Rchr
J-GLOBAL ID:200901039264862983   Update date: Oct. 08, 2024

UCHIMURA Tomohiro

ウチムラ トモヒロ | UCHIMURA Tomohiro
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://matse.u-fukui.ac.jp/~uchimura/
Research field  (1): Analytical chemistry
Research keywords  (3): Emulsion, Food analysis, Environmental analysis ,  エマルション、食品、環境 ,  質量分析、エマルション、環境
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2023 - 2027 早産児の消化管成熟に向けた治療戦略:肺サーファクタントと胎脂の生理活性に着目して
  • 2012 - 2014 高感度・高分解能質量分析法の開発と反応機構解明手法への展開
  • 2013 - 高感度・高分解能質量分析法の開発と反応機構解明手法への展開
  • 2008 - 2010 Generation of Multicolor and Ultrashort pulse laser and development of its applications
  • 2010 - 超高感度・高選択的質量分析装置の開発
Show all
Papers (90):
  • Asako Kobayashi, Fumihiro Nakaoka, Syuto Watanabe, Genki Chaya, Yoshie Machida, Nobuhito Sato, Tomohiro Uchimura. Varietal difference in sensory evaluation of aroma of cooked rice. Hokuriku Crop Science. 2024. 59. 11-14
  • Minami Minori, Nakata Shion, Uchimura Tomohiro. Sample preparation conditions for the real-time measurement of W/O emulsions by resonance-enhanced multiphoton ionization time-of-flight mass spectrometry. Analytical Sciences. 2024. 40. 3. 573-577
  • Shohei Hashimoto, Masaaki Ukita, Hirotake Yamaguchi, Asako Kobayashi, Tomohiro Uchimura. Real-Time Monitoring of Flavor Volatiles Released during Rice Cooking. Bunseki Kagaku. 2023. 72. 10·11. 399-405
  • Yamashita Keishi, Kato Nanako, Sakakibara Kento, Seguchi Aki, Kobayashi Asako, Miyagawa Shinobu, Uchimura Tomohiro. Characterization of cooked nonglutinous rice cultivars based on,flavor volatiles and their change during storage. ACS Omega. 2023. 8. 16. 14823-14829
  • 内村智博. 匂い成分の分析-MSを添えて-. ぶんせき. 2023. 4. 146-147
more...
Patents (5):
  • エマルションの評価方法及びその装置
  • 試料溶液の質量分析方法及びその装置
  • 土壌中油分の分析方法及び装置
  • 反応状態分析方法及び装置
  • レーザー蒸発法に基づくパルス試料導入方法
Books (6):
  • おいしさの科学とフードテック最前線
    シーエムシー出版 2022 ISBN:9784781316758
  • 界面活性剤の選び方、使い方 事例集
    技術情報協会 2019 ISBN:9784861047534
  • 基礎から学ぶ機器分析化学
    化学同人 2016 ISBN:9784759818086
  • シランカップリング剤の使いこなし ノウハウ集
    技術情報協会 2016 ISBN:9784861046100
  • 製造中に含まれる(超)微量成分・不純物の同定・定量ノウハウ
    技術情報協会 2014 ISBN:9784861045158
more...
Lectures and oral presentations  (112):
  • 炊飯中に発生する香気成分のリアルタイム分析
    (日本分析化学会第73年会 2024)
  • レーザーイオン化質量分析法を用いたW/Oエマルションのクリーミングの評価
    (日本分析化学会第73年会 2024)
  • O/Wエマルションの徐放挙動のリアルタイム分析
    (日本分析化学会第73年会 2024)
  • 人が感じる匂いの分析方法
    (福井大学 新技術説明会 2024)
  • 香り・エマルションのリアルタイム分析
    (大学見本市2024~イノベーション・ジャパン 2024)
more...
Works (3):
  • 高感度・高分解能質量分析法の開発と反応機構解明手法への展開, 挑戦的萌芽研究
    2013 -
  • 超高感度・高選択的質量分析装置の開発, 若手研究(A)
    2010 -
  • 七色に輝く-”虹色レーザー”
    2003 -
Education (4):
  • 1999 - 2002 Kyushu University Graduate School, Division of Engineering 化学システム工学専攻
  • 1997 - 1999 Kyushu University Graduate School, Division of Engineering 化学システム工学専攻
  • 1994 - 1997 Kyushu University 工学部 応用物質化学科
  • 1994 - 1997 Kyushu University
Professional career (1):
  • 博士(工学) (九州大学)
Work history (7):
  • 2017/01 - 現在 福井大学学術研究院工学系部門 Professor
  • 2011/04 - 2016/12 福井大学大学院工学研究科附属繊維工業研究センター 准教授(兼任)
  • 2010/10 - 2016/12 University of Fukui
  • 2012/04 - University of Fukui Headquarters for Innovative Society-Academia Cooperation
  • 2011/04 - 福井大学大学院工学研究科附属繊維工業研究センター 准教授(兼任)
Show all
Committee career (18):
  • 2021/03 - 現在 日本分析化学会 中部支部副支部長
  • 2017/03/01 - 2021/02/28 日本化学会 近畿支部幹事
  • 2019/03 - 2021/02 日本分析化学会 中部支部常任幹事
  • 2019 - 2020/05 Analytical Sciences Guest editor
  • 2018/03 - 2020/02 Analytical Sciences 編集委員
Show all
Awards (16):
  • 2021/02 - 福井大学工学部 THE TEACHER OF THE YEAR 2020
  • 2019/12 - Analytical Sciences Hot Article Award
  • 2019/02 - 福井大学工学部 THE TEACHER OF THE YEAR 2018
  • 2018/02 - 福井大学工学部 THE TEACHER OF THE YEAR 2017
  • 2017/02 - 福井大学工学部 THE TEACHER OF THE YEAR 2016
Show all
Association Membership(s) (3):
日本分析化学会 ,  American Chemical Society ,  日本化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page