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J-GLOBAL ID:200901033751579326
Update date: Mar. 04, 2024
Goto Yoshiko
ゴトウ ヨシコ | Goto Yoshiko
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Other affiliations (1):
-
Yamaguchi University
Professor
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (7):
栄養
, 食料
, 食文化史
, 幕末
, 食物学
, Dietary Science
, Food Culture
Research theme for competitive and other funds (9):
- 2022 - 2027 Chorographical Study of Changes and Developments in Food Culture Since the Bakumatsu Period
- 2019 - 2020 山口・食の温故知新 〜長州食材・料理を復活し新たな価値を見出す〜
- 2019 - 2020 幕末における日英饗応料理からみる食文化の変遷
- 2018 - 2019 日英饗応料理から現在に至る食文化の変遷
- 2011 - 2015 Construction of Food Culture Research Utilizing Geographic Information System
- 1997 - 1999 江戸時代・明治初期における食生活の解明と方法論の検討
- 1995 - 1995 古代環境推定のためのシミュレーションシステムの開発
- 1991 - 1991 『防長風土注進案』と『斐太後風土記』における野生食料資源の計量的研究
- 1987 - 1987 『防長風土注進案』による食糧資源の計量的研究
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Papers (90):
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中村大, 五島淑子. 江戸時代中期における柑橘類栽培の地図化-『江戸時代中期における諸藩の農産物』のGIS分析-. 山口大学教育学部研究論叢. 2024. 73. 213-222
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森永 八江, 五島 淑子, 岡崎 芳夫, 西岡 真理, 柴田 勝. 山口県のオリジナルカンキツ 長門大酢(Citrus nagato-ozu)を使用したレシピの考案. 山口学研究. 2023. 3. 1-7
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Morinaga Yae, Abe Momoko, Nishi Atsuko, Goto Yoshiko. Regional Characteristics of Yamaguchi Prefecture Local Cuisine ”Itoko-ni”-Focusing on Ingredients, Dashi and Seasonings-. Bulluetin of the Faculty of Education, Yamaguchi University. 2023. 72. 237-246
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CAPS marker screening of the illusive Kunenbo ~ a Mandarin orange from Yamaguchi ~. 2022. 2. 1-9
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MORINAGA Yae, GOTO Yoshiko. Evaluation of the Nutritional Value of Dishes Recreated in Yamaguchi Prefecture to Commemorate the 150th Anniversary of the Meiji Restoration - Dishes Originally Served at Anglo-Japanese Dinners in 1867 and the Sankin-kotai Lunchbox -. 2022. 71. 269-280
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MISC (13):
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五島淑子. 新刊紹介「生き物と食べ物の歴史」. 日本家政学会誌. 2022. 73. 3. 59-59
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五島淑子. 安渓遊地監修、溝手朝子編著『地中海食と和食の出会い』. 会誌 食文化研究. 2020. 16. 48-48
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Research of "regional ingredients and local cuisine" in junior high school home economics. 2019. 48. 115-121
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Fish and Villages in Bocho Fudo Chushin-an: Systematization of Villages and Characterization of Fish with Phylogenetic Trees. 2014. 2014. 3. 169-176
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五島 淑子. 荒木一視編『食料の地理学の小さな教科書』ナカニシヤ出版. 会誌 食文化研究. 2014. 10. 66
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Books (6):
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江戸の食に学ぶ-幕末長州藩の栄養事情
臨川書店 2015
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世界の食文化7 オーストラリア・ニュージーランド
農文協 2004
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多文化国家の先住民-オーストラリア・アボリジニの現在
世界思想社 2002
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卑弥呼の食卓
吉川弘文館 1999
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狩猟と漁労
雄山閣 1992
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Lectures and oral presentations (55):
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クネンボを探して
(山口かんきつシンポジウム 2024)
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山口におけるクネンボの歴史と食文化
(東アジア日本人研究者協議会 第7回国際学術大会 2023)
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日本の食文化と鯨
(長門大津くじら食文化を継承する会 2023)
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山口県の家庭料理 地域の特徴 -食材と料理-
(日本調理科学会2022年度大会 2022)
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山口県の郷土料理ちしゃなますの材料と調理法
(日本調理科学会2022年度大会 2022)
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Education (2):
- - 1980 Nara Women's University Graduate School, Division of Home Economics Food Science and Nutrition
- - 1978 Nara Women's University Faculty of Home Economics Food Science and Nutrition
Professional career (2):
- Master of Home Economics (Nara Women's University)
- Ph.D (Nara Women's University)
Work history (1):
- 2021/04 - 2024/03 Yamaguchi University Community Future Center
Committee career (8):
- 2013/05 - 現在 日本家政学会食文化研究部会 中国・四国地区委員
- 2018/06 - 2022/06 日本調理科学会中国・四国支部 支部長
- 2018/06 - 2022/06 日本調理科学会 理事
- 2020/04 - 2021/03 日本教育大学協会全国家庭科部門 運営委員長
- 2017/04 - 2018/03 日本教育大学協会全国家庭科部門 常任運営委員
- 2016/04 - 2017/03 日本教育大学協会全国家庭科部門 運営委員
- 2015/07 - 2016/03 山口県 「食に関する指導の手引き」作成委員会委員
- 2003/09 - 2009/08 山口県 山口県自然環境保全審議会委員
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Association Membership(s) (7):
日本食生活学会
, 日本家庭科教育学会
, 和食文化学会
, 日本伝統食品研究会
, 日本調理科学会
, 日本家政学会
, 山口県地方史学会
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