Rchr
J-GLOBAL ID:200901074821838411   Update date: Nov. 07, 2024

Kishimura Hideki

キシムラ ヒデキ | Kishimura Hideki
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (1): Marine/Aquatic life sciences
Research keywords  (44): 褐藻類 ,  マコンブ ,  red algae ,  dulse ,  ツルシラモ ,  ウップルイノリ ,  岩のり ,  ウミゾウメン ,  アカバギンナンソウ ,  クロハギンナンソウ ,  クシベニヒバ ,  カギケノリ ,  核ゲノム ,  葉緑体ゲノム ,  ミトコンドリアゲノム ,  Phycobili Protein ,  フィコビリソーム ,  立体構造解析 ,  キシラン ,  キシロオリゴ糖 ,  フノラン ,  多糖類分解酵素 ,  マイコスポリン様アミノ酸 ,  フェリチン ,  超臨界二酸化炭素 ,  亜臨界水 ,  antioxidative effect ,  antihypertension ,  antidiabetic ,  フコイダン ,  ヘモシアニン ,  Trypsin Inhibitor ,  ヒトデ ,  ホスホリパーゼA2 ,  3重ラセンコラーゲン ,  Collagen Peptide ,  Trypsin ,  キモトリプシン ,  ペプシン ,  Environmental Adaptation ,  温度安定性 ,  Enzymology ,  Utilization of Marine Products ,  Fisheries Chemistry(6302)
Research theme for competitive and other funds  (46):
  • 2022 - 2023 LASBOSカード、Tシャツ企画に対する支援
  • 2022 - 2023 ホタテガイ外套膜ペプチドの定量技術に関する研究
  • 2022 - 2023 海洋深層水を活用した海藻スプラウトや有用海藻の陸上栽培技術の実用化
  • 2022 - 2023 生活習慣病の予防を実践できる食品因子の解明に関する研究
  • 2021 - 2022 ホタテガイ外套膜ペプチドの定量技術に関する研究
Show all
Papers (175):
  • R.Yamamoto, S.Toriumi, C.Kawagoe, W.Saburi, H.Kishimura, Y.Kumagai. Extraction and antioxidant capacity of mycosporine-like amino acids from red algae in Japan. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry [IF=1.4]. 2024
  • M.A.M.Mune, T.Hatanaka, H.Kishimura, Y.Kumagai. Understanding Antidiabetic Potential of Oligosaccharides from Red Alga Dulse Devaleraea inkyuleei Xylan by Investigating α-Amylase and α-Glucosidase Inhibition. Molecules. 2024. 29. 7. 1536-1536
  • K.Leelapongwattana, R.Linruesee, S.Benjakul, S.Yarnpakdee, H.Kishimura, T.Senphan, C.Sriket. Impact of different smoke flavors on the quality of hermetically sealed green chili paste (Nam Prik Num). Future Foods [IF=5.15]. 2024. 9. 100341-100341
  • Chodsana Srike, Surasak Kuimalee, Suthasinee Yarnpakdee, Soottawat Benjakul, Pornpimol Srike, Hideki Kishimura, Theeraphol Senphan, Sitthipong Nalinanon. Elucidating the physicochemical and structural properties of Ganoderma lucidum spores: Comparative analysis of various disruption techniques. Powder Technology [IF=5.2]. 2024. 439. 119731
  • R.Yamamoto, K.Takizawa, Y.Miyabe, M.M.M.Alain, H.Kishimura, Y. Kumagai. Mycosporine-like Amino Acids from Red Alga Dulse (Devaleraea inkyuleei): Monthly Variation and Improvement in Extraction. Phycology [TC=3]. 2023
more...
Patents (9):
  • ホタテ外套膜のタンパク質分解物を有用成分とする脂質吸収促進剤及びこれを含む飲食品
  • ヒトデコラーゲンペプチドを有効成分とする血糖値上昇抑制剤およびヒトデコラーゲンペプチドの製造方法
  • 抗炎症剤および抗炎症剤の製造方法
  • 糖尿病の予防及び/又は治療用組成物
  • 高純度プラスマローゲンの調製法
more...
Books (4):
  • Advances in Oligosaccharides and Polysaccharide Modifications in Marine Bioresources
    2023
  • Marine_Bioactive_PeptidesStructure_Function_and_Application
    MDPI 2023
  • Mycosporine-Like Amino Acids from Marine Resource
    Marine Drugs, Multidiciplinary Digital Publishing Institute(MDPI) 2021
  • Implications and Applications: Animals and Microbes (Advances in Food and Nutrition Research)
    ELSEVIER 2012
Lectures and oral presentations  (189):
  • 大豆と同等のタンパク質を含有する未利用紅藻の健康機能
    (北大発:複合領域で切り拓く食料安全保障の新時代 2024)
  • ダルスの飲水投与が活動リズムおよび認知機能に及ぼす影響
    (第11回時間栄養学会 2024)
  • Fucoidan from Kombu Saccharina japonica: Separation by structural characteristics
    (2024 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting 2024)
  • Monthly variation and comparison by location of mycosporine-like amino acids from red alga dulse (Devaleraea inkyuleei)
    (2024 KoSFoST International Symposium and Annual Meeting 2024)
  • 真昆布から中間素材の調製とその特性
    (海藻活用研究会令和6年度定期総会シンポジウム 2024)
more...
Education (4):
  • 1987 - 1987 Hokkaido University
  • 1985 - 1987 Hokkaido University
  • 1981 - 1985 Hokkaido University School of Fisheries Sciences
  • 1978 - 1980 国立京都教育大学教育学部附属高等学校
Professional career (1):
  • 博士(水産科学)(北海道大学)
Work history (5):
  • 2017/04 - 現在 Hokkaido University Faculty of Fisheries Sciences
  • 2007/04 - 2017/03 Hokkaido University Faculty of Fisheries Sciences
  • 2005/04 - 2007/03 Hokkaido University Faculty of Fisheries Sciences
  • 2002/04 - 2005/03 Hokkaido University
  • 1987/12 - 2002/03 Hokkaido University School of Fisheries Sciences
Committee career (27):
  • 2024/04 - 現在 北海道大学 大学院水産科学研究院 パブリックリレーションズ(PR)委員会 委員
  • 2024/04 - 現在 北海道大学 大学院水産科学研究院 海洋応用生命科学部門 部門主任
  • 2023/02 - 現在 MDPI Marine Drugs : Guest Editor of the Special Issue"Advances in Marine Polysaccharide Modifying Enzymes: Discovery, Characterization, Structure, Modification and Applications"
  • 2022/06 - 現在 海藻活用研究会 理事
  • 2022/06 - 現在 MDPI Editorial Board of A section of Marine Drugs (ISSN 1660-3397) "Biomaterials of Marine Origin"
Show all
Awards (17):
  • 2024/09 - 公益社団法人日本缶詰びん詰レトルト食品協会 令和 6 年度年度「逸見賞」 海藻レトルト食品の栄養成分および抗酸化 力に及ぼす製造条件の影響
  • 2024/03 - 北海道大学大学院水産科学研究院 佐々茂雄賞 (指導学生の受賞)
  • 2022/11 - キャンパス・コンソーシアム函館 ブースセッション『優秀賞』 色落ちダルスに救済を!
  • 2022/03 - 北海道大学大学院水産科学研究院 佐々茂雄賞 (指導学生の受賞)
  • 2021/12 - キャンパス・コンソーシアム函館 ステージセッション『優秀賞 (産学連携「クリエイティブネットワーク」賞) 』 季節変動から紐解くダルス「MAAs」産業利用への試み
Show all
Association Membership(s) (5):
日本応用藻類学会 ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE ,  日本農芸化学会 ,  マリンバイオテクノロジー学会 ,  日本水産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page