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J-GLOBAL ID:200901087500275576   Update date: May. 15, 2025

KOUZUMA Yoshiaki

コウヅマ ヨシアキ | KOUZUMA Yoshiaki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://foodfunc.agr.ibaraki.ac.jp/
Research field  (3): Applied molecular and cellular biology ,  Food sciences ,  Applied biochemistry
Research keywords  (8): bioregulatory function ,  functional peptide ,  bioactive protein ,  cystatin ,  lectin ,  Apios americana ,  edible insect ,  protease inhibitor
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2025 - 2029 骨保護機能を有する食用昆虫素材のメカニズム解析と探索に関する研究
  • 2019 - 2021 アピオスの機能性成分に関する研究
  • 2019 - 2021 アピオスの機能性成分分析
  • 2019 - 2020 無臭ニンニクおよび黒ニンニクに含まれるレクチン活性の有無の探索
  • 2016 - 2019 小孔形成レクチンを基盤とした細胞傷害能を有する新規機能性分子の構築
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Papers (41):
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MISC (7):
Books (2):
  • 大豆のすべて
    サイエンスフォーラム 2010 ISBN:9784916164988
  • 生物機能の新展開-人類の生存をかけて-「生理活性タンパク質の分子認識機構の解析」
    日本食品出版(株) 2000 ISBN:4930883121
Lectures and oral presentations  (68):
  • アピオス塊茎由来アンジオテンシン変換酵素(ACE)阻害物質の季節変化及びその分離精製に関する研究
    (日本農芸化学会 2025年度大会 札幌コンベンションセンター(北海道) 2025)
  • 昆虫由来システインプロテアーゼインヒビターによる破骨細胞分化への影響に関する研究
    (日本食生活学会 第69回大会(名古屋) 2024)
  • Studies on ACE inhibitory activity and antihypertensive effects of pepsin digests of edible insects.
    (2023)
  • 小孔形成レクチンを用いた新規細胞傷害性機能分子の構築に関する研究
    (第19回日本蛋白質科学会年会 第71回日本細胞生物学会大会 合同年次大会 2019)
  • 小孔形成レクチンCEL-IIIの活性制御機構の導入に関する研究
    (日本蛋白質科学会(朱鷺メッセ(新潟)) 2018)
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Education (1):
  • - 1991 Kyushu University Faculty of Agriculture Department of Agricultural Chemistry
Professional career (1):
  • 博士(農学) (Kyushu University)
Work history (5):
  • 2016/04 - 茨城大学農学部教授
  • 2006/04 - 2016/03 茨城大学農学部准教授
  • 2003/04 - 2006/03 Associate Professor, College of Agriculture, Ibaraki University
  • 2000/04 - 2003/03 Reseach Associate, Faculty of Agriculture, Graduate School, Kyushu University
  • 1996/04 - 2000/03 Reseach Associate, Faculty of Agriculture, Kyushu University,
Association Membership(s) (4):
日本食品科学工学会 ,  日本蛋白質科学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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