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J-GLOBAL ID:200901074892745953   Update date: Oct. 21, 2024

Yamamoto Takashi

ヤマモト タカシ | Yamamoto Takashi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (3): Oral medicine ,  Experimental psychology ,  Neuroscience - general
Research keywords  (7): mechanism of koku ,  neuroscience ,  brain science ,  feeding behavior ,  palatability ,  taste ,  Experimental Psychology
Research theme for competitive and other funds  (35):
  • 2022 - 2025 味覚とおいしさの新規測定法の開発とそれを用いた食嗜好の年齢横断的研究
  • 2017 - 2019 おいしさとコクに関わる新規物質の探索と評価およびその作用機序に関する研究
  • 2015 - 2018 食嗜好性の獲得と変化における化学感覚特に味覚感受性の役割に関する解析的研究
  • 2013 - 2016 Oral sensory stimulation modulates feeding behavior and masticatory rhythm generation in the brainstem
  • 2013 - 2015 食嗜好形成に重要な幼児期のフレーバー学習の特性とその脳機序に関する研究
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Papers (81):
  • Yasuyo Matsufuji, Kayoko Ueji, Takashi Yamamoto. Predicting Perceived Hedonic Ratings through Facial Expressions of Different Drinks. Foods. 2023. 12. 18. 3490-3490
  • Takashi Yamamoto, Chizuko Inui-Yamamoto. The flavor-enhancing action of glutamate and its mechanism involving the notion of kokumi. npj Science of Food. 2023. 7. 1
  • Takashi Yamamoto, Haruno Mizuta. Supplementation effects of a kokumi substance, γ-Glu-Val-Gly, on the ingestion of basic taste solutions in rats. Chemical Senses. 2022. 47. 1-8
  • Haruno Mizuta, Natsuko Kumamoto, Shinya Ugawa, Takashi Yamamoto. Additive Effects of L-Ornithine on Preferences to Basic Taste Solutions in Mice. Nutrients. 2021. 13. 11. 3749-3749
  • Takashi Yamamoto, Haruno Mizuta, Kayoko Ueji. Analysis of facial expressions in response to basic taste stimuli using artificial intelligence to predict perceived hedonic ratings. PLOS ONE. 2021. 16. 5. e0250928-e0250928
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MISC (805):
  • 山本 隆. やせる科学ー食欲のしくみ. Newton. 2021. 8月号. 39-45
  • 山本 隆. 食の「おいしさと好き嫌い」のメカニズム. げんき. 2021. 186. 2-13
  • Kayoko Ueji, Takashi Yamamoto. Conditioned flavor preferences with umami solutions in weanling rats. CHEMICAL SENSES. 2016. 41. 9. E222-E222
  • Tadataka Tsuji, Bakhshishayan Sanam, Kumiko Kida, Susumu Tanaka, Koichi Satoh, Mikihiko Kogo, Takashi Yamamoto. Chemosensory stimuli modulate feeding behavior and glucose kinetics after glucose-loading. CHEMICAL SENSES. 2016. 41. 9. E259-E259
  • Kayoko Ueji, Yuji Minematsu, Takashi Yamamoto. Conditioned flavor preference with saccharin solutions in weanling rats. CHEMICAL SENSES. 2015. 40. 8. 593-593
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Patents (2):
  • 味パルス刺激装置
  • -
Books (56):
  • New developments in foodtech creating palatability
    2024 ISBN:9784781318110
  • Kokumi substance as an enhancer of koku
    Springer 2024 ISBN:9789819983025
  • おいしさの科学的評価・測定法と応用展開
    シーエムシー出版 2023 ISBN:9784781317007
  • タンパク質のおいしさ科学 : 機能・性質から味・テクスチャー、各種肉類、調理・加工食品まで
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860437923
  • 糖質・甘味のおいしさ評価と健康・調理・加工
    エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860437633
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Lectures and oral presentations  (28):
  • The role and physiological mechanisms of kokumi substances in enhancing food deliciousness
    (Reinforcement, Learning and Memory, and related structures and functions International Symposium honoring Prof. Laszlo Lenard (80) and Prof. Zoltan Karadi (70) 2024)
  • Predicting perceived hedonic ratings through facial expressions of different drinks
    (EuroSense 2024 2024)
  • 顔面表情解析による各種飲料に対する主観的快楽値の予測
    (第78回 日本栄養・食糧学会大会 2024)
  • おいしさとコクの知覚研究の最前線
    (東京農業大学総合研究所おいしさ研究部会、一般社団法人おいしさの科学研究所 共同セミナー「おいしさ知覚について改めて考える」 2023)
  • Involvement of kokumi in flavor-enhancing action of umami seasoning
    (2023 KoSFoST (Korean Society of Food Science and Technology) International Symposium and Annual Meeting 2023)
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Works (30):
  • 味の認知から情動性、嗜好性および食行動発現に至る脳機構に関する神経科学的研究
    2005 -
  • 味覚情報の神経伝達に関与する機能性分子の探索とその役割の解明
    2005 -
  • 味覚についての情動行動ならびに学習と記憶の脳機構に関する神経科学的研究
    2004 -
  • 味覚情報の神経伝達に関与する機能性分子の探索とその役割の解明
    2004 -
  • 味覚についての情動行動ならびに学習と記憶の脳機構に関する神経科学的研究
    2002 -
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Education (5):
  • - 1972 Osaka University
  • - 1972 Osaka University
  • - 1972 Osaka University Graduate School, Division of Dental Research
  • - 1968 Osaka University School of Dentistry School of Dentistry
  • - 1968 Osaka University Faculty of Dentistry
Professional career (1):
  • (BLANK)
Work history (12):
  • 2012 - 現在 Kio University
  • 2008 - 現在 Kio University Faculty of Health Science, Department of Human and Nutrition
  • 2007 - 2008 Osaka University School of Dentistry
  • 2000 - 2007 - 大阪大学大学院人間科学研究科教授
  • 2002 - - 大阪大学大学院生命機能研究科兼任教官
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Committee career (7):
  • - 現在 食と健康研究会 会長
  • - 現在 NPO法人 うま味インフォメーションセンター 理事長
  • 2000 - 2006 日本味と匂学会 会長
  • 2003 - 2005 日本咀嚼学会 評議委員
  • 2002 - 日本官能評価学会 理事
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Awards (9):
  • 2023/06 - 公益社団法人 日本栄養・食糧学会 トピックス賞 オルニチンによるコクとおいしさ増強のメカニズムー新規コク味物質とコク味受容体の提案ー
  • 2011 - 杉田玄白賞
  • 2006 - 平成18年度国立大学法人大阪大学教育・ 研究功績賞
  • 2006 - 日本味と匂学会賞
  • 2006 - 安藤百福賞 大賞
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Association Membership(s) (10):
日本歯科基礎医学会 ,  日本官能評価学会 ,  日本咀嚼学会 ,  日本味と匂学会 ,  日本神経科学会 ,  日本生理学会 ,  The Association for Chemoreception Sciense (U.S.A.) ,  JAPAN SOCIETY FOR THE STUDY OF OBESITY ,  THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS ,  JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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