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J-GLOBAL ID:200901087202464099   Update date: Nov. 09, 2024

Ozeki Kenji

オゼキ ケンジ | Ozeki Kenji
Affiliation and department:
Research field  (1): Applied microbiology
Research keywords  (5): 高温障害米用の醸造酵素剤開発 ,  麹菌・酵素分解・酵素生産(アクリルアミド、αEG) ,  バイオコンバージョン(バイオエタノールを含む) ,  機能性食品・化粧品素材開発 ,  fermentation technology
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2015 - 2018 Study of acrylamide metabolism genes and research on effective breeding method in practical Aspergillus oryzae
  • 2016 - 2017 酒粕を用いた機能性食品の開発
  • 2011 - 2013 Development of a safe solid-state microorganism nano fiber polymer composite for decomposition of harmful chemicals
Papers (64):
  • 尾関健二. 日本酒が皮膚にもたらす効果. 食と医療. 2024. 29. 28-34
  • 進藤、林, 藤岡, 山城, 尾関健二. 甘酒中のレジスタントプロテイン及び非発酵性オリゴ糖含量並びに官能的品質に及ぼす原料の影響. 日本醸造協会誌. 2024. 119. 3. 131-139
  • 山川, 高山, 多田, 山下, 尾関健二. 清酒醸造における高温障害米用の消化酵素剤の研究. 日本醸造協会誌. 2023. 118. 10. 710-718
  • 尾関健二. 甘酒のレジスタントプロテインの機能性解析について. 日本醸造協会誌. 2022. 117. 9. 627-634
  • Masaki MITSUI, Koji TOKUDA, Masayuki MACHIDA, Kenji OZEKI. The effect of ingestion of an ethyl α-D-glucoside, a fermented product, on humanskin. Journal of Biological Macromolecules. 2021. 21. 75-87
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MISC (76):
  • 音楽の振動で生産量増. 日本経済新聞. 2024
  • 日本酒 品質低下防ぐ 金沢工大(酵素研究)×オンキヨー(音楽振動). 北陸中日新聞. 2024
  • 高温障害米の問題解決 オンキョーとの研究で成果 金沢工大. 建設工業新聞. 2024
  • 北國新聞. 高温障害米の酒米、振動で酵素活性. 2024
  • 尾関健二. 腸活の切り札は麹菌!甘酒パワー(レジスタントプロテイン)があなたの命を救う. 一個人(2022秋号). 2022. 80-81
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Patents (6):
  • 消毒剤、肌荒れ防止剤及び消毒剤の製造方法
  • Resistant protein
  • RP
  • Production of RP & GluCer
  • Amidase overproducing A. oryzae
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Books (12):
  • 微生物を用いた有用物質生産技術の開発 7節発酵技術を用いた有用物質生産
    技術情報機構 2024 ISBN:9784867980231
  • 米の機能性食品化と新規利用技術・高度加工技術の開発 第8節第1項日本酒および麹発酵物質の機能性
    エヌ・ティー・エス 2023 ISBN:9784860438449
  • 発酵化粧品の開発と市場
    シーエムシー出版 2023 ISBN:9784781317298
  • バイオプロセスを用いた有用性物質生産技術 第4章6節 麹菌を用いた有用物質の発酵技術とその応用法
    技術情報協会 2022 ISBN:9784861049040
  • 日本酒および麹発酵物質の機能性
    テクノシステム 2022
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Lectures and oral presentations  (33):
  • 高温障害米用の消化酵素剤開発と麹発酵物の機能性研究
    (第113回 清酒製造技術セミナー 2024)
  • Functionality of ethyl α-D-glucoside (α-EG) from sake from sake (nigori sake) and resistant protein (RP) from nigori sake, sake lees and amazake.
    (11th International alcoholic beverage culture & technology symposium 2024)
  • レジスタントプロテインを高める甘酒製法の研究
    (日本生物工学会 2024)
  • 微生物発酵による有用成分を活用した商品開発事例とその発酵技術
    (情報機構 2024)
  • 高温障害米用の消化酵素剤の開発と 麹発酵物(日本酒・甘酒)の機能性
    (南部杜氏協会 2024)
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Education (2):
  • - 1980 Gifu University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1978 Gifu University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(農学)
Work history (6):
  • 2005/04 - Kanazawa Institute of Technology Genome Biotechnology Laboratory
  • 2004/08 - 2005/03 築野食品工業株式会社 企画開発 テクニカルアドバイザー
  • 1990/10 - 2004/06 大関株式会社 総合研究所 統括リーダー
  • 1995/12 - 博士(農学)東京大学
  • 1988/04 - 1990/09 株式会社醸造資源研究所 国税庁醸造試験所 研究員
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Awards (1):
  • 2019/10 - 日本醸造協会 エチル-α-D-グルコシド高含有酒類の開発とその機能性に関する研究
Association Membership(s) (5):
高峰譲吉博士研究会 ,  日本生物高分子学会 ,  糸状菌遺伝子研究会 ,  日本醸造学会 ,  日本生物工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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