Rchr
J-GLOBAL ID:200901087337135109   Update date: Aug. 29, 2022

Ohba Riichiro

オオバ リイチロウ | Ohba Riichiro
Research field  (3): Food sciences ,  Bioorganic chemistry ,  Applied biochemistry
Research theme for competitive and other funds  (14):
  • 各種健康食品の開発研究およびその機能性
  • アントシアニン等含有サツマイモ乳酸菌飲料およびヨーグルトの工業的開発および食品機能性
  • 桑果実乳酸菌飲料およびヨーグルトの工業的開発および食品的機能性
  • 赤カンショ発酵酒(ワイン)の製造
  • 紫イモおよび桑果実を用いた乳酸菌飲料の製作開発とその食品機能性
Show all
MISC (57):
more...
Patents (5):
  • 桑果汁を含む乳酸発酵食品
  • 鶏卵から卵黄油を製造する方法
  • アントシアニンを含有する発酵酒の製造方法
  • 透明鶏卵溶液
  • 透明卵黄
Books (6):
  • 「ライフサイエンス系の機器分析」 新隆志編集 分担執筆
    三共出版 2004
  • 「色から見た食品のサイエンス」高宮和彦編集 分担執筆
    サイエンスフォーラム 2004
  • 「植物色素研究法」 植物色素研究会 分担執筆
    大阪公立大学共同出版会 2004
  • 「生物工学実験書 改訂版」分担執筆
    培風館 2002
  • 「アントシアニン-食品の色と健康-」編著
    建帛社 2000
more...
Works (7):
  • 加工ニンニクの健康・薬理作用
    1999 - 2004
  • 鶏卵からのバイオリアクターシステムによる生体調節機能性物質の創作
    1998 - 2004
  • ピーナツ(落花生)の新規用途開発とその健康・薬理作用
    2002 -
  • Effects of Process Galic for Maintenance of Helth or Disease Prevention
    1999 - 2001
  • 野菜入り乳酸菌飲料の開発
    1998 - 2001
more...
Education (2):
  • - 1967 Kyushu University School of Engineering
  • - 1967 Kyushu University Faculty of Engineering
Professional career (1):
  • -
Work history (12):
  • 1995 - 2008/03 Sojo University
  • 1985 - 1994 熊本工業大学 講師・助教授
  • 1985 - 1994 Kumamoto Institute of Technology, Lecture, Associate
  • 1993 - ヘリオット・ワット大学(英国) 客員研究員
  • 1993 - Heriot-Wate University(U.K.), Guest Fellow
Show all
Committee career (1):
  • 1998 - 日本食品工業学会 評議員
Awards (2):
  • 2005 - KUMAMOTO よかみやげコンクール 優秀賞
  • 2005 - くまもと食品研究会 大賞
Association Membership(s) (8):
日本応用糖質科学会 ,  日本栄養・食糧学会 ,  International Association for Plant Tissue Culture ,  日本植物組織培養学会 ,  日本醸造学会 ,  日本食品工業学会 ,  日本生物工学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page