Rchr
J-GLOBAL ID:200901090748107204   Update date: Apr. 17, 2024

Takaoka Motoko

タカオカ モトコ | Takaoka Motoko
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://www.kobe-c.ac.jp/
Research field  (8): Food sciences ,  Regenerative dentistry and dental engineering ,  Dermatology ,  Environmental impact assessment ,  Home economics, lifestyle science ,  Applied molecular and cellular biology ,  Plant genetics and breeding ,  Molecular biology
Research keywords  (9): 発酵食品 ,  Amino acids ,  美容 ,  テクスチャー ,  室内環境 ,  精進料理 ,  アレルギー ,  プロテオーム ,  Allergy
Research theme for competitive and other funds  (13):
  • 2021 - 2026 Creation of Biodiversity Education for Citizens in SDGs era
  • 2020 - 2024 Development of a new evaluation method for chewing function applying basic food science and its ripple effect on oral flail
  • 2017 - 2021 Exploring efficient factors for biodiversity education in natural history museums and zoos
  • 2016 - 2019 Effects of intramuscular free fatty acids on the response of taste buds and taste-traits of marbled beef
  • 2001 - アミノ酸に関する研究
Show all
Papers (22):
  • Yuki Motono, Takeshi Imai, Takashi Emi, Takafumi Iguchi, Motoko Takaoka. Effect of Sake Lees on the Inhibition of Lipid Accumulation in Adipocytes. Fermentation. 2021. 7. 3. 145-145
  • Manabu Sugimoto, Toshiro Watanabe, Motoko Takaoka, Kyoko Suzuki, Tadatoshi Murakami, Nobutada Murakami, Shoichi Sumikawa. Anti-Inflammatory Effect on Colitis and Modulation of Microbiota by Fermented Plant Extract Supplementation. Fermentation. 2021. 7. 2. 55-55
  • Inhibition of Tyrosinase Activity by Sake Lee Extract. 2021. 45. 2. 93-96
  • 高岡素子, 京藤智子. 月経前症候群と性周期における性ホルモンとの関係. 女性学評論. 2020. 35. 21-37
  • 高岡素子, 平井里佳, 清竹遥花, 中野亜耶, 鈴木杏子. べにふうき紅茶の機能性成分に対する抽出温度の影響. ヒューマンサイエンス. 2020. 24. 1-8
more...
MISC (28):
  • 高岡素子. べにふうき紅茶の魅力を社会に届けたい 研究から始まる和紅茶の商品開発. 大学時報. 2022
  • 渡辺 敏郎, 高岡 素子, 井上 淳詞, 加藤 範久. 麹菌を用いた発酵食品の機能性. 生物工学会誌 -『特集』. 2019. 97. 174-177
  • 三宅志穂, 高岡素子. 諸外国の動物園における生物多様性保全の普及に関する調査報告-スウェーデン・スカンセンの事例-. 日本科学教育学会. 2018. 32. 6. 37-40
  • Motoko Takaoka. Ups and Downs in the Lives of Female Science Students. 2016. 30. 139-153
  • 小池 史朗, 川崎 博史, 平野 久, 高岡 素子, 梶原 英之, 原田 久也, 青木 俊夫. マメ科植物ミヤコグサ種子タンパク質の二次元電気泳動による分離と質量分析を用いた同定(予報). 生物物理化学 = Journal of Electrophoresis. 2004. 48. 44-44
more...
Patents (1):
  • 香り及び/又は濃さを調節した味噌製品を生産する方法
Books (5):
  • 食品学各論
    八千代出版 2022 ISBN:9784842918266
  • 食品学総論
    八千代出版 2022 ISBN:9784842918259
  • Indoor environmental quality and health risk toward healthier environment for all
    Springer 2020 ISBN:9789813291812
  • 食べ物と健康
    2016
  • プロテオミクスの基礎
    講談社 2001
Lectures and oral presentations  (18):
  • ヒハツ抽出物摂取による冷水負荷後の皮膚表面温度に及ぼす影響
    (日本食糧栄養学会 近畿支部会 2022)
  • Lactobacillus senmaizukei 株を利用した発酵レッドビートペーストの製造
    (調理科学会 2022)
  • 製麹過程の温度条件が米麹の特性に与える影響
    (日本食糧栄養学会 2022)
  • 若年女性によるアミノ酸混合物の長期摂取の効果に及ぼす運動習慣の影響.
    (日本栄養・食糧学会大会 2022)
  • Rapid prepration of low-molecular-weight fucoidan using a plasma-liquid interface process
    (MRS Spring Meeting & Exhibit, 2022)
more...
Education (5):
  • 1989 - 1993 Kobe University
  • - 1993 Kobe University Graduate School, Division of National Science and Technology
  • 1987 - 1989 Kobe University Graduate School of Agricultural Science
  • 1984 - 1987 Yamaguchi University Faculty of Agriculture
  • - 1987 Yamaguchi University Faculty of Agriculture
Professional career (2):
  • (BLANK)
  • (BLANK)
Work history (5):
  • 2011/04 - 現在 Kobe College School of Human Sciences
  • 2006/04 - 2011/03 Kobe College School of Human Sciences
  • 2000/04 - 2006/03 Kamakura Women's University Faculty of Family and Consumer Sciences
  • 1998/04 - 2000/03 Kamakura Women's University Faculty of Family and Consumer Sciences
  • 1993 - 1998/03 横浜市立大学木原生物学研究所 研究員
Association Membership(s) (3):
栄養改善 ,  種子生理 ,  育種
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page