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J-GLOBAL ID:200901087230090285
Update date: Feb. 14, 2024
Tachikawa Masashi
タチカワ マサシ | Tachikawa Masashi
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (1):
Sociology
Research theme for competitive and other funds (9):
- 2016 - 現在 農業におけるゲノム編集技術をめぐるガバナンス形成と参加型手法に関する研究
- 2020 - 2023 Interdisciplinary Research for Ethical, Legal, and Social Issues on Gene Drive
- 2019 - 2022 農業イノベーションの先端動向と農業・農村構造変動に関する学際的国際共同研究
- 2017 - 2021 Exploration of the formation process of zero risk orientation: Development of its measurement scale and quantitative examination of determinants
- 2018 - 2020 Designed Nature and Its Societal Implications: An STS (Science, Technology and Society) Approach
- 2018 - 2020 デザインされる生態環境とその社会的影響に関する科学技術社会論的研究
- 2016 - 2019 Governance and Public Participatory Issues related to Gene-edited Crops
- 2015 - 2018 Development of risk communication model for food safety and requirements of profession
- 2014 - 2018 Molding the behavior of ethical food consumption for sustainable agri-food system: an approach of participatory action research
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Papers (21):
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立川雅司. 参加型で地域の食政策をつくる-米欧のローカル・フードポリシーの歴史と特質. 農業と経済. 2021. 87. 4. 17-24
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Naoko Kato-Nitta, Yusuke Inagaki, Tadahiko Maeda, Masashi Tachikawa. Effects of information on consumer attitudes towards gene-edited foods: a comparison between livestock and vegetables. CABI Agriculture and Bioscience. 2021. 2. 1
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秋津元輝, 立川雅司. 「フードポリシー」を考えよう. 地上. 2020. 74. 10. 24-27
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立川雅司. ゲノム編集技術の家畜への応用をめぐる社会的課題. 養鶏の友. 2020. 9. 14-17
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Naoko Kato-Nitta, Tadahiko Maeda, Yusuke Inagaki, Masashi Tachikawa. Expert and public perceptions of gene-edited crops: attitude changes in relation to scientific knowledge. PALGRAVE COMMUNICATIONS. 2019. 5. 5
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MISC (11):
Books (12):
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ゲノム編集技術を応用した製品開発とその実用化
技術情報協会 2021
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、頁 出版年:2021年2月
2021
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ゲノム編集食品~農林水産分野への応用と持続的社会の実現
エヌ・ティー・エス社 2021
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ゲノム編集食品~農林水産分野への応用と持続的社会の実現
エヌ・ティー・エス社 2021
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世界の食文化百科事典
丸善出版 2021 ISBN:9784621305935
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Lectures and oral presentations (5):
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Final Comment
(RIHN 15th International Symposium: Transitioning Cultures of Everyday Food Consumption and Production: Stories from a Post-growth Future 2021)
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「消費される農村」再論 -都市・農村関係の諸相と集合体理論-
(日本村落研究学会大会 2020)
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ゲノム編集技術をめぐる規制動向と産業応用上の諸課題
(BioJapan 2020 2020)
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ゲノム編集生物をめぐる研究者と消費者の認識
(科学技術社会論学会 2018)
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Reclaiming Food as Commons in Urban Context: Case Study of Kashiwa City, Japan, after 3.11
(6th Conference of the Asian Rural Sociology Association 2018)
Education (3):
- 1991 - 1993 ミシガン州立大学 社会学研究科 Department of Sociology
- 1984 - 1985 The University of Tokyo Graduate School, Division of Sociology
- - 1984 The University of Tokyo Faculty of Literature
Professional career (1):
Work history (7):
- 2017/04/01 - 現在 Nagoya University Graduate School of Environmental Studies Department of Social and Human Environment Sociology Professor
- 2010/07/01 - 2017/03/31 Ibaraki University College of Agriculture
- 2007/10/01 - 2010/06/30 Ibaraki University College of Agriculture
- 1998/04/01 - 2007/09/30 農林水産政策研究所 室長
- 1996/04/01 - 1998/05/31 Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
- 1985/10/01 - 1996/03/31 Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
- 1985/04/01 - 1985/09/30 Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
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Committee career (3):
- 2017/10/02 - 2022/10/01 日本学術会議 連携会員
- 2014/09/01 - 2018/08/31 Asian Rural Sociology Association Secretary
- 2014/09/01 - 2018/08/31 Asian Rural Sociology Association Secretary
Awards (2):
- 2019/03/30 - 日本農業経済学会 日本農業経済学会学術賞 『遺伝子組換え作物をめぐる「共存」:EUにおける政策と言説』
- 2012/12 - 日本学術振興会 科学研究費補助金審査委員表彰
Association Membership(s) (7):
東海社会学会
, 科学技術社会論学会
, 日本社会学会
, 日本フードシステム学会
, 日本村落研究学会
, 日本農業経済学会
, 環境社会学会
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