Rchr
J-GLOBAL ID:200901034409939597
Update date: Nov. 19, 2024
Okubo Naomi
オオクボ ナオミ | Okubo Naomi
Affiliation and department:
Job title:
Head
Homepage URL (1):
https://www.naro.go.jp/laboratory/nivfs/fragrance/index.html
Research field (2):
Bioorganic chemistry
, Horticulture
Research keywords (10):
scent
, scnet compound
, flower and ornamental plant
, metabolome
, rose
, tulip
, strawberry
, petunia
, lily
, lisianthus
Research theme for competitive and other funds (9):
- 2021 - 2024 バラ芳香性育種のためのフルーツ香の香りの起源の解明とデータベース化
- 2020 - 2023 フードロス削減と QoL 向上を同時に実現する革新的な 食ソリューションの開発
- 2015 - 2020 品質保持期間延長技術の開発
- 2014 - 2019 新規需要開拓のためのチューリップ新品種育成と切り花等高品質化技術の開発
- 2015 - 2018 ユリのゲノム研究基盤を利用した花色・早晩性・香りの解析
- 2014 - 2017 花の香気成分の代謝・分解機構の解明
- 2011 - 2014 世界的に貴重な遺伝資源を活かしたチューリップ新品種育成と新規需要の創出
- 2011 - 2014 ユリ需要拡大のためのユリ香り抑制剤の実用化
- 2002 - 2004 日周変化に基づく花の香りの生成機構の解明
Show all
Papers (50):
-
Y. Ishikawa, F. Tanaka, N. Oyama-Okubo, C. Honda. Comparison of the scent components emitted from lotus (Nelumbo nucifera) and American lotus (N. lutea) flowers. Acta Horticulturae. 2024. 1404. 889-896
-
N. Oyama-Okubo, Y. Mikanagi. Analysis of floral scent components of roses with unpleasant odor. Acta Horticulturae. 2024. 1404. 875-880
-
Fuyumi Horie, Mio Kamei, Misaki Nishibe, Yukino Ogawa, Masako Tanibuchi, Naomi Gotow, Naomi Oyama-Okubo, Kaoru Kohyama, Tatsu Kobayakawa, Yuko Kusakabe. Flavor intensity is reduced in pureed food: A study using instrumental and sensory analyses. Food Quality and Preference. 2024. 115. 105121-105121
-
Naomi Oyama-Okubo, Yuki Mikanagi. Analysis of Floral Scent Components of Roses Exhibiting an Unusual Odor: Identification of Stink Bug Pheromone Compounds in Roses. The Horticulture Journal. 2024. 93. 185-193
-
Naomi Oyama-Okubo, Naoko Fukuta. Lisianthus Flowers Emitted Volatile Components Including Iridoids and Actinidine Which Attract Cats. The Horticulture Journal. 2024
more...
MISC (31):
Patents (1):
Books (10):
-
特集野趣感のある草花の多品目栽培
農山漁村文化協会 2023 ISBN:9784540220593
-
Biology of plant volatiles
CRC Press 2020 ISBN:9781138316492
-
特集花の環境制御技術, ICT活用
農山漁村文化協会 2020 ISBN:9784540190599
-
特集これからおもしろい枝もの栽培 : ユーカリ, アカシア, キイチゴ, サカキ, ヒサカキ ...
農山漁村文化協会 2019 ISBN:9784540180590
-
花卉園芸学の基礎
農山漁村文化協会 2015 ISBN:9784540122088
more...
Lectures and oral presentations (156):
-
花が香る仕組み-多様な香気成分の生合成
(日本香料協会講演会 2024)
-
Analysis of emitted scent components of wild roses with unpleasant odors.
(2024)
-
Analysis of volatile components in lisianthus flowers
(68th Symposium on the Chemistry of Terpenes, Essential Oils and Aromatics 2024)
-
変わった香りのバラとその香気成分
(天然香気研究会第2回大会 2024)
-
Unique fragrance of roses: Components of fried chicken-like odor and the old closet-like odor
(The 5th International Symposium on Woody Ornamentals of the Temperate Zone 2024)
more...
Professional career (1):
- Ph.D. (University of Tokyo)
Committee career (5):
- 2024/05 - 現在 福山市・世界バラ会議福山大会実行委員会 ばらのまち福山 まちを彩るばらの新品種国際コンテスト審査員
- 2023/06 - 現在 公益社団法人2027年国際園芸博覧会協会 植物アドバイザリーボードメンバー
- 2010/04 - 現在 国営越後丘陵公園「国際香りのばら新品種コンクール」審査委員会 審査員
- 2018/04 - 2021/03 園芸学会 園芸学研究編集委員
- 2018/04 - 2020/03 園芸学会 シンポジウム委員
Awards (2):
- 2012/03 - 園芸学会 平成23年度年間優秀論文賞 Control of Floral Scent Emission by Inhibitors of Phenylalanine Ammonia-lyase in Cut Flower of Lilium cv. 'Casa Blanca'
- 2010/09 - NARO Research Prize 2010
Association Membership(s) (6):
ユリ協会
, 植物化学調節学会
, 園芸学会
, 日本農芸化学会
, NioiN Society for Natural Aroma
, International Society for Horticultural Science
Return to Previous Page