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J-GLOBAL ID:200901058857005135
Update date: Feb. 01, 2024
Sato Yukinori
サトウ ユキノリ | Sato Yukinori
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (2):
Food sciences
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (3):
water
, 食品工学
, Food Science and Technology
Research theme for competitive and other funds (20):
- 2019 - 2022 A new rapid measurement of the hydration parameter with a small volume of sample and involvement of molecular structure in hydration
- 2012 - 2014 Analysis of relationship between molecular structure and hydrophobic hydration for amino acids in water.
- 2007 - 2009 Analysis of molecular interactions for baby food components in water and their relevant to molecular shapes of saccharides as a cosolute.
- 2002 - 2003 The relationship between change of solution structure and physical properties of pectin in sugar solutions
- 1999 - 2000 氷の融点を指標とした食物繊維と水との相互作用の追跡
- 1997 - 1999 生活素材と水との相互作用
- 1997 - 1998 食物中のプロトンの緩和成分の帰属
- 1995 - 1995 加熱処理した多糖類の水和能力
- 1995 - 1995 食品中の水の存在状態に関する研究-主として高水分活性領域における水の挙動
- 1994 - 1994 アルギン酸の保水機構の解明
- 1994 - 1994 食品中の水の存在状態に関する研究-主として浸透圧測定による凍結挙動の検討-
- 1993 - 1993 食物の復水能力に関する研究
- 1993 - 1993 食品中の水の存在状態に関する研究
- 1992 - 1992 食品中の水の存在状態に関する研究 -主として近赤外吸収法による結合水の測定法の基礎的検討-
- 高齢者用食品の試験方法に関する研究
- ペクチンなど生体高分子の水溶液構造に関する研究
- 食品と水の相互作用
- Practical measurement for physical properties of solutions
- The structure of pection solution
- Interaction between food component and water
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Papers (45):
MISC (40):
Patents (2):
-
ゲル化または増粘方法, ジャム類, ベビーフード及びえん下困難者用食品の製造方法, ジャム類及びゲル化剤または増粘剤
-
ビオチンエステル及びそれを用いた皮膚外用剤,養毛料 公開特許広報(A)平2-96581
Books (7):
-
Advances in Medicine and Biology Research.
Nova Science Publisher, NY, USA. 2011
-
調理学 第3版
化学同人 2011
-
Advances in Medicine and Biology Research.
Nova Science Publisher, NY, USA. 2011
-
食品機能性の科学
産業技術サービスセンター 2008 ISBN:9784915957482
-
食品学・食品機能学
朝倉書店 2007 ISBN:9784254616439
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Lectures and oral presentations (74):
-
焼成菓子の温度・湿度帯別力学特性の変化と単分子層・多重層収着水分量との関係
(日本食品科学工学会大会講演集 2013)
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粘度測定を駆使した糖やアミノ酸の水和の解析と疎水性残基の分子間相互作用への寄与
(日本食品科学工学会大会講演集 2013)
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高分子水溶液の見かけの粘度と極限粘度に与える静電的相互作用の影響
(日本食品工学会年次大会講演要旨集 2013)
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澱粉の糊化進行におよぼすシリカナノ粒子添加による静電的相互作用の寄与
(日本家政学会大会研究発表要旨集 2013)
-
水溶液中のグリシンオリゴマーの粘度B係数と部分モル比容の温度変化と水和数の解析
(日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) 2013)
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Education (4):
- - 1988 東京大学大学院 農学系研究科 水産学専門課程
- - 1988 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
- - 1984 Hokkaido University School of Fisheries Sciences
- - 1984 Hokkaido University Faculty of Fisheries
Professional career (2):
- Ph.D. (Nara Women's University)
- 修士 (農学) ( 東京大学 )
Work history (9):
- 2018/10 - 現在 岩手大学大学院連合農学研究科 教授
- 2017/08 - 現在 Hirosaki University Graduate School of Agriculture and Life Science
- - 2017/07 Kitami Institute of Technology Graduate School of Engineering
- - 2015/03 Prefectural University of Hiroshima
- 1998/04 - 2008/09 高知女子大学 生活科学部 助教授
- 1990 - 1998 Kyoritsu Women's University Faculty of Home Economics
- 1990 - 1998 Kyoritsu Women's University, Assistant Professor
- 1988 - 1990 株式会社資生堂 社員(研究職)
- 1988 - 1990 Shiseido CO. Research Center, Researcher
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Committee career (17):
- 2022/10 - 現在 Food Safety Information Network member
- 2019/05 - 現在 日本農芸化学会東北支部青森県代表参与
- 2018/06 - 現在 日本農芸化学会 東北支部参与
- 2018/04 - 現在 日本食品科学工学会 東北支部代議員
- 2018/04 - 現在 Journal of Water Editorial Board Member
- 2014/04 - 現在 Food Science and Technology Research Editorial Board Member
- 2016/05 - 2017/07 日本食品科学工学会 北海道支部役員
- 2012/05 - 2016/06 日本調理科学会 理事
- 2014/04 - 2015/03 日本調理科学会 中国・四国支部 支部長
- 2014/01 - 2015/03 日本家政学会 代議員
- 2012/04 - 2014/03 日本調理科学会 中国・四国支部 副支部長
- 2007/08 - 2013/08 日本食品工学会 評議員
- 2010/01 - 2012/04 日本調理科学会 評議員
- 2002/01 - 2008/12 日本調理科学会 支部役員
- 2008/04 - 2008/09 JAこうち 食の安全・安心確保対策推進本部委員
- 2001/04 - 2008/09 日本家政学会 データベース委員会入力協力委員
- 2001/04 - 2003/03 日本家政学会 機関幹事
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Awards (1):
Association Membership(s) (4):
日本食品科学工学会
, 日本家政学会
, THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE
, 日本食品工学会
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