Rchr
J-GLOBAL ID:200901073340221546   Update date: May. 15, 2020

Shindo Yoko

シンドウ ヨウコ | Shindo Yoko
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Applied microbiology ,  Education - general ,  Home economics, lifestyle science
Research keywords  (6): 科学教育 ,  食と環境 ,  食育 ,  early childhood care and education ,  Shokuiku ,  Environment and Foods
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2007 - 2008 幼児の科学的な思考の芽生えを援助できる保育者を養成する教育に関する研究
  • What is the Demanded Ability to Teach Children about the Importance of Healthy Eating and the Problem of Training for Nursery School Teacher?
  • Relation of Microorganisms and Environ mental Factors
Papers (13):
MISC (8):
Patents (1):
  • 哺乳類の高マンノース型糖蛋白質糖鎖の酵母による製造法
Books (3):
  • 子どもの食と栄養 -食を大事にするきもちを育む-
    あいり出版 2012 ISBN:9784901903592
  • 子どもの食と栄養
    保育出版社 2010 ISBN:9784938795863
  • 体験・実践・事例に基づく保育内容「環境」-身近な自然・社会とのかかわり-
    保育出版社 2008
Lectures and oral presentations  (7):
  • 発話から見る保育所給食での食育実践の課題-共食時の保育の評価指標の構築をめざして-
    (日本保育学会第64回大会 2011)
  • 食育の視点から見る保育所給食の実践の課題-保育者,子どもの発話からの考察-
    (日本保育学会第63回大会 2010)
  • 食育実践に求められる保育者の資質と保育者養成の課題(3)
    (日本保育学会第62回大会 2009)
  • 給食の喫食形態の違いから見る食育実践に関する考察-ランチルーム給食の実践事例から-
    (日本保育学会第61回大会 2008)
  • 保育者の科学的思考を育成する教育方法に関する研究(2)
    (日本保育学会第61回大会 2008)
more...
Education (6):
  • 2012 - 現在 Kobe University
  • 1988 - 1991 Kobe University
  • - 1991 Kobe University
  • 1986 - 1988 University of Tsukuba
  • 1982 - 1986 University of Tsukuba
Show all
Professional career (2):
  • (BLANK) (Kobe University)
  • (BLANK) (University of Tsukuba)
Work history (9):
  • 2007 - 現在 Soai University
  • 2006 - 現在 Hyogo University of Teacher Education
  • 2002 - 現在 Minatogawa College
  • 1999 - 2002 湊川女子短期大学 助教授
  • 1999 - 1999 神戸山手女子短期大学 非常勤講師
Show all
Committee career (1):
  • 2012/04 - 現在 三田市 食育推進会議(会長)
Association Membership(s) (5):
THE JAPAN SOCIETY OF HOME ECONOMICS ,  日本食育学会 ,  日本保育学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page