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J-GLOBAL ID:200901082104305592   Update date: Jul. 12, 2024

SUZUKI-YAMAMOTO Toshiko

SUZUKI-YAMAMOTO Toshiko
Affiliation and department:
Job title: 教授
Homepage URL  (1): http://www.fhw.oka-pu.ac.jp/eiyo/laboratory_ei/yamamotolab/index.html
Research field  (4): Nutrition and health science ,  Medical biochemistry ,  Anatomy ,  Neuroanatomy and physiology
Research keywords  (6): lipid mediator ,  polyunsaturated fatty acid metabolism ,  chronic inflammation ,  food functionality ,  milk lipids ,  嚥下調整食
Research theme for competitive and other funds  (19):
  • 2022 - 2025 Dysphagia diets for the prevention of chronic inflammation -functional verification in cooking and processing and conformity assessment of dysphagia diets-
  • 2021 - 2023 Mother and child health support from breast-feeding period throughout the life: Elucidating lipid quality and nutritional physiology of human breast milk
  • 2018 - 2021 Development of dysphagia diets added preventive effects on chronic inflammation: Food functionality, Physical property, Physiological examination
  • 2015 - 2018 Assessment of high functionality of Dioscorea japonica and development of dysphagia diet using the yam
  • 2014 - 2016 高度にADMA化されたRPS2の代謝回転システムの解析と病態生理的役割の解明
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Papers (55):
  • Yuka Konoike, Izumi Tsukayama, Mei Oji, Takayo Kawakami, Kayoko Ishii, Toshiko Suzuki-Yamamoto. A Thickening Agent Using Dioscorea japonica Powder Exhibits Suitable Properties for People with Dysphagia. Foods. 2023. 12. 21. 3943-3943
  • Vinitha N Ragavan, Pramod C Nair, Natalia Jarzebska, Ramcharan Singh Angom, Luana Ruta, Elisa Bianconi, Silvia Grottelli, Natalia D Tararova, Daniel Ryazanskiy, Steven R Lentz, et al. A multicentric consortium study demonstrates that dimethylarginine dimethylaminohydrolase 2 is not a dimethylarginine dimethylaminohydrolase. Nature communications. 2023. 14. 1. 3392-3392
  • Alena A Kozlova, Vinitha N Ragavan, Natalia Jarzebska, Iana V Lukianova, Anastasia E Bikmurzina, Elena Rubets, Toshiko Suzuki-Yamamoto, Masumi Kimoto, Arduino A Mangoni, Raul R Gainetdinov, et al. Divergent Dimethylarginine Dimethylaminohydrolase Isoenzyme Expression in the Central Nervous System. Cellular and molecular neurobiology. 2022. 42. 7. 2273-2288
  • Makoto Murakami, Rina Takamiya, Yoshimi Miki, Nao Sugimoto, Yuki Nagasaki, Toshiko Suzuki-Yamamoto, Yoshitaka Taketomi. Segregated functions of two cytosolic phospholipase A2 isoforms (cPLA2α and cPLA2ε) in lipid mediator generation. Biochemical pharmacology. 2022. 203. 115176-115176
  • Izumi Tsukayama, Yuki Kawakami, Asako Tamenobu, Keisuke Toda, Saya Maruoka, Yuki Nagasaki, Yoshiko Mori, Risa Sawazumi, Kensuke Okamoto, Keita Kanzaki, et al. Malabaricone C derived from nutmeg inhibits arachidonate 5-lipoxygenase activity and ameliorates psoriasis-like skin inflammation in mice. Free Radical Biology and Medicine. 2022. 193. Pt 1. 1-8
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MISC (112):
  • 戸田圭祐, 森香子, 森香子, 川上祐生, 神崎圭太, 神崎圭太, 玉井玲名, 田中龍舞, 津嘉山泉, 山本登志子, et al. 非アルコール性脂肪性肝炎の進展に寄与する12-リポキシゲナーゼの解明. 脂質生化学研究. 2021. 63
  • 長崎祐樹, 川井恵梨佳, 丸岡紗也, 大角美穂, 津嘉山泉, 川上祐生, 高橋吉孝, 岡崎愉加, 三木寿美, 山本圭, et al. ヒトとウシの乳汁中脂質プロファイル比較. 脂質生化学研究. 2021. 63
  • 田中龍舞, 森香子, 森香子, 川上祐生, 神崎圭太, 神崎圭太, 津嘉山泉, 川上貴代, 山本登志子, 高橋吉孝. NASHモデルマウス肝で発現上昇する血小板型12S-リポキシゲナーゼ. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2021. 75th
  • 長崎祐樹, 丸岡紗也, 大角美穂, 津嘉山泉, 川上祐生, 高橋吉孝, 岡崎愉加, 三木寿美, 山本圭, 村上誠, et al. ヒトとウシの乳汁中脂質メディエータープロファイル. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2021. 75th
  • 津嘉山泉, 目賀拓斗, 北條奈々, 戸田圭祐, 川上祐生, 高橋吉孝, 山本登志子. 植物ステロールジオスゲニンによるグルココルチコイド受容体を介したプロスタグランジンE2合成系酵素の発現抑制とLPS誘発肝障害モデルマウスにおける効果. 日本生化学会大会(Web). 2021. 94th
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Lectures and oral presentations  (18):
  • 脂質メディエーターとその合成系を標的とした食品機能性
    (日本農芸化学会中四国支部 第29回若手シンポジウム)
  • エイコサノイドの生合成系とその役割 (シンポジウムI「バイオファクターについて考える~生合成・代謝と機能性発現機構を再考する~」)
    (ビタミン 2019)
  • Inhibition of leukotriene synthesis and preventive effects on psoriasis by red rice proanthocyanidin.
    (ASEAN-JAPAN Genome Medicine Research Promotion Conference(AGPC))
  • 慢性炎症を予防する食品機能性の探索
    (第4回日本栄養改善学会四国支部学術総会)
  • 炎症性脂質メディエーター合成系をターゲットとした食品機能性の探索
    (国立研究開発法人産業技術総合研究所特別講演)
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Education (2):
  • 1990 - 1992 The University of Tokushima
  • 1986 - 1990 The University of Tokushima Faculty of Medicine School of Nutrition
Professional career (3):
  • (BLANK) (The University of Tokushima)
  • (BLANK) (The University of Tokushima)
  • (BLANK) (The University of Tokushima)
Work history (7):
  • 2016/04 - 現在 岡山県立大学保健福祉学部栄養学科 教授
  • 2008/04 - 2016/03 岡山県立大学保健福祉学部栄養学科 准教授
  • 2006 - 2008/03 徳島大学大学院ヘルスバイオサイエンス研究部 助教
  • 2004 - 2005 The University of Tokushima Institute of Health Biosciences The University of Tokushima Graduate School
  • 1997 - 2003 The University of Tokushima Faculty of Medicine
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Committee career (6):
  • 2021/11 - 現在 日本ビタミン学会 代議員
  • 2021 - 現在 日本農芸化学会中四国支部 参与
  • 2018 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
  • 2018 - 現在 日本脂質生化学会 幹事
  • 2017/12 - 現在 日本生化学会 評議員
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Awards (4):
  • 2023 - 公益財団法人両備檉園記念財団 公益財団法人両備檉園記念財団 生物学研究奨励賞 慢性炎症性疾患の予防や改善のための脂質メディエーター産生調節機能を有する食品由来成分の探索
  • 2015 - 第十回村川技術奨励賞
  • 2006 - 康楽賞
  • 2005 - 岡奨学賞
Association Membership(s) (9):
北米神経科学会 ,  日本ビタミン学会 ,  日本解剖学会 ,  日本生化学会 ,  Society for Neuroscience ,  日本神経科学会 ,  日本脂質生化学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本栄養・食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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