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J-GLOBAL ID:200901088599903740   Update date: May. 01, 2024

Muguruma Michio

ムグルマ ミチオ | Muguruma Michio
Affiliation and department:
Job title: Director
Research field  (2): Food sciences ,  Animal production science
Research keywords  (3): Food Science ,  ライフサイエンス領域 ,  Life science
Research theme for competitive and other funds  (11):
  • 2010 - 高機能発酵食肉製品の開発研究
  • 2007 - 2008 Formation mechanisms of 4-hydroxyalkenal in stored and processed fish meat, especially the difference from those of meat
  • 2008 - もろみを利用した機能性素材開発研究
  • 2005 - 脱脂粉乳を利用した機能性調味料の開発研究
  • 2003 - 食肉由来生理活性ペプチドの検索
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Papers (30):
  • Peter O. Fayemi, Ismet Ozturk, Ceyda Ozcan, Michio Muguruma, Hasan Yetim, Ryoichi Sakata, Abdulatef Ahhmed. Antimicrobial activity of extracts of Callistemon citrinus flowers and leaves against Listeria monocytogenes in beef burger. JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION. 2017. 11. 2. 924-929
  • Abdulatef Ahhmed, Ceyda Ozcan, Safa Karaman, Ismet Ozturk, Mustafa Cam, Peter O. Fayemi, Gen Kaneko, Michio Muguruma, Ryoichi Sakata, Hasan Yetim. Utilization of fermented soybeans paste as flavoring lamination for Turkish dry-cured meat. MEAT SCIENCE. 2017. 127. 35-44
  • Shiro Takeda, Hisashi Matsufuji, Koji Nakade, Shin-ichi Takenoyama, Abdulatef Ahhmed, Ryoichi Sakata, Satoshi Kawahara, Michio Muguruma. Investigation of lactic acid bacterial strains for meat fermentation and the product's antioxidant and angiotensin-I-converting-enzyme inhibitory activities. ANIMAL SCIENCE JOURNAL. 2017. 88. 3. 507-516
  • Shiro Takeda, Daiki Kubota, Shin-ichi Takenoyama, Satoshi Kawahara, Michio Muguruma. The investigation of antioxidative activity of beef, pork, and chicken hydrolyzed with digestive enzyme - The comparative study of their antioxidative activity -. Journal of Warm Regional Society of Animal Science , Japan. 2015. 58. 1. 103-108
  • Shiro Takeda, Muneaki Hidaka, Hiroki Yoshida, Masahiko Takeshita, Yukiharu Kikuchi, Chuluunbat Tsend-Ayush, Bumbein Dashnyam, Satoshi Kawahara, Michio Muguruma, Wataru Watanabe, et al. Antiallergic activity of probiotics from Mongolian dairy products on type I allergy in mice and mode of antiallergic action. JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS. 2014. 9. 60-69
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MISC (200):
  • 川北久美子, 木本早紀, 竹之山愼一, 長友多恵子, 六車三治男. だし添加が塩味に与える影響について~味噌汁での検討~. 栄養学雑誌. 2018. 76. 5 Supplement
  • 川北久美子, 木本早紀, 竹之山愼一, 六車三治男, 小川恒夫. The Effects of Changing the Order of Eating Salad and Rice in a Meal on Postprandial Plasma Glucose and Triglyceride Levels: Differences among Salad Dressings. 南九州大学研究報告 自然科学編. 2017. 47A
  • 竹田 志郎, 坂田 亮一, 河原 聡, 六車 三治男. 有用乳酸菌を用いた発酵食肉とその保健機能性についての検討 (第57回日本食肉研究会総会及び大会). 食肉の科学. 2016. 57. 1. 133-135
  • Muguruma Michio, Tomisaka Yoshito, Mori Nao, Yasuoka Hiroko, Ono Takaaki, Nishi Eiji, Kawahara Satoshi. Involvement of Calpain 3 in Postmortem Talin 2 Degradation Influencing Meat Quality. Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University. 2012. 58. 31-42
  • Kubota Daiki, Ahhmed Abdulatef, Kawahara Satoshi, Muguruma Michio. Comparative Study on Antihypertensive Activity of Meat Hydrolysates Sourced from Bovine, Porcine and Poultry. Bulletin of the Faculty of Agriculture, Miyazaki University. 2012. 58. 43-50
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Patents (10):
  • 新規な発酵食肉製品の製造方法
  • 食肉改質剤
  • 調味料及びその製造方法
  • チーズ様食品及びその製造方法
  • アンジオテンシンI変換酵素阻害剤
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Books (12):
  • 新しい食品加工学 食品の保存・加工・流通と栄養 (改訂第2版)
    編集:小川 正・的場輝佳 南江堂 (東京) 2017 ISBN:9784524262571
  • 健康あれこれ、栄養ふむふむ(南九州大学健康栄養学部開設10周年記念コラム集)
    南九州大学健康栄養学部編著・鉱脈社(宮崎) 2015 ISBN:9784860615758
  • 新しい食品加工学 食品の保存・加工・流通と栄養
    編集:小川 正・的場輝佳 南江堂 (東京) 2011 ISBN:9784524262571
  • 食肉用語辞典(新改訂版)
    日本食肉研究会編集 食肉通信社 (東京) 2010 ISBN:9784879881137
  • 現代チーズ学
    齋藤忠夫・堂迫俊一・井越敬司 編集 株式会社食品資材研究会 (東京) 2008 ISBN:9784087991017
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Lectures and oral presentations  (60):
  • Advance Research in Functional and Healthy Food from Animal Products [Meat Protein Hydrolysates and Hypertension]
    (The 5th International Seminor on TRおぴかlAnimal Production 2010)
  • Effects of Wine lees as Supplemental Feed on The Microflola, Meat Productivity and meat Quality of Fattening Pig.
    (第56回国際食肉科学技術会議 2010)
  • Transglutaminase Polymerizes Meat Proteins at -35 °Cand May Have Industrial Applications aas A Biological Protective Film.
    (第56回国際食肉科学技術会議 2010)
  • Trans mutation in Talin 2 and The Quality of Chicken Meat
    (第56回国際食肉科学技術会議 2010)
  • A review of meat protein hydrolysate and hypertension
    (第56回国際食肉科学技術会議 2010)
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Works (30):
  • モンゴル由来乳酸菌の機能性に関する研究
    2010 - 2011
  • 筋原線維タンパク質の凍結変性に関する研究
    2010 - 2011
  • 焼酎もろみの機能性
    2010 - 2011
  • インフルエンザ予防に有効なモンゴル由来新規乳酸菌の研究ならびにそれを利用したヨーグルトの開発
    2010 - 2011
  • もろみを利用した機能性素材に関する研究
    2009 - 2010
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Education (3):
  • 1971 - 1974 Kyushu University
  • 1969 - 1971 Kyushu University
  • 1965 - 1969 University of Miyazaki Faculty of Agriculture
Professional career (3):
  • 農学博士 (九州大学)
  • 農学修士 (九州大学)
  • 農学士 (宮崎大学)
Work history (19):
  • 2017/04 - 現在 Educational Foundation Minami Kyusyu Gakuen Minami Kyushu University ・Minami Kyushu Junior College Director
  • 2012/05 - 現在 University of Miyazaki
  • 2017/04 - 2022/09 Minami Kyushu University Faculty of Health and Nutrition Part-time lecturer
  • 2013/04 - 2019/03 University of Miyazaki Center for Collaborative Research & Community Cooperation Guest professor
  • 2015/04 - 2017/03 Minami Kyushu University Faculty of Health and Nutrition Dean
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Committee career (20):
  • 2019/03 - 現在 日本畜産学会 功労会員
  • 2017/04 - 現在 日本食品科学工学会 名誉会員
  • 2015/04 - 現在 日本農芸化学会西日本支部 参与
  • 2014/04 - 現在 日本食肉科学会 名誉会員
  • 2014/04 - 現在 日本暖地畜産学会 名誉会員
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Awards (3):
  • 2007 - Animal Science Journal 優秀論文賞
  • 2007 - ASJ Excellent Paper Award
  • 2004 - 宮崎日日新聞賞 科学賞
Association Membership(s) (10):
日本酪農科学会 ,  米国食品科学工学会 ,  日本食品科学工学会西日本支部会 ,  日本食品科学工学会 ,  日本脈管作動物質学会 ,  日本畜産学会 ,  日本生化学会九州支部会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会西日本支部会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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