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J-GLOBAL ID:200901052285482508   Update date: Feb. 14, 2024

Utsumi Shigeru

ウツミ シゲル | Utsumi Shigeru
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.hinshitsusekkei.kais.kyoto-u.ac.jp
Research field  (3): Food sciences ,  Applied biochemistry ,  Plants: molecular biology and physiology
Research keywords  (6): タンパク質食糧学 ,  食品タンパク質工学 ,  植物分子生物学 ,  Food Protein ,  Food Protein Engineering ,  Plant Molecular Biology
Research theme for competitive and other funds  (8):
  • 種子貯蔵タンパク質の輸送・集積の分子機構
  • 遺伝子工学に基づく有用タンパク質・ペプチド高含有作物の開発
  • 植物性食糧タンパク質の食品機能のタンパク質工学による改質
  • 植物性食糧タンパク質及び食品酵素のX線結晶構造解析
  • Molecular Mechanism of Seed Storage Protein Traffic and Accumulation
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MISC (117):
Patents (3):
  • グリシニン、β-コングリシニンおよびプログリシニンの結晶、三次元座標、三次元構造およびそのモデル並びに利用
  • 大豆蛋白質及びこれを有効成分とする乳化剤
  • ダイズグリシニンを発現するトランスジェニック植物
Books (18):
  • Molecular design of soy proteins for enhanced food quality(共著)
    In Food Biotechnology:Second edition CRC Press LCL 2005
  • Molecular design of soy proteins for enhanced food quality (共著)
    In Food Biotechnology: Second edition CRC Press LCL 2005
  • 高機能化ダイズタンパク質の分子設計
    タンパク質工学 医学出版 2003
  • Food protein engineering of soybean proteins and the development of soy-rice.
    Engineering Crop Plants for Industrial End Uses(Portland Press) 1998
  • Food protein engineering of soybean proteins and the development of soy-rice.
    Engineering Crop Plants for Industrial End Uses(Portland Press) 1998
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Works (4):
  • 高品質タンパク質集積ナタネの開発
    2000 - 2002
  • Development of canola accumulating proteins with high quality
    2000 - 2002
  • 生理機能調節性タンパク質集積作物の開発と利用に関する総合的基盤研究
    1996 - 2001
  • Basic research for molecular breeding and utilization of crops accumulating physiologically functional proteins
    1996 - 2001
Education (4):
  • - 1975 Kyoto University
  • - 1975 Kyoto University Graduate School of Agriculture
  • - 1973 Kyoto University Faculty of Agriculture
  • - 1973 Kyoto University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Doctor of Agriculture (Kyoto University)
Work history (10):
  • 2001 - 2004 京都大学農学研究科 教授
  • 2001 - 2004 Professor, Graduate School of Agriculture,
  • 1995 - 2001 京都大学食糧科学研究所 教授
  • 1995 - 2001 Professor, Research Institute for Food Science,
  • 1985 - 1995 京都大学食糧科学研究所 助教授
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Committee career (3):
  • 日本食品科学工学会 英文誌編集委員 関西支部評議員
  • 日本生化学会 評議員
  • 日本農芸化学会 関西支部評議員
Awards (2):
  • 1992 - アサヒビール生活科学研究賞
  • 1989 - 農芸化学奨励賞
Association Membership(s) (4):
国際植物分子生物学会(International Society for Plant Molecular Biology) ,  日本食品科学工学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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