Rchr
J-GLOBAL ID:200901086576335229   Update date: Sep. 06, 2024

Kawakami-sasagawa Takayo

カワカミ タカヨ | Kawakami-sasagawa Takayo
Affiliation and department:
Research field  (1): Home economics, lifestyle science
Research keywords  (2): 栄養科学 ,  nutritional science
Research theme for competitive and other funds  (10):
  • 2013 - 2018 Developmental education program to nurture practical skills for registered dietitian who provide home-visit nutritional support
  • 2013 - 2017 Effect of probiotics on Nonalcholic fatty liver disease
  • 2010 - 2012 Effect on hepatic fibrosis of omega-3 fatty acids and their lipid mediators.
  • 2007 - 2009 Research of nutritional treatment for chronic liver disease
  • 2004 - 2005 Nutritional Therapy of HCV-infected patients using vitamin E and C and eicosapentaenoic acid.
Show all
Papers (42):
  • Kiyo Nakagiri, Yukari Sato, Takayo Kawakami. Factors associated with the leftover rate of side dishes in Japanese school lunches. PloS one. 2024. 19. 2. e0298691
  • Yuka Konoike, Izumi Tsukayama, Mei Oji, Takayo Kawakami, Kayoko Ishii, Toshiko Suzuki-Yamamoto. A Thickening Agent Using Dioscorea japonica Powder Exhibits Suitable Properties for People with Dysphagia. Foods (Basel, Switzerland). 2023. 12. 21
  • 山本 沙也加, 吉本 優子, 清水 亮, 川上 貴代. 管理栄養士養成課程学生に対する模擬患者を活用したシミュレーション教育に関する文献的検討. 日本栄養学教育学会雑誌. 2023. 8. 1. 11-21
  • A trial of food pattern analysis and leftover food evaluation of side dishes in a school lunch central kitchens in Okayama Prefecture. 2023. 7. 1. 72-80
  • Takayo Kawakami, Satoko Hiramatsu, Mayumi Tabuchi, Natsuki Ganeko, Sayaka Yamamoto, Hanae Akiyama, Taeko Shigenobu-Kishimoto. Current Practices of Individualized Responses to Halal Requests in Hospital Food Services. The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics. 2022. 80. 1. 32-39
more...
MISC (19):
  • 中桐 規代, 田原 誠, 川上 貴代. コロナ禍による臨時休校中の小学生の食事パターン コロナ禍による臨時休校中と学校再開後の児童の食品摂取量の比較. 岡山県立大学保健福祉学部紀要. 2024. 30. 57-65
  • 川上 貴代, 久保田 恵, 首藤 恵泉, 田淵 真愉美, 戸田 圭祐, 津嘉山 泉, 井上 里加子, 丸田 ひとみ, 大西 来実, 山本 沙也加. コロナ禍での臨地実習における管理栄養士養成課程学生の臨床現場への準備性. 日本栄養学教育学会雑誌. 2022. 7. 2. 73-73
  • 戸田 圭祐, 森 香子, 川上 祐生, 神崎 圭太, 玉井 玲名, 田中 龍舞, 津嘉山 泉, 山本 登志子, 川上 貴代, 高橋 吉孝. 非アルコール性脂肪性肝炎の進展に寄与する12-リポキシゲナーゼの解明. 脂質生化学研究. 2021. 63. 34-35
  • 平松 智子, 川上 貴代, 井上 里加子, 入江 康至. 内科クリニックにおける外来糖尿病患者を対象とした適切な食物摂取頻度調査法の検討. 岡山県立大学保健福祉学部紀要. 2020. 26. 67-74
  • 山本 登志子, 穂苅 真樹, 川上 貴代, 津嘉山 泉. 簡便で非侵襲的な咀嚼・嚥下機能測定法の開発と食品機能性を付加した嚥下調整食の開発. 研究結果報告書集 : 交通事故・各種災害の防止等分野・高齢者福祉分野. 2020. 26. 153-156
more...
Education (4):
  • - 1993 The University of Tokushima
  • - 1993 The University of Tokushima Graduate School, Division of Nutrition
  • - 1991 The University of Tokushima Faculty of Medicine
  • - 1991 The University of Tokushima Faculty of Medicine
Association Membership(s) (3):
日本病態栄養学会 ,  日本栄養改善学会 ,  日本栄養食糧学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page