Rchr
J-GLOBAL ID:200901065874506390   Update date: Oct. 02, 2024

Arai Hidekazu

アライ ヒデカズ | Arai Hidekazu
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
Homepage URL  (1): http://dfns.u-shizuoka-ken.ac.jp/labs/nutrcont/
Research keywords  (2): ビタミンD ,  栄養素の質
Research theme for competitive and other funds  (15):
  • 2023 - 2026 高尿酸血症予防のための食事性酸塩基負荷(PRAL)を活用した新規食事療法の構築
  • 2023 - 2026 Effects of excess or deficiency of nutrients in vivo on vitamin D metabolism
  • 2019 - 2022 Elucidation of the molecular basis of the interaction of lipid intake on the kinetics of mineral absorption and metabolism and practical research
  • 2017 - 2020 Study on epigenetic markers for diabetes risk indicating the personal history of postprandial hyperglycemia
  • 2016 - 2019 Studies of circadian rhythm for nutrition focusing on free fatty acids (FFA)
Show all
Papers (99):
  • Koike R, Kawakami Y, Kondo R, Onishi M, Akiyama M, Asai T, Arai H. Effect of Dietary Counseling on Patients with Asymptomatic Hyperuricemia. The journal of medical investigation : JMI. 2023
  • Hinata Okamoto, Yuka Kawakami, Mayu Kaneko, Eri Ishida, Megumi Sato, Haruka Matsukawa, Toshio Hosaka, Hidekazu Arai. The Urinary Excretion of Magnesium as an Effective Magnesium Deficiency State Indicator: A Controlled Intervention Trial. Journal of nutritional science and vitaminology. 2023. 69. 1. 21-27
  • Minori Sato, Yuka Kawakami, Hidekazu Arai. Purine Content and Renal Acid Load Evaluation in Healthy Japanese Diets. Journal of nutritional science and vitaminology. 2023. 69. 1. 7-13
  • Yuka Kawakami, Megumi Mazuka, Arisa Yasuda, Megumi Sato, Toshio Hosaka, Hidekazu Arai. Acute effect of fructose, sucrose, and isomaltulose on uric acid metabolism in healthy participants. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. 2023. 72. 1. 61-67
  • Yuka Kawakami, Yuki Watanabe, Megumi Mazuka, Natsuki Yagi, Ayako Sawazaki, Megumi Koganei, Midori Natsume, Kiyonori Kuriki, Tatsuya Morimoto, Toshihiko Asai, et al. Effect of cacao polyphenol-rich chocolate on postprandial glycemia, insulin, and incretin secretion in healthy participants. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.). 2021. 85. 111128-111128
more...
MISC (24):
  • 新井 英一, 川上 由香. 【キホンがわかる!患者・ナースのギモンが解決する!透析患者の食事管理Q&A100】(第1章)透析患者の食事管理のキホンQ&A たんぱく質は体内でどのようなはたらきをしているの?透析患者ではどのぐらいのたんぱく質が必要なの?. 透析ケア. 2019. 2019冬季増刊. 62-64
  • 新井 英一, 川上 由香. 【キホンがわかる!患者・ナースのギモンが解決する!透析患者の食事管理Q&A100】(第1章)透析患者の食事管理のキホンQ&A たんぱく質の不足時にはどのような影響が出るの?. 透析ケア. 2019. 2019冬季増刊. 65-67
  • 新井 英一, 川上 由香. 【キホンがわかる!患者・ナースのギモンが解決する!透析患者の食事管理Q&A100】(第1章)透析患者の食事管理のキホンQ&A 「良質なたんぱく質」ってどのような食品に含まれるの?. 透析ケア. 2019. 2019冬季増刊. 68-69
  • 新井 英一, 川上 由香. 【キホンがわかる!患者・ナースのギモンが解決する!透析患者の食事管理Q&A100】(第1章)透析患者の食事管理のキホンQ&A たんぱく質の豊富な食品はリンも多いって本当?. 透析ケア. 2019. 2019冬季増刊. 70-72
  • Hidekazu Arai, Masae Sakuma. [Bone and Nutrition. Bone and phosphorus intake]. Clinical calcium. 2015. 25. 7. 967-72
more...
Patents (2):
Books (7):
  • 臨床栄養学 : Nutrition Care Processに沿った傷病者の栄養管理
    医歯薬出版 2022 ISBN:9784263720349
  • 臨床栄養学実習 : 傷病者のnutrition care process演習
    医歯薬出版 2021 ISBN:9784263720356
  • 臨床栄養学実習
    講談社サイエンテフィク 2017 ISBN:9784061553934
  • リンの事典
    朝倉書店 2017 ISBN:9784254141047
  • ミネラル摂取と老化制御-リン研究の最前線
    建帛社 2014 ISBN:4767961769
more...
Education (3):
  • 1997 - 2000 The University of Tokushima
  • 1995 - 1997 The University of Tokushima
  • 1991 - 1995 The University of Tokushima Faculty of Medicine School of Nutrition
Professional career (1):
  • Ph.D (The University of Tokushima)
Work history (4):
  • 2018/04 - 現在 University of Shizuoka School of Food and Nutritional Sciences
  • 2007/04 - 2018/03 University of Shizuoka School of Food and Nutritional Sciences
  • 2004/04 - 2007/03 The University of Tokushima Institute of Health Biosciences The University of Tokushima Graduate School
  • 2000/04 - 2004/03 The University of Tokushima Faculty of Medicine
Awards (1):
  • 2023/09 - 日本栄養改善学会 学会賞 生体応答から見た栄養状態の評価と臨床栄養管理への応用
Association Membership(s) (6):
日本臨床栄養代謝学会 ,  JAPANESE SOCIETY OF CLINICAL NUTRITION ,  JAPAN ATHEROSCLEROSIS SOCIETY ,  日本栄養改善学会 ,  日本病態栄養学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page