. 1-9
  • MORINAGA Yae, GOTO Yoshiko. Evaluation of the Nutritional Value of Dishes Recreated in Yamaguchi Prefecture to Commemorate the 150th Anniversary of the Meiji Restoration - Dishes Originally Served at Anglo-Japanese Dinners in 1867 and the Sankin-kotai Lunchbox -. 2022. 71. 269-280
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MISC (13):
  • 五島淑子. 新刊紹介「生き物と食べ物の歴史」. 日本家政学会誌. 2022. 73. 3. 59-59
  • 五島淑子. 安渓遊地監修、溝手朝子編著『地中海食と和食の出会い』. 会誌 食文化研究. 2020. 16. 48-48
  • Research of "regional ingredients and local cuisine" in junior high school home economics. 2019. 48. 115-121
  • Fish and Villages in Bocho Fudo Chushin-an: Systematization of Villages and Characterization of Fish with Phylogenetic Trees. 2014. 2014. 3. 169-176
  • 五島 淑子. 荒木一視編『食料の地理学の小さな教科書』ナカニシヤ出版. 会誌 食文化研究. 2014. 10. 66
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Books (6):
  • 江戸の食に学ぶ-幕末長州藩の栄養事情
    臨川書店 2015
  • 世界の食文化7 オーストラリア・ニュージーランド
    農文協 2004
  • 多文化国家の先住民-オーストラリア・アボリジニの現在
    世界思想社 2002
  • 卑弥呼の食卓
    吉川弘文館 1999
  • 狩猟と漁労
    雄山閣 1992
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Lectures and oral presentations  (55):
  • クネンボを探して
    (山口かんきつシンポジウム 2024)
  • 山口におけるクネンボの歴史と食文化
    (東アジア日本人研究者協議会 第7回国際学術大会 2023)
  • 日本の食文化と鯨
    (長門大津くじら食文化を継承する会 2023)
  • 山口県の家庭料理 地域の特徴 -食材と料理-
    (日本調理科学会2022年度大会 2022)
  • 山口県の郷土料理ちしゃなますの材料と調理法
    (日本調理科学会2022年度大会 2022)
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Education (2):
  • - 1980 Nara Women's University Graduate School, Division of Home Economics Food Science and Nutrition
  • - 1978 Nara Women's University Faculty of Home Economics Food Science and Nutrition
Professional career (2):
  • Master of Home Economics (Nara Women's University)
  • Ph.D (Nara Women's University)
Work history (1):
  • 2021/04 - 2024/03 Yamaguchi University Community Future Center
Committee career (8):
  • 2013/05 - 現在 日本家政学会食文化研究部会 中国・四国地区委員
  • 2018/06 - 2022/06 日本調理科学会中国・四国支部 支部長
  • 2018/06 - 2022/06 日本調理科学会 理事
  • 2020/04 - 2021/03 日本教育大学協会全国家庭科部門 運営委員長
  • 2017/04 - 2018/03 日本教育大学協会全国家庭科部門 常任運営委員
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Association Membership(s) (7):
日本食生活学会 ,  日本家庭科教育学会 ,  和食文化学会 ,  日本伝統食品研究会 ,  日本調理科学会 ,  日本家政学会 ,  山口県地方史学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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