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J-GLOBAL ID:200901040662360708   Update date: Oct. 13, 2024

Akiyama Hiroshi

アキヤマ ヒロシ | Akiyama Hiroshi
Affiliation and department:
Job title: Division Head
Homepage URL  (2): https://jupiter.hoshi.ac.jp/lab/bunseki/https://jupiter.hoshi.ac.jp/lab/bunseki/home-en/
Research field  (5): Immunology ,  Pharmacology ,  Pharmaceuticals - health and biochemistry ,  Pharmaceuticals - analytical and physicochemistry ,  Food sciences
Research keywords  (13): glycosaminoglycan ,  Veterinary drugs ,  Hazardous element ,  Dioxins ,  pesticide residue ,  食品添加物 ,  健康食品 ,  アレルギー ,  遺伝子組換え食品 ,  Food Additives ,  Food Allergy ,  Mycotoxin ,  Genetically Modified Foods
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2023 - 2026 Quantitative risk assessment of unintended allergens in school-provided lunch and food service at nursery.
  • 2019 - 2021 食品を介したダイオキシン類等有害物質摂取量の評価とその手法開発のための研究
  • 食品添加物の規格・基準策定に関する研究
  • 食品素材からの免疫調整作用に基づく医薬品探索とその安全性評価技術の開発
  • アジュバンド活性の評価法の確立に関する研究
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Papers (379):
  • Ryoichi Sasano, Junpei Sekizawa, Isao Saito, Mikihisa Harano, Kyoka Katsumoto, Rie Ito, Yusuke Iwasaki, Takaaki Taguchi, Tomoaki Tsutsumi, Hiroshi Akiyama. Simultaneous determination of glyphosate, glufosinate and their metabolites in soybeans using solid-phase analytical derivatization and LC-MS/MS determination. Food Chemistry: X. 2024. 24. 101806-101806
  • Yoshiyuki Kobayashi, Takumi Uchida, Takahiro Inoue, Yusuke Iwasaki, Rie Ito, Hiroshi Akiyama. A Comprehensive Analysis of the per- and poly-fluoroalkyl substances (PFAS) research landscape through AI-assisted text mining. Journal of Hazardous Materials Letters. 2024. 5
  • Akira Torii, Yusuke Seki, Ryoichi Sasano, Yoshiki Ishida, Kosuke Nakamura, Rie Ito, Yusuke Iwasaki, Ken Iijima, Hiroshi Akiyama. Development of a rapid and reliable method to simultaneously detect seven food allergens in processed foods using LC-MS/MS. Food Chemistry: X. 2024. 23
  • Takamasa Ishii, Kengo Hirai, Kyohei Higashi, Ayaka Aijima, Nae Yokota, Toshihiko Toida, Yusuke Iwasaki, Rie Ito, Nobuaki Higashi, Hiroshi Akiyama. Novel simultaneous analysis of 18 types of glycosaminoglycan-derived disaccharides using 4-aminobenzoic acid ethyl ester derivatization by HPLC with fluorescence detection. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 2024
  • Hiroshi Akiyama, Yoshinari Suzuki, Reiko Adachi, Momoka Kadokura, Asaka Takei, Masayoshi Tomiki, Kosuke Nakamura, Rie Ito, Yusuke Iwasaki, Clare Mills, et al. Egg protein exposure estimation in risk assessment for Japanese food allergy labeling. Heliyon. 2024. 10. 13
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MISC (417):
  • 中村公亮, 千葉慎司, 木内隆, 柏原奈央, 山崎由貴, 佐々木敏, 吉池信男, 穐山浩, 穐山浩, 堤智昭. 加工食品を含む食品からの残留農薬等の摂取量を推定できる新たな手法の開発の試み. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2022. 28th
  • 中村公亮, 千葉慎司, 木内隆, 吉池信男, 小川久美子, 堤智昭, 穐山浩, 穐山浩. Refinement of dietary exposure estimate to veterinary drugs using one-day food consumption data. 日本薬学会年会要旨集(Web). 2022. 142nd
  • 千葉慎司, 中村公亮, 鍋師裕美, 堤智昭, 蜂須賀暁子, 穐山浩, 穐山浩. 果実とそれらを加工した食品に関する公開放射性セシウム検査データの経時的変化. 日本食品化学学会総会・学術大会講演要旨集. 2022. 28th
  • 山崎由貴, 中村公亮, 千葉慎司, 柏原奈央, 穐山浩, 穐山浩, 堤智昭. Comprehensive analysis of processing factor of food on the basis of published data from international organizations. 日本薬学会年会要旨集(Web). 2022. 142nd
  • 中村 公亮, 穐山 浩. 食品中の残留農薬等の基準に関わる情報の包括的データベースの構築-Development of Comprehensive Database for Pesticides Residues in Foods. 食品衛生研究 = Food sanitation research. 2022. 72. 1. 17-23
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Professional career (1):
  • Doctor of Pharmaceutical Science
Committee career (12):
  • 2024/04 - 現在 内閣府消費者庁 食品衛生基準審議会 新開発食品調査部会委員
  • 2024/04 - 現在 Member of the Food Sanitation Standards Council, Consumer Affairs Agency, Cabinet Office
  • 2024/01 - 現在 日本食品化学学会 副理事長、編集委員長
  • 2023/02 - 現在 コーデックス連絡協議会委員
  • 2021/10 - 現在 内閣府消費者委員会食品表示部会委員
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Awards (4):
  • 2020/03 - 公益社団法人日本食品衛生学会 学会賞
  • 2011/05 - 日本食品化学学会 論文賞
  • 2010/05 - 公益社団法人日本食品衛生学会 学術貢献賞
  • 2003/05 - 日本食品化学学会 奨励賞
Association Membership(s) (3):
The Pharmaceutical Society of Japan ,  The Japan Society for Analytical Chemistry ,  J. Food Hyg. Soc. Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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