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J-GLOBAL ID:200901080106988872   Update date: Jan. 30, 2024

Maruyama Satomi

マルヤマ サトミ | Maruyama Satomi
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Other affiliations (1):
Research field  (2): Home economics, lifestyle science ,  Nutrition and health science
Research keywords  (9): 食環境 ,  食品の機能性 ,  女性の健康と栄養 ,  健康教育 ,  食生活 ,  women's health ,  Health education ,  Nutrition ,  Dietary life
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2019 - 2023 女性労働者の食事環境構築に向けた昼食環境整備に関する研究
  • 2013 - 2020 健康の維持増進のための外食・給食整備
  • 2007 - 2020 女性の食環境に関する研究
  • 2009 - 2019 女性のライフステージにおける食と健康
  • 2015 - 2018 Elucidation of issues of externalization of food and improvement of food environment for maintenance of health in perimenopausal Japanese women
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Papers (94):
  • Ayako, Shimizu, Shiori, OSHIMA, Eriko, Horinishi, Hiroyuki, Kamishima, Kazuya, Kitamori, Satomi, Maruyama, Kaede, AOYAMA. Effect of rice flour sieve and salt koji on swelling for gluten-free rice flour bread. 2022. 18. 2. 10-14
  • Shiori, OSHIMA, Ayako, Shimizu, Eriko, Horinishi, Hiroyuki, Kamishima, Kazuya, Kitamori, Satomi, Maruyama, Kaede, AOYAMA. Evaluation of the taste and texture of the rice flour bread with the addition of salt koji. 2022. 18. 2. 5-9
  • 丸山 智美, 浅野 友美, 細井 延行. 日常的に介護している女性が有する食生活の問題. 日本女性医学学会雑誌. 2018. 26. Suppl. 182-182
  • MARUYAMA Satomi, AOI Kurokawa. The Operation System of School Lunches in Japan: System Construction Considering. 2018. 76. S1. S12-S22
  • 堀容子, 丸山智美. 健康寿命をのばすための食の在り方について~小児高血圧の予防と管理のための基礎知識とDASH食の献立開発の報告~. 栄養教諭. 2018. 51. 36-43
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MISC (50):
  • 伊藤瑛里子, 福垣暁子, 丸山智美, 大島志織, 北森一哉, 上島寛之, 青山楓. 塩麹を添加した米粉パンの味わいの評価. 栄養学雑誌. 2020. 78. 5 Supplement
  • 北森一哉, 浅野友美, 丸山智美, 石原真理恵, 岡田カヨ子. 健康教室開講中における食事摂取状況結果返却の有効性. 栄養学雑誌. 2020. 78. 5 Supplement
  • Ayako Shimizu, Kunihiro Sonoda, Satomi Maruyama. Study on processing unused resources of fruits : Thinned Peach processing. 金城学院大学論集. 自然科学編. 2019. 15. 2. 6-10
  • 茨木洋乃, 小笠原実紀, 浅野友美, 大島志織, 丸山智美, 奥野ひふみ, 藤村陽子, 中島里穂, 大東正和, 樋口照美, et al. 地域住民の糖尿病教室前後における栄養素および食品群の摂取について. 栄養学雑誌. 2019. 77. 5 Supplement
  • Hiroyuki Kamishima, Sayuki Hashimoto, Satomi Maruyama. Education Effect in Registered Dietitian Course's Food Service Management Practice : Study Using a Self-Evaluation of Undergraduate Students. 2018. 14. 2. 16-23
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Patents (1):
  • 不溶性結晶セルロース添加米及びその製造方法
Books (8):
  • 女性ヘルスケア集中講義-次世代の女性医学の可能性を求めてー
    産婦人科の実際64 臨時増刊号(金原出版) 2015
  • ひろくんとオバケとはっちょうみそ
    三恵社 2014
  • 食べ物と健康 食事設計と調理
    南江堂 2014
  • 食生活-健康に暮らすために-
    八千代出版 2013
  • 小児科学レクチャー2-5
    総合医学社 2012
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Lectures and oral presentations  (121):
  • 減塩意識を有する女子中学生の食塩相当量の実摂取量
    (第41回日本高血圧学会総会 2018)
  • Japanese females have comparable body perception but greater body dissatisfaction than Malaysian Chinese females: Consideration of influencing factors on body dissatisfaction
    (50th Asia Pacific Academic Consortium for Public Health 2018)
  • 総合的な学習の時間における食育プログラムの教育効果
    (第65回日本栄養改善学会 2018)
  • 女子中学生に対する昼食弁当提供の実践報告-弁当提供企業の栄養管理意識への影響-
    (第65回日本栄養改善学会 2018)
  • 女子中学生の脂質摂取意識と脂質実摂取量および摂取食品群との関連
    (第65回日本栄養改善学会(新潟 朱鷺メッセ) 2018)
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Education (2):
  • - 2000 Showa Women's University
  • Keio University Faculty of Letters
Professional career (1):
  • 博士(学術) (昭和女子大学)
Committee career (4):
  • 2009/04 - 現在 更年期と加齢のヘルスケア学会 監事
  • 2009/02 - 現在 日本女性医学学会 代議員
  • 2006 - 現在 特定非営利活動法人日本栄養改善学会 評議員
  • 2005 - 2009 日本思春期学会 生活習慣病対策小委員会委員
Awards (1):
  • 2004 - 日本栄養改善学会 平成16年度学会賞
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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