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J-GLOBAL ID:200901087761726605   Update date: Jun. 11, 2024

Muramatsu Hisashi

ムラマツ ヒサシ | Muramatsu Hisashi
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (2): Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research keywords  (2): 酵素学 ,  微生物学
Research theme for competitive and other funds  (3):
  • 2021 - 2024 類鼻疽菌の感染力増強因子エルゴチオネインが細胞内で分解されない仕組みの解明
  • 2013 - 2017 Characterization, structural analysis and physiological analysis of ergothioneine-metabolizing enzymes.
  • 2008 - 2011 Molecular bleeding of the enzymes catalyzing the asymmetric reaction : Construction of a chemical library of unnatural amino acids
Papers (26):
  • Hisashi Muramatsu, Dausuke Inouchi, Masaaki Yamada, Akihito Koujitani, Hiroki Maguchi, Shin-ichiro Kato. Purification and characterization of 3-(5-oxo-2-thioxoimidazolidin-4-yl) propionic acid desulfhydrase involved in ergothioneine utilization in Burkholderia sp. HME13. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2024. 88. 1. 74-78
  • Hisashi Muramatsu, Akihito Koujitani, Masaaki Yamada, Hiroki Maguchi, Takehiro Kashiwagi, Shin-ichiro Kato. Characterization of hydantoin-5-propionic acid amidohydrolase involved in ergothioneine utilization in Burkholderia sp. HME13. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2023. 87. 4. 411-419
  • Yuki Hirato, Masaru Goto, Taichi Mizobuchi, Hisashi Muramatsu, Minoru Tanigawa, Katsushi Nishimura. Structure of pyridoxal 5-phosphate-bound D-threonine aldolase from Chlamydomonas reinhardtii. Acta Crystallographica Section F. 2023. F79. 31-37
  • 甫木嘉朗, 加藤麗奈, 赤木浩介, 坂田雅正, 加藤翔子, 糀谷啓仁, 内山貴雄, 高橋 朋, 村松久司, 永田信治, et al. 酒造好適米「土佐麗」の品種特性. 日本醸造協会誌. 2022. 117. 12. 855-865
  • Hisashi Muramatsu, Taisuke Harada, Daiki Sugihara, Karen Hashimoto, Shin-ichiro Kato, Shinji Nagata, Tomoko Shimamura. Enzymatic determination of carnosine in meat and fsh using β-Ala-Xaa dipeptidase and histidine ammonia-lyase derived from Pseudomonas putida NBRC100650. Analytical Sciences. 2022. 38. 2. 331-338
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MISC (4):
Patents (3):
  • エルゴチオナーゼ、およびエルゴチオネインの定量方法
  • D-フェニルセリンデアミナーゼ及びその利用
  • β-1, 3-1, 6-グルカンの定量方法
Lectures and oral presentations  (90):
  • 動植物から分離した Saccharomyces cerevisiae のワイン醸造特性
    (学会創立100周年記念 日本農芸化学会 中四国・西日本支部 合同大会 2023)
  • Burkholderia sp. HME13由来ヒダントイン-5-プロピオン酸アミドヒドロラーゼの諸性質
    (日本農芸化学会2023年度大会 2023)
  • 微生物を由来とする L-ホモアルギニン代謝酵素の探索
    (日本生物工学会西日本支部大会 2022(第6回講演会) 2022)
  • L-アスパラギン酸 4-ベンジル代謝酵素活性を持つ微生物の探索
    (日本生物工学会西日本支部大会 2022(第6回講演会) 2022)
  • 吟醸酒醸造のためのリンゴ酸高生産性高知酵母の育種
    (日本農芸化学会中四国支部第61回講演会(例会) 2022)
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Education (1):
  • 2002 - 2005 Kyoto University
Professional career (1):
  • Doctor(Agriculture) (Kyoto University)
Work history (4):
  • 2010/04 - 現在 Kochi University Research and Education Faculty Multidisciplinary Science Cluster Life and Environmental Medicine Science Unit
  • 2008/04 - 2010/03 Kochi University Research and Education Faculty Natural Sciences Cluster , Agriculture Unit
  • 2006/10 - 2008/03 Kochi University
  • 2005/04 - 2006/09 Osaka University School of Science
Committee career (8):
  • 2024/05 - 現在 日本農芸化学会 代議員
  • 2023/04 - 現在 日本農芸化学会中四国支部 幹事(高知県代表)
  • 2023/04 - 現在 日本生物工学会西日本支部 評議員
  • 2015/04 - 現在 日本生化学会 評議員
  • 2015/04 - 現在 日本農芸化学会中四国支部 支部参与
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Association Membership(s) (3):
日本農芸化学会 ,  日本生化学会 ,  日本生物工学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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