Rchr
J-GLOBAL ID:200901056297752077   Update date: Apr. 27, 2021

Kai Tatsuo

カイ タツオ | Kai Tatsuo
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.seinan-jo.ac.jp/university/account/kai/
Research field  (4): Rehabilitation science ,  Applied microbiology ,  Food sciences ,  Genetics
Research keywords  (10): Food Hygienics ,  食品衛生学 ,  Phonetics ,  Phoenetics ,  食品科学 ,  分子遺伝学 ,  応用微生物学 ,  Molecular Genetics ,  Food Science ,  Applied Microbiology
Research theme for competitive and other funds  (18):
  • 2014 - 2017 音声波形解析による摂食・嚥下障害発症の予知技術確立に関する研究
  • 2014 - 2015 パネットーネ母種より分離した乳酸菌と酵母の製パン特性とゲノムの解析および選抜した乳酸菌と酵母を用いた製パンシステムの構築
  • 2014 - 2015 カストラートの音声学的歌声特性解析 および音響技術による音質改善の試み
  • 2010 - 2012 パネットーネ乳酸菌が分泌する未知の食品用抗カビ性因子に関する研究
  • 2012 - 嚥下障害発症の予知と予防に関する音声学的研究
Show all
Papers (61):
  • Tatsuo KAI, Youko UEMORI, Sayaka OGATA, Yoshie TANAKA, Rumiko AOKI. Study on Improving the Taste of Tempeh. Journal of the Japanese Society of Food Engineering. 2021. 40. 4. 113-123
  • Rumiko AOKI, Tatsuo KAI, Shinichi TAKENOYAMA, Yuya ASAMI. Study on the Washing Method of Refrigerator Handles in Mass Food-serviced Institutions. The Japanese Society of Prepared Foods and Technology. 2021. 26. 3. 89-99
  • Tatsuo KAI, Siichi YOSHINO. Effect of the barley-schochu lees to bread baking properties. Journal of the Japanese Society of Food Engineering. 2020. 40. 1. 1-5
  • Rina NAGAMITSU, Masayo OUMI, Tatsuo KAI. Changes in food preference and countermeasures against cancer patients during anticancer drug treatment. Prepared Foods and Technology. 2019. 25. 1. 15-19
  • Yumiko ANAI, Rina NAGAMITSU, Tatsuo KAI. A comparative study of food composition table between Japan and Germany. Prepared Foods and Technology. 2019. 25. 1. 8-14
more...
MISC (1):
  • Sagara Kaoru, Nanri Hiroki, Futatsugi Eiko, Kai Tatsuo, Mizuma Tomochika, Mochida Yoshie, Uchioka Mieko, Sakamaki Ruka, Amamoto Rie, Inokuchi Misako, et al. Autonomous distributed test-preparation for Japanese national examinations for Registered Dietitians. Bulletin of Seinan Jo Gakuin University. 2010. 14. 95-107
Patents (16):
  • 焼酎粕を用いた蒸しカス類あるいはホットケーキの製造方法
  • 麺用ほぐれ剤
  • お好み焼きの製造方法
  • レトルト耐性のあるゲル化剤製剤及びそれを用いた加工調味料
  • 発酵食品の製造法
more...
Books (5):
  • Food Hygienics
    kagakudojin.co.jp 2020 ISBN:9784759821512
  • 最新食品学-総論・各論-〔第4版〕
    講談社 2016 ISBN:9784061398450
  • 食べ物と健康-食品の栄養成分と加工-〔改訂初版〕 第1章 エネルギー、水分、食品の機能性 第2章 植物性食品:穀類、キノコ類
    同文書院 2014 ISBN:9784810313284
  • Food Hygienics
    2012 ISBN:9784759812268
  • 微生物学[第3版] 7章 微生物のバイオテクノロジー
    化学同人 2012 ISBN:9784759812251
Lectures and oral presentations  (30):
  • Properties of Fermented Microorganisms of Panettone Sourdough
    (Japanese Society for Cereal Scientists 2020)
  • The science and latest situation of bread production and market for product development.
    (Tech Design Technology Seminar 2019)
  • Science and Technology of Baking Bread (Introductory / Beginner)
    (Tech Design Technology Seminar 2018)
  • The Science and Technology of Bread Baking.
    (Tech Design Technology Seminar 2018)
  • Changes in microbiota adherent to pickled vegetables during nukadoko fermentation.
    (2017 Meeting of The Society for Biotechnology, Japan 2017)
more...
Works (27):
  • Genome analysis on lactic acid bacterias of Panettone
    Tatsuo KAI 2015 - 現在
  • Genome analysis on Panettone yeasts
    Tatsuo KAI 2015 - 現在
  • Sound restoration of the castrato
    Tatsuo KAI 2012 - 現在
  • 糖尿病患者に対応した血糖値の上がらない加工食品の開発
    甲斐 達男 2011 - 現在
  • 嚥下障害発症の予測と予防および治療に用いる音声マーカーに関する研究
    甲斐 達男 2011 - 現在
more...
Education (6):
  • 1985 - 1985 アメリカ製菓製パン研究所
  • 1983 - 1985 カンサス州立大学大学院 穀物化学科 修士課程
  • - 1985 Kansas State University Cereal Chemistry
  • 1976 - 1980 Kyushu University
  • - 1980 Kyushu University
Show all
Professional career (3):
  • Ph.D (Kyushu University)
  • Master of Science (Kansas State University(KSU))
  • 学士(農学) (九州大学)
Work history (8):
  • 2007/04 - 現在 Seinan Jo Gakuin University
  • 2002/04 - 2007/03 Seinan Jo Gakuin University
  • 2001/07 - 2001/07 ベルリン自由大学附属生物学研究所 客員研究員
  • 2000/04 - 2001/03 西南女学院短期大学食物栄養科 助教授
  • 1980/04 - 2000/01 鳥越製粉株式会社(東証1部)
Show all
Committee career (6):
  • 2018/04 - 現在 北九州市食品衛生懇話会 会員(座長)
  • 2017/05 - 現在 日本調理食品研究会 理事
  • 2016/04 - 2021/03 内閣府食品安全委員会 食品安全モニター
  • 2019/05 - 2020/04 厚生労働省 行政モニター
  • 2014/04 - 2016/03 西南女学院大学 評議員
Show all
Association Membership(s) (9):
音楽情報科学研究会(IPSJ) ,  情報処理学会 ,  PHONETIC SOCIETY OF JAPAN ,  日本生物工学会 ,  日本食品衛生学会 ,  日本生化学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  アメリカ穀物化学国際学会(American Association of Cereal Chemistry International)
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page