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J-GLOBAL ID:200901088010157369   Update date: Sep. 12, 2024

Sakaguchi Isao

サカグチ イサオ | Sakaguchi Isao
Affiliation and department:
Job title: Professor
Homepage URL  (1): http://www.gakushuin.ac.jp/univ/law/introduce/pol/sakaguchi.html
Research field  (1): International relations
Research keywords  (13): 熱帯雨林 ,  環境外交 ,  ラムサール条約 ,  国際捕鯨委員会 ,  ワシントン条約 ,  生物多様性 ,  国際漁業 ,  有効性 ,  国際レジーム ,  国際制度 ,  プライベートレジーム ,  NGO ,  地球環境ガバナンス
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2017 - 2022 Laying the groundwork for sustainable fisheries in Japan
  • 2010 - 2011 ワシントン条約と漁業・森林関連条約間の補完・相乗関係の構築に関 する研究
  • 2008 - 2010 日本のソフト・パワー
  • 2007 - 2008 地球環境分野のレジーム間相互作用に関する研究
  • 2006 - 2007 助言型NGOのネットワーク
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Papers (17):
  • Masahide Kaeriyama, Isao Sakaguchi. Ecosystem-based sustainable management of chum salmon in Japan’s warming climate. Marine Policy. 2023. 157. 105842-105842
  • Robert Blasiak, Alice Dauriach, Jean-Baptiste Jouffray, Carl Folke, Henrik Österblom, Jan Bebbington, Frida Bengtsson, Amar Causevic, Bas Geerts, Wenche Grønbrekk, et al. Evolving Perspectives of Stewardship in the Seafood Industry. Frontiers in Marine Science. 2021. 8
  • Isao Sakaguchi, Atsushi Ishii, Yasuhiro Sanada, Yasuko Kameyama, Ayako Okubo, Katsuhiko Mori. Japan’s environmental diplomacy and the future of Asia-Pacific environmental cooperation. International Relations of the Asia-Pacific. 2021. 21. 1. 121-156
  • 阪口功. 国際的な漁業資源管理の動向. 環境情報科学. 2020. 49巻. 1. 40-45
  • SAKAGUCHI, Isao. TheCurrentStateofStock Managementat RegionalFisheriesManagementOrganizations. 2018. 50. 10. 460-467
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MISC (55):
  • 阪口功. 論点・持続的漁業:認証に国際基準を. 読売新聞. 2018
  • 阪口功. 水産物の持続可能性と啓発されたマーケットの力」. キューピーニュース. 2018. 536
  • 阪口功. 構造欠陥抱えるWCPFC<4>. みなと新聞. 2018
  • 阪口功. 構造欠陥抱えるWCPFC<3>. みなと新聞. 2018
  • 阪口功. 構造欠陥抱えるWCPFC<2>. みなと新聞. 2018
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Books (15):
  • 新時代のグローバル・ガバナンス論 : 制度・過程・行為主体
    ミネルヴァ書房 2021 ISBN:9784623089932
  • 漁業資源管理の法と政策-持続可能な漁業に向けた国際法秩序と日本
    信山社 2019 ISBN:4797254726
  • 日本の水産資源管理:漁業衰退の真因と復活への道を探る
    慶応義塾大学出版会 2019
  • 環境経済・政策学事典
    丸善出版 2018 ISBN:4621302922
  • Consumer Perception of Food Attributes: Consumer Perception of Food Attributes
    OECD 2018
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Lectures and oral presentations  (54):
  • プライベートレジーム・コンプレックスとメタ・ガバナンス・スキーム:制度間相互作用と有効性問題
    (日本国際政治学会2020年度研究大会(オンライン開催) 2020)
  • 水産認証制度の現状と課題
    (日本水産増殖学会第18回大会・令和元年度日本水産学会近畿支部会、シンポジウム「水産業における持続可能な開発目標(SDGs)達成に向けた課題と展望」近畿大学奈良キャンパス 2019)
  • 戦後海洋法秩序の構築と日本の水産外交
    (北太平洋海洋生態系と海洋秩序・外交安全保障体制に関する研究会(鹿島平和財団) 2019)
  • 地球環境を救うことはできるのか
    (東洋英和女学院大学現代史研究所・5周年記念連続研究講座『グローバリゼーションが変える?“世界像” 』第4回講演 2019)
  • 日本の水産資源管理の将来:改正漁業法、水産外交、啓発されたマーケットの力
    (高知カツオ県民会議第2回合同分科会(資源調査・保全分科会) 2019)
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Education (3):
  • 1997 - 2001 The University of Tokyo
  • 1994 - 1996 The University of Tokyo
  • 1990 - 1994 University of Tsukuba
Professional career (1):
  • 博士(学術) (東京大学)
Work history (7):
  • 2006/04 - 現在 Gakushuin University Faculty of Law Professor
  • 2016/09 - 2018/03 Middlebury Institute of International Studies at Monterey Center for the Blue Economy Visiting Scholar
  • 2005/04 - 2006/03 学習院大学法学部助教授
  • 2004 - 2006 金沢大学法学部(非常勤講師)
  • 2001/04 - 2004/03 日本学術振興会特別研究員(PD)
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Committee career (3):
  • 2023/07 - 現在 新海洋生態系捕鯨検討委員会 委員
  • 2021/06 - 2023/02 日本経済調査協議会 第3次水産業改革委員会
  • 2020/01 - 2022/03 東京都 象牙取引規制に関する有識者会議座長
Awards (1):
  • 2017 - Pew Marine Fellowship
Association Membership(s) (4):
International Studies Association ,  環境経済政策学会 ,  日本国際政治学会 ,  日本湿地学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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