Rchr
J-GLOBAL ID:200901044990245628   Update date: Nov. 06, 2024

Matsusaki Hiromi

マツサキ ヒロミ | Matsusaki Hiromi
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): https://www.pu-kumamoto.ac.jp/researcher/matsusaki-hiromi/
Research field  (3): Food sciences ,  Environmental load reduction/restoration technology ,  Applied microbiology
Research keywords  (5): バクテリオシン ,  乳酸菌 ,  PHA ,  生分解性プラスチック ,  biodegradable plastic PHA lactic acid bacteria bacteriocin
Research theme for competitive and other funds  (18):
  • 2022 - 2025 Development of control method of soilborne disease " bacterial wilt disease" using citric acid + iron solution
  • 2022 - 2025 環境調和型の高性能バイオプラスチックを合成する水素細菌の分子育種
  • 2017 - 2019 Experiments on the quantification of protein in trans-boundary suspended particulate matters
  • 2015 - 2017 Approaching the transform of metals by bacteria in rain water
  • 2015 - 2017 Genetic engineering for biosynthesis of copolymer from carbon dioxide
Show all
Papers (70):
  • Wenwen Xie, Tomoko Kojima, Hiromi Matsusaki, Daizhou Zhang. Aerosol soluble proteins in Asian dust in southwestern Japan. The Science of the total environment. 2024. 174086-174086
  • Sangho Koh, Michio Sato, Hiromi Matsusaki, Seiichi Taguchi. The Discovery of Membrane Vesicle Biogenesis in the Polyhydroxybutyrate-non-producing Mutant Strain of Cupriavidus necator H16. Microbes and environments. 2024. 39. 3
  • Wenwen Xie, Tomoko Kojima, Ayaka Hokamura, Hiromi Matsusaki, Daizhou Zhang. A protocol for measuring variations of aerosol soluble proteins content in hours at low sampling flow rate using the bicinchoninic acid (BCA) assay. Aerosol Science and Engineering. 2024
  • 德田 早百合, 我如古 菜月, 湯之上 祐子, 田中 要, 藤田 賢輔, 松崎 弘美, 中下 千尋, 松添 直隆, 白土 英樹. 柑橘'不知火'の貯蔵温度ならびに酸度が果実成分に及ぼす影響-The Influence of the Storage Temperature and the Acidity of the Fruits on Fruit Quality of Citrus Fruits 'Shiranuhi' during Storage. 日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science / 日本食品保蔵科学会 編. 2023. 49. 3. 131-140
  • Chunlan Fan, Wenwen Xie, Wei Hu, Hiromi Matsusaki, Tomoko Kojima, Daizhou Zhang. Number size distribution of bacterial aerosols in terrestrial and marine airflows at a costal site of Japan. The Science of the total environment. 2022. 865. 161238-161238
more...
MISC (80):
  • Characterization of the Lactic Acid Bacterium Isolated from Misozuke-tofu and Its Multiple Bacteriocins. 2024. 119. 6. 288-296
  • 板倉真優, 宮原しろ沙, 岡本沙樹, 田中賢二, 田口精一, 松崎弘美, 松崎弘美. Molecular breeding of Cupriavidus necator to synthesize lactate-based polymers. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2023. 2023
  • 板倉真優, 岡本沙樹, 河原あい, 田中賢二, 田口精一, 松崎弘美, 松崎弘美. Biosynthesis of lactate-based bioplastics by recombinant Cupriavidus necator. 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web). 2022. 2022
  • 板倉真優, 宮原しろ沙, 岡本沙樹, 田中賢二, 田口精一, 松崎弘美, 松崎弘美. Cupriavidus necatorを宿主とした乳酸ベースバイオプラスチックの生合成. 日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集. 2022. 2022
  • 板倉真優, 宮原しろ沙, 岡本沙樹, 田中賢二, 田口精一, 松崎弘美, 松崎弘美. Biosynthesis of lactate-based polymers using Cupriavidus necator as a host. 日本生物工学会大会講演要旨集. 2022. 74th
more...
Patents (5):
  • 共重合ポリエステルの製造方法
  • ポリエステル重合酵素及び該酵素をコードする遺伝子(共同発明)
  • ポリエステル重合酵素及び該酵素をコードする遺伝子(共同発明)
  • Polyester synthase and a gene coding for the same
  • Method of producing copolymer polyester
Books (12):
  • 健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康 食品の科学 改訂第3版
    南江堂 2022
  • 健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康 食品の加工 改訂第2版
    南江堂 2022
  • 栄養科学イラストレイテッド 食品学II 改訂第2版 食べ物と健康 食品の分類と特性、加工を学ぶ
    羊土社 2021
  • 健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康 食品の安全 改訂第2版
    南江堂 2018 ISBN:9784524245321
  • 健康・栄養科学シリーズ 食べ物と健康 食品の科学 改訂第2版
    南江堂 2018
more...
Education (3):
  • 1993 - 1996 九州大学大学院 農学研究科(博士後期課程) 食糧化学工学専攻
  • 1991 - 1993 Kyushu University Graduate School, Division of Agriculture
  • 1987 - 1991 Kyushu University
Professional career (1):
  • Ph.D(Agriculture) (Kyushu University)
Work history (10):
  • 2019/04 - 現在 熊本県立大学 環境共生学部 環境共生学科 食健康環境学専攻 教授
  • 2019/04 - 2024/03 熊本県立大学 環境共生学部 食育推進室 室長
  • 2019/04 - 2022/03 熊本県立大学 環境共生学部 環境共生学科 食健康環境学専攻 専攻長
  • 2018/04 - 2019/03 熊本県立大学 環境共生学部 食健康科学科 学科長
  • 2012/04 - 2019/03 熊本県立大学 環境共生学部 食健康科学科 教授
Show all
Committee career (6):
  • 2020/04 - 現在 Jpanese Society of Lactic Acid Bacteria counsil
  • 2014/04 - 現在 日本生物工学会九州支部 評議員
  • 2013/03 - 現在 日本農芸化学会西日本支部 参与
  • 2023 - 2024 日本生物工学会九州支部 副支部長
  • 2021/10 - 2023/02 日本農芸化学会 農芸化学女性研究者賞等授賞選考委員会委員
Show all
Association Membership(s) (8):
日本食品科学工学会 ,  日本乳酸菌学会 ,  高分子学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会 ,  バイオインダストリー協会 ,  日本食品保蔵科学会 ,  腸内細菌学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page