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J-GLOBAL ID:200901081339519658   Update date: Oct. 12, 2024

Nagata Masayasu

ナガタ マサヤス | Nagata Masayasu
Affiliation and department:
Research field  (4): Horticulture ,  Horticulture ,  Food sciences ,  Plants: molecular biology and physiology
Research keywords  (12): Chilling injury ,  postharvest ,  quality maintenance ,  simple quantification method of pigments ,  freshness evaluation ,  流通利用 ,  老化 ,  果実成熟 ,  収穫後生理 ,  青果物 ,  Vegetables ,  Postharvest physiology
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2018 - 2021 Elucidation of genes involved in blue discoloration of Japanese radish root
  • 2017 - 2021 Development of innovative quality assessment and quality control methods for fresh produces by using Omics technology
  • 2016 - 2021 生産から流通・消費までのデータ連携により最適化を可能とするスマートフードチェーンの構築
  • 2018 - 2019 カットレタスの貯蔵に伴う遺伝子発現の網羅的解析
  • 2017 - 2018 カット青果物の貯蔵に伴う遺伝子発現の網羅的解析
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Papers (91):
  • Manasikan Thammawong, Anupama Shomodder, Shinichiro Kuroki, Takeo Shiina, Masayasu Nagata, Kohei Nakano. New insights into the relationship between clock genes and ascorbic acid metabolism in spinach during pre- and postharvest periods. Postharvest Biology and Technology. 2024. 216. 113066-113066
  • Yukihisa Sawada, Ayaka Soga, Seiji Watanabe, Makoto Yoshida, Masayasu Nagata. Effect of Ripening Temperature and Fluorescent Light Irradiation on Carotenoid Biosynthesis of Tomato 「Shonan Pomoron Red」. Horticultural Research (Japan). 2024. 23. 2. 147-154
  • T. Shiina, R. Iida, T. Kitazawa, D. Ciptaningtyas, N. Benyakar, H. Umehara, M. Thammawong, H.A. Naznin, K. Nakano, T. Orikasa, et al. Transcriptome analysis of the effect of packaging conditions on the quality of edamame. Acta Horticulturae. 2024. 1396. 359-365
  • 中村宣貴, 佐々木勇麻, 兼田朋子, 安永円理子, 手塚誉裕, 渡邊高志, 永田雅靖, 椎名武夫. 収穫後の予冷遅れがシンガポール輸出後のモモ果実の損傷に及ぼす影響. 日本食品保蔵科学会誌. 2024. 50. 3. 117-123
  • Xinyue Li, Yasuyo Sekiyama, Manato Ohishi, Megumu Takahashi, Saki Matsumoto, Takashi Watanabe, Nobutaka Nakamura, Masayasu Nagata, Mizuki Tsuta. NMR-based metabolomic identification of freshness markers reveals the working mechanism of visible and near-infrared spectroscopy to predict post-harvest broccoli freshness. Postharvest Biology and Technology. 2024. 211. 112810-112810
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MISC (208):
  • 池羽田晶文, 永田雅靖. 世界で初めて客観的な野菜の鮮度評価方法を開発. ukabis report. 2022
  • 永田雅靖. 宇宙食の観点から食品流通を考える. 食品と容器. 2022. 63. 8. 588-592
  • 永田雅靖. 遺伝子発現解析による青果物の鮮度評価技術の開発. Mirai 地域展開ビジョン 地域創生プロジェクト. 2022. 10
  • 永田雅靖. 究極の食品流通と試験研究. 食品の試験と研究. 2022. 56. 17-19
  • 永田雅靖. 野菜の最適貯蔵条件. 農研機構食品研究部門研究成果展示会2021. 2021
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Patents (4):
  • Freshness evaluation method for fruits and vegetables
  • ダイコン青変症の発症リスク評価剤及び評価キット、並び に評価方法
  • 青果物の鮮度評価方法および鮮度評価用プライマーセット
  • 園芸農産物の品質保持装置および品質保持方法
Books (19):
  • 野菜の加工 (改訂第2版) 健康・栄養シリーズ 食べ物と健康
    南江堂 2022 ISBN:9784524228737
  • 園芸利用学
    文永堂 2021
  • 青果物の鮮度評価・保持技術
    NTS 2019
  • 施設園芸・植物工場ハンドブ ック
    農文協,東京 2015
  • ホームミールマイスター
    社団法人日本惣菜協会 2011
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Lectures and oral presentations  (279):
  • Feasibility of mems-based spectrometer for assessing the freshness of leaf lettuce
    (The 11th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering 2024)
  • Effect of ultrasound treatment on expression of cell wall modifying genes in banana
    (The 11th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering 2024)
  • Characteristics of clock gene expression associated to cutting manipulation in soybean sprouts
    (The 11th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering 2024)
  • Effect of controlled atmosphere storage on quality change and clock gene expression in banana
    (The 11th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering 2024)
  • Influence of temperature-shifting treatment on metabolites in sweet potatoes
    (The 11th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering 2024)
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Works (1):
  • 野菜の最適貯蔵条件
    永田雅靖
Education (4):
  • 1995 - 岐阜大学大学院 連合農学研究科 博士(農学)
  • 1984 - 1986 名古屋大学大学院 農学研究科博士課程前期課程
  • 1980 - 1984 Nagoya University School of Agricultural Sciences
  • 1977 - 1980 名古屋市立向陽高校
Professional career (1):
  • 農学博士 (岐阜大学連合大学院)
Work history (11):
  • 2022/05 - 現在 国立大学法人 東海国立大学機構 岐阜大学大学院 連合農学研究科 食品流通工学研究室 研究員
  • 2021/04 - 2022/03 農研機構食品研究部門 食品流通・安全研究領域流通技術・新用途開発グループ グループ長
  • 2016/04 - 2021/03 NARO Food Research Institute
  • 2015/04 - 2016/03 National Agriculture and Food Research Organization
  • 2012/11 - 2015/03 農研機構野菜茶業研究所 野菜病害虫・品質研究領域野菜品質・機能性研究グループ 研究グループ長
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Committee career (17):
  • 2017/10 - 2024/03 岐阜大学大学院連合農学研究科 客員教授
  • 2019/06 - 2023/06 日本食品保蔵科学会 代議員
  • 2016/06 - 2022/03 JAXA有人サポート委員会宇宙食分科会専門委員
  • 2016/04 - 2022/03 園芸振興松島財団専門委員
  • 2006/10 - 2022/03 日本食品科学工学会Food Science and Technology Research編集委員
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Awards (6):
  • 2022/06 - 食品保蔵科学会 日本食品保蔵科学会論文賞 サツマイモの低温感受性遺伝子と貯蔵に伴う発現パターンの変動について
  • 2020/06 - 日本食品保蔵科学会 日本食品保蔵科学会賞 収穫後の青果物における品質変化ならびにその制御に関する生化学的・分子生物学的研究
  • 2019/03 - 農研機構食品研究部門 農研機構食品研究部門長賞2018
  • 2017/03 - 農研機構食品研究部門 農研機構食品研究部門長賞2016
  • 2015 - 園芸学会 園芸学会年間優秀論文賞 催色期に収穫したカラーピーマン果実の着色促進に関する要因について
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Association Membership(s) (6):
JAPAN ASSOCIATION OF FOOD PRESERVATION SCIENTISTS ,  園芸学会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本農芸化学会 ,  American Society for Horticultural Science ,  日本包装学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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