Rchr
J-GLOBAL ID:200901077830168886   Update date: Apr. 17, 2024

SEKI Taiichiro

セキ タイイチロウ | SEKI Taiichiro
Affiliation and department:
Job title: Professor
Research field  (8): Nutrition and health science ,  Physiology ,  Food sciences ,  Food sciences ,  Cell biology ,  Molecular biology ,  Applied biochemistry ,  Applied molecular and cellular biology
Research keywords  (7): 栄養と健康 ,  life-style related diseases ,  肥満 ,  coagulation, fibrinolysis ,  functional food ,  血栓 ,  サルコペニア
Research theme for competitive and other funds  (25):
  • 2023 - 2026 線溶系を機軸とした新しいサルコペニア予防法への食品機能の応用
  • 2019 - 2022 Studies on the novel regulation mechanism in thrombus formation focusing on functional coordination of intestinal-liver-vascular system
  • 2017 - 2021 Omics analysis based on signal transduction using GH transgenic Amago salmon
  • 2016 - 2019 Studies on the food functions focused on exosome and microRNA
  • 2015 - 2018 Novel mechanism for amelioration of insulin resistance by formation of rhythm in dietary intake.
Show all
Papers (113):
  • Taiichiro SEKI, Takashi HOSONO. Structure/characteristics of thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) and its assay method. Japanese Journal of Thrombosis and Hemostasis. 2023. 34. 3. 310-316
  • Nishikai-Shen T, Hosono-Fukao T, Ariga T, Hosono T, Seki T. Cinnamon extract improves abnormalities in glucose tolerance by decreasing Acyl-CoA synthetase long-chain family 1 expression in adipocytes. Sci Rep. 2022. 12. 1. 12574
  • 細野 崇, 関 泰一郎. スルフィド類の多彩な生理機能とその分子メカニズム. 化学と生物. 2022. 60. 7. 317-318
  • 関 泰一郎、細野 崇. 栄養学におけるマイクロ RNA の役割. New Diet Therapy. 2022. 37. 4. 7-18
  • Sachiko Okue, Manami Yaguchi, Atsushi Miura, Yori Ozaki-Masuzawa, Takashi Hosono, Taiichiro Seki. The garlic-derived organosulfur compound diallyl trisulphide suppresses tissue factor function. Food and Function. 2022. 13. 3. 1246-1255
more...
MISC (50):
  • Fibrinolysis. 2 0 2 2 年度国際血栓止血学会S S C (Scientific and Standardization Committee) 報告書. 2023. 89-98
  • 関 泰一郎. Fibrinolysis. 2 0 2 1 年度国際血栓止血学会S S C (Scientific and Standardization Committee) 報告書. 2021. 89-98
  • 関 泰一郎、細野 崇、増澤(尾崎)依. ニンニクの機能性とサプリメント. 診断と治療. 2021. 109. 8. 93-96
  • 森丘 保典・藤井 孝宜・小見山 道・伊佐敷 隆弘・藤井 敬宏・関 泰一郎・川戸 秀昭・八町 斉・後藤 裕哉・佐藤 香生・関 雄太. 日本大学における学生参画型FD活動の在り方を踏まえた部科校への浸透策の検討. 日本大学FD研究. 2019. 7. 23-31
  • 日本大学におけるファカルティ・ディベロッパー(FDer)の在り方を踏まえた部科校への浸透策の検討,-全学FDワークショップ参加者に対する調査結果から-. 日本大学FD研究. 2018. 6. 79-92
more...
Patents (5):
  • Method for preparation of hepatocytes using ES cell
  • がん細胞増殖抑制剤
  • Agarose plate for ES cell culture
  • 肝細胞増殖抑制剤
  • ES細胞を用いた肝細胞調製法
Books (20):
  • スパイス・ハーブの機能と応用(森川敏生監修)
    シーエムシー出版 2020 ISBN:9784781315218
  • Chemistry of Korean Foods and Beverages. ACS Symposium Series Vol. 1303
    ACS Books, American Chemical Society, 2019 ISBN:9780841233683
  • 新・血栓止血血管学-抗凝固と線溶(一瀬白帝他編集)
    金芳堂 2015 ISBN:9784765316507
  • Functional Foods, Nutraceuticals and Natural Products-Concepts and Applications (edts; D.A. Vattem, V. Maitin)
    DEStech Publications, Inc. 2015 ISBN:9781605951010
  • 食品因子による栄養機能制御(日本栄養・食糧学会監修)
    建帛社 2015 ISBN:9784767961811
more...
Lectures and oral presentations  (685):
  • Garlic essential oilがマウスの認知機能に及ぼす影響
    (第37回 日本香辛料研究会 学術講演会 2023)
  • ターメリックオイルが動脈硬化に及ぼす影響
    (第37回 日本香辛料研究会 学術講演会 2023)
  • クリルオイル、魚油の認知症予防効果に関する研究
    (第28回 日本フードファクター学会学術集会 2023)
  • 納豆菌発酵生産物中に存在する線溶酵素の安定性と酵素学的性質
    (第45回 日本血栓止血学会学術集会 2023)
  • ブラジル産グリーンプロポリスが廃用性筋 萎縮モデルマウスに及ぼす影響
    (第77回 日本栄養・食糧学会大会 2023)
more...
Education (1):
  • 1984 - 1986 Nihon University Graduate School of Agriculture Department of Agricultural Chemistry
Work history (5):
  • 2014/04 - 2019/03 湘南看護専門学校 非常勤講師
  • 2014/04 - 2014/10 東京大学大学院 農学生命科学研究科 非常勤講師
  • 2007/04 - 2007/09 東京農工大学農学府講師
  • 2003/01 - 2003/03 お茶の水女子大学大学院人間文化研究科講師
  • 1994/07 - 1996/01 Postdoctral Research Fellow, Department of Human Genetics,The University of Michigan Medical School
Committee career (55):
  • 2020/09 - 現在 Journal of Traditional and Complementary Medicine Associate Editor
  • 2018/12 - 現在 International Congress of Nutrition, ICN2022 Executive Committee Member
  • 2018/12 - 現在 International Congress of Nutrition, ICN2022 Organizing Committee Member/Program Committee Member(Vice-chair)/Fundraising Committee
  • 2018/01 - 現在 Molecular Nutrition and Food Research (Wiley InterScience) Executive Editor
  • 2016/05 - 現在 日本農芸化学会 代議員
Show all
Awards (3):
  • 2017/05 - 日本栄養・食糧学会 学会賞
  • 2011/05 - Biosci Biotechnol Biochem. 論文賞 2010(日本農芸化学会) Verification of antidiabetic effects of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) using insulin-uncontrolled type 1 diabetic rats and cultured adipocytes.
  • 1996/11 - 日本血栓止血学会第19回学術集会 優秀論文賞 肝細胞 Plasminogen activator inhibitor type-1 (PAI-1) 遺伝子発現のサイトカインによる調節
Association Membership(s) (10):
日本香辛料研究会 ,  肝細胞研究会 ,  国際血栓止血学会 ,  国際線溶学会 ,  日本フードファクター学会 ,  日本生理学会 ,  日本生化学会 ,  日本血栓止血学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page