Rchr
J-GLOBAL ID:200901060022617177
Update date: Oct. 04, 2024
Shigemura Yasutaka
シゲムラ ヤスタカ | Shigemura Yasutaka
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (1):
Food sciences
Research keywords (8):
ペプチド
, コラーゲン
, タンパク質
, 線維芽細胞
, エラスチン
, コラーゲン
, ペプチド
, タンパク質
Research theme for competitive and other funds (9):
- 2020 - 2023 The relationship between absorption of food-derived collagen peptide and change of joint pain marker in human blood
- 2019 - 2022 Study on collagen dipeptides on growth of mesenchymal stem cells
- 2017 - 2020 detection of cyclic peptide from human blood after oral ingestion of protein hydrolysate
- 2011 - 2013 結合組織タンパク調製物の経口摂取による食事由来ペプチドの血中移行とその生理機能(代表者)
- 2011 - 2013 Function and structure of food-derived and endogenous collagen peptide in damaged regions of skin
- 2011 - 2012 飲料溶媒の違いによるヒト血液中へのコラーゲンペプチド吸収変化の評価
- 2008 - 2010 Establishment of system to elucidate mechanism for beneficial effect of collagen peptide by ingestion.
- 2004 - 2005 冷蔵中のクロマグロ筋肉V型コラーゲンの分解機構の解明および肉質改善策の開発
- コラーゲンペプチド摂取によって血中移行したペプチドの定量と同定
Show all
Papers (34):
-
岩崎 優, 重村 泰毅, 水野 一乘, 多賀 祐喜. コラーゲン由来ペプチドの消化吸収過程での環状化反応の検証. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2024. 78回. 222-222
-
重村 泰毅, 岩崎 優, 世古 卓也, 澤田 亮, 川端 康之亮, 石原 賢司, 佐藤 吉朗. アカマンボウ魚肉摂取後のヒト血中バレニン濃度の変化. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2023. 77回. 266-266
-
Taniguchi Asuka, Hashimoto Kanako, Shigemura Yasutaka, Hosokawa Megumi, Seko Takuya, Kamiyama Ryutaro, Ishihara Kenji, Kobayashi Rie. Differences in the quality of various cooked products depending on the size of the conger eel produced in Fukushima. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2023. 34. 84
-
Ikuya Shirai, Koji Karasawa, Yusuke Kodaira, Yu Iwasaki, Yasutaka Shigemura, Hidefumi Makabe, Shigeru Katayama. Intestinal permeability of agaro-oligosaccharides: Transport across Caco-2 cell monolayers and pharmacokinetics in rats. Frontiers in nutrition. 2022. 9. 996607-996607
-
Shigemura Yasutaka, Iwasaki Yu. Absorption of food-derived peptides in human blood. Functional Food Research. 2022. 18. 4-9
more...
MISC (15):
-
Matsumoto Yu, Iwasaki Yu, Hosokawa Megumi, Suzuki Tsukasa, Inoue Jun, Shigemura Yasutaka, Takano Katsumi, Yamamoto Yuji. Effect of extracted rice protein hydrolysate on high-fat diet induced obesity in mice. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2023. advpub
-
Iwasaki Yu, Nakatogawa Mizuho, Sato Yoshio, Shigemura Yasutaka. Quantitative analysis of cyclic prolyl-hydroxyproline in human plasma after ingestion of gelatin and gelatin hydrolysates. Functional Food Research. 2022. 18. 43-49
-
重村 泰毅. Functional Food Research 18 発刊にあたって. Functional Food Research. 2022. 18. 1-1
-
SHIGEMURA Yasutaka, SHIMIZU Ayaka, IWASAKI Yu. Health Benefits of Collagen Peptides Ingestion and Its Effective Intake Condition. Journal of Cookery Science of Japan. 2021. 54. 3. 166-168
-
重村 泰毅, 岩崎 優, 鈴木 朝日. コラーゲンペプチド摂取後のヒト血中からの環状Pro-Hypの検出. 食品加工技術 : 日本食品機械研究会誌 / 日本食品機械研究会 [編]. 2019. 39. 4. 150-157
more...
Books (3):
-
栄養生理学・生化学実験 第2章 基本操作と測定原理
講談社 栄養科学シリーズNEXT 2011
-
食のバイオ計測の最前線-機能解析と安全・安心の計測を目指して- 第一章 6 機能性ペプチド探索のための新しいアプローチ
CMC出版 2011
-
Marine Cosmeceuticals: Latest Trends and Prospects, Effect of Marine Collagen peptide on skin condition.
CRC Press, 2011
Lectures and oral presentations (22):
-
摂取期間と被験者年齢がおよぼす血液中食事由来コラーゲンペプチド濃度と組成への影響
(日本栄養食料学会近畿支部大会 2011)
-
ヒト血液中の食事由来エラスチンペプチド検出とそのペプチドが及ぼす線維芽細胞への影響
(第58回日本食品科学工学会 2011)
-
ヒト血液からの食事由来エラスチンペプチドの検出
(美容・アンチエイジング食品研究会&機能性食品用ペプチド研究会 合同研究会 2011)
-
コラーゲンペプチドの4週間連続摂取によるヒト血中食事由来ペプチドの組成変化
(第65回日本栄養食糧学会 2011)
-
プレカラム誘導化法によって検出されたコラーゲンペプチド長期摂取後のヒト血液中食事由来ペプチド
(第57回日本食品科学工学会 2010)
more...
Professional career (1):
Association Membership(s) (5):
ISNFF
, 食品科学工学会
, 日本栄養食糧学会
, ファンクショナルフード学会
, 日本食生活学会
Return to Previous Page