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J-GLOBAL ID:200901040427078027   Update date: Apr. 24, 2024

Tsuda Mayumi

ツダ マユミ | Tsuda Mayumi
Affiliation and department:
Job title: Senior Research Manager
Research field  (4): Wood science ,  Food sciences ,  Functional biochemistry ,  Applied biochemistry
Research keywords  (5): 木材化学 ,  食品化学 ,  Food science ,  Wood ,  mushroom
Research theme for competitive and other funds  (6):
  • 2015 - 2018 突然変異を活用した生産環境と消費者ニーズに優位な食用きのこ新品種の開発
  • 2016 - 2017 マイタケ新品種「大雪華の舞1号」の機能性物質の解明
  • 2013 - 2015 マイタケの高機能性プレバイオティクス食品としての実証と低コスト栽培技術の普及
  • 2011 - 2013 突然変異育種法を利用した栽培きのこの有用形質創出とそのDNAマーカーの開発
  • 2009 - 2009 セラミド高生産性担子菌菌糸の増殖技術の開発
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Papers (29):
  • Shozo Yoneyama, Kaede Maeda, Ayuka Sadamori, Sayaka Saitoh, Mayumi Tsuda, Tomonori Azuma, Atsushi Nagano, Takahiro Tomiyama, Teruyuki Matsumoto. Construction of a genetic linkage map and detection of quantitative trait locus for the ergothioneine content in tamogitake mushroom (Pleurotus cornucopiae var. citrinopileatus). MYCOSCIENCE. 2021. 62. 1. 71-80
  • Shozo Yoneyama, Nobuki Shirai, Natsumi Ando, Tomonori Azuma, Mayumi Tsuda, Teruyuki Matsumoto. Identification of a SNP and development of a PCR-based allele-specific marker of the sporulation-deficient (sporeless) trait of the Tamogitake 108Y2D mutant using next-generation sequencing. Breeding science. 2020. 70. 5. 530-539
  • GISUSI Seiki, AZUMA Tomonori, YOSHIDA Shigeichi, YONEYAMA Shozo, HARADA Akira, TSUDA Mayumi, TAMAI Yutaka. Investigation of soil environments in the vicinity of Tricholoma matsutake mycelium in Abies sachalinensis stands. Japanese Journal of Mycology. 2019. 60. 2. 43-48
  • Mayumi Sato, Atsuko Miyagi, Shozo Yoneyama, Seiki Gisusi, Yoshihiko Tokuji, Maki Kawai-Yamada. CE-MS-based metabolomics reveals the metabolic profile of maitake mushroom (Grifola frondosa) strains with different cultivation characteristics. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2017. 81. 12. 2314-2322
  • Shozo YONEYAMA, Natsumi ANDO, Tomonori AZUMA, Mayumi SATO, Shuji USHIJIMA, Teruyuki MATSUMOTO. Genetic and cytological analysis of a sporulation-deficient (sporeless) mutant of Pleurotus cornucopiae var. citrinopileatus induced by UV irradiation. Japanese Journal of Mycology. 2017. 58. 12. 41-50
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MISC (85):
  • 宜寿次盛生, 米山彰造, 齋藤沙弥佳, 東智則, 檜山亮, 津田真由美. Breeding of new wild-type Flammulina velutipes varieties (I) Creation and selection of random hybrid strains. 北海道立総合研究機構森林研究本部林産試験場報. 2022. 549. 43-50
  • 津田真由美, 東智則, 米山彰造. Verification of the variation of β-glucan content between or within the production lots of the maitake (Grifola frondosa) fruiting body. 北海道立総合研究機構森林研究本部林産試験場報. 2021. 548. 21-26
  • 米山彰造, 齋藤沙弥佳, 津田真由美, 東智則, 冨山隆広, 松本晃幸. タモギタケの無胞子性エルゴチオネイン(EGT)高含量品種の育成-TILLING法の導入と室内粉塵濃度の調査-. 日本木材学会大会研究発表要旨集(完全版)(CD-ROM). 2020. 70th
  • 前田楓, 米山彰造, 東智則, 佐藤真由美, 齊藤沙弥佳, 冨山隆広, 松本晃幸. 遺伝子マーカーを用いたタモギタケ連鎖地図の再構築およびエルゴチオネイン含量に関するQTL解析. 育種学研究 日本育種学会講演会要旨集. 2019. 21. 別1
  • 齋藤沙弥佳, 米山彰造, 東智則, 佐藤真由美, 冨山隆広, 松本晃幸. 道産きのこの胞子欠損型変異による食味の変化. 日本木材学会北海道支部講演集(Web). 2018. 50. 32
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Books (1):
  • 現代農業 2017年2月号
    農山漁村文化協会 2017
Lectures and oral presentations  (79):
  • タモギタケの無胞子性エルゴチオネイン(EGT)高含量品種の育成-TILLING法の導入と室内粉塵濃度の調査-
    (第70回日本木材学会大会(鳥取大会) 2020)
  • 遺伝子マーカーを用いたタモギタケ連鎖地図の再構築およびエルゴチオネイン含量に関するQTL解析
    (2019年日本育種学会 第135回春季大会 2019)
  • 道産きのこの胞子欠損型変異による食味の変化
    (日本木材学会北海道支部・平成 30 年度(第 50 回)研究発表会 2018)
  • TILLING法による食用きのこ「タモギタケ」突然変異体集団からのエルゴチオネイン生合成遺伝子(PcoEgt-1)変異体の単離
    (2018年日本育種学会 第134回秋季大会 2018)
  • タモギタケの胞子欠損性変異による呈味成分・食味の差異
    (日本きのこ学会第22回大会 2018)
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Education (1):
  • 2005 - 2008 岩手大学大学院 連合農学研究科 博士課程
Professional career (1):
  • Doctor (Graduate School, Division of Agriculture )
Work history (3):
  • 2021/04 - 現在 北海道立総合研究機構 森林研究本部 企画調整部 企画グループ 主査
  • - 現在 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
  • 2023/04 - 2024/03 Local Independent Administrative Agency Hokkaido Research Organization
Awards (2):
  • 2017/03 - The Japan Wood Research Society The Japan Wood Research Society Technology Award
  • 1998/01 - 農業土木技術研究会 「水と土」の第27回研究会賞(設計・施工部門) カラマツ木材チップの暗渠疎水材への利用
Association Membership(s) (2):
日本木材学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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