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J-GLOBAL ID:200901063911461080   Update date: Jan. 31, 2024

Hara Tomoko

ハラ トモコ | Hara Tomoko
Affiliation and department:
Job title: lecturer
Other affiliations (2):
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (5): 調理科学 ,  食育 ,  食生活環境論 ,  Cookery Science ,  Food and life environment
Research theme for competitive and other funds  (7):
  • 2013 - 2018 Cookery by simmering and its mathematical model under micro-gravity circumstances
  • 2014 - 2016 Development of dysphagia diets by collaboration with the top chefs of Japanese restaurant in Kyoto
  • 2010 - 2013 煮物における煮汁の温度・濃度分布特性とマルチスケール熱流体流動モデルによる解析
  • 2004 - 2005 地域の食育活動による家庭の食卓力の強化について
  • 1997 - Garbage in the Kitchen
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Papers (20):
  • 原 知子. クッキーにおける材料の影響 -砂糖・バター・卵の影響-. 滋賀短期大学紀要. 2022. 47. 2. 101-110
  • Tomoko Hara, Thoru Takahashi, Takao Yoshinaga. Optimum Conditions of Size and Volume of Potatoes in a Boiling Process Based on a Porous Model. 2021. 46. 173-182
  • 原 知子. 若年層の野菜摂取における効果的な食育手法のための一考察. 滋賀短期大学研究紀要,第45号,217 -230(2019). 2020. 45. 217-230
  • 内藤幸枝, 原知子, 古橋紗人子. 保育所における「食育」に関する考察 -0歳児~5歳児の五感を育てる食育-. 滋賀短期大学研究紀要,第43号,119 -132(2017). 2018. 43. 119-132
  • Kubo Kaori Mukai, Hayashi Yoshimi, Hara Tomoko, Mizuno Chie, Myojin Chiho, Murakami Megumi, Wada Tamako Nishiike, Ando Mami, Ito Tomoko Fujimura, Imagi Jun, et al. Consciousness and preference of deep-fried cooking and foods. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2018. 30. 0. 107-107
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MISC (86):
  • 原 知子. クッキー材料の影響理解のための教材例. 日本家政学会関西支部 第44回研究発表会要旨集A-08(ノートルダム女子大学). 2022
  • 大阪府の家庭料理 地域の特徴-地域別「四季の食卓」-. 日本調理科学会大会研究発表会要旨集 2022年 33 巻. 2022
  • Sakuda Harumi, Katayose Makiko, Sakamoto Kaoru, Tanaka Noriko, Tominaga Shinobu, Nakatani Kozue, Hara Tomoko, Honda Sachiko. Hyogo Prefecture home cooking: local characteristics: Local products and food traditions in school lunches. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2022. 33. 199
  • 大阪府の家庭料理 行事食の特徴-正月と祭りを中心に-. 日本調理科学会2021年度大会要旨集P-k25. 2021
  • Nakatani Kozue, Katayose Makiko, Sakamoto Kaoru, Sakuda Harumi, Tanaka Noriko, Tominaga Shinobu, Hara Tomoko, Honda Sachiko. Hyogo Prefecture home cooking: event foods: Regional characteristics of event foods. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2021. 32. 170
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Books (6):
  • シードブック乳児保育I・II 科学的観察力と優しい力
    建帛社 2019
  • 調理学 : 食品の調理と食事設計
    中山書店 2018 ISBN:9784521742892
  • 食育と健康
    建帛社 2008
  • ニューライフ 調理学 (共著)
    建帛社 1998
  • 総合調理科学事典(一部担当)
    日本調理科学会編 光生館 1997
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Works (2):
  • こどもはほんとうに野菜が嫌いか?(こども野菜クラブの料理教室を通したこどもたちの野菜の摂取状況について)
    2004 -
  • フライ油の使用限界に関する研究
    1991 -
Education (3):
  • - 1985 Nara Women's University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture
  • - 1981 Nara Women's University
  • - 1979 Nara Women's University
Professional career (2):
  • Doctor of Philosophy (Nara Women's University)
  • (BLANK) (Nara Women's University)
Work history (7):
  • 2023/04 - 現在 Ryukoku University Faculty of Agriculture
  • 2022/04 - 現在 Shiga Junior College part-time lecturer
  • 2022/04 - 現在 University of Hyogo School of Human Science and Environment
  • 2022/04 - 現在 Ritsumeikan University College of Gastronomy Management lecturer
  • 2016/04 - 2022/03 滋賀短期大学 教授
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Association Membership(s) (4):
日本保育学会 ,  日本官能評価学会 ,  日本家政学会 ,  日本調理科学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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