Rchr
J-GLOBAL ID:200901092489424118
Update date: Jul. 23, 2024
Takata Kanenori
タカタ カネノリ | Takata Kanenori
Affiliation and department:
Research field (2):
Plant genetics and breeding
, Food sciences
Research keywords (4):
穀物科学
, Breeding
, Wheat
, Wheat Breeding
Research theme for competitive and other funds (3):
- 2007 - 2008 ムギ類耐湿性向上のための日本在来野生ムギ類の利用
- 小麦の製パン性、製粉性
- Bread-making quality of wheat
Papers (107):
-
Kitadani Tomoya, Takata Kanenori. Kinetic analysis on staling of bread using cereal flour with high amylopectin short chain ratio. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2023. advpub
-
Izumi Takemura, Kouji Ishiguro, Tadashi Nakamura, Kanenori Takata, Hiroaki Yamauchi. Bread-Making Quality of Bread Dough with Alkaline-Treated Rice Flour. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2022. 69. 3. 127-136
-
Yusuke Ban, Keita Kato, Miwako Ito, Mikiko Yanaka, Kanenori Takata. Improvement of preharvest sprouting resistance with MOTHER OF FT AND TFL 1 + mutated ABA 8ʹ-hydroxylase in white-seeded durum wheat. Breeding Science. 2022. 72. 5. 355-361
-
Chisato Kaya, Junki Iwata, Koji Ishiguro, Tadashi Nakamura, Kanenori Takata, Hiroaki Yamauchi. Bread-making qualities of low-salt dough with soy sauce. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2021. 68. 6. 242-252
-
Gamila Mohamed Idris Elhadi, Nasrein Mohamed Kamal, Yasir Serag Alnor Gorafi, Yuji Yamasaki, Kanenori Takata, Izzat S.A. Tahir, Michel O. Itam, Hiroyuki Tanaka, Hisashi Tsujimoto. Exploitation of tolerance of wheat kernel weight and shape-related traits from aegilops tauschii under heat and combined heat-drought stresses. International Journal of Molecular Sciences. 2021. 22. 4. 1-21
more...
MISC (52):
-
加藤鎌司, 水江太誠, LUO GuoFu, 加藤啓太, 高田兼則. Analysis of heading time in durum wheat developed by introducing clock variant genes from wheat. 育種学研究. 2021. 23
-
嘉屋知里, 岩田準基, 石黒浩二, 中村正, 高田兼則, 山内宏昭. Bread-making Qualities of Low-salt Dough with Soy Sauce. 日本食品科学工学会誌. 2021. 68. 6
-
富岡啓介, 川上顕, 増中章, 関口博之, 加藤啓太, 伴雄介, 高田兼則, 石川直幸. Addition of Fusanum asiaticum O’Donnell, T. Aoki, Kistler & Geiser as a pathogen of head blight on durum wheat. 日本植物病理学会報. 2020. 86. 1
-
谷中美貴子, 谷中美貴子, 石川直幸, 吉岡陸人, 富岡啓介, 村田資治, 高田兼則, 伴雄介, 加藤啓太. コムギ品種・系統の黄斑病抵抗性の評価. 育種学研究. 2019. 21. 100
-
加藤啓太, 谷中美貴子, 谷中美貴子, 伴雄介, 大楠秀樹, 田中智樹, 高田兼則. 4倍体コムギ種におけるPsy1遺伝子型の黄色色素量への効果. 育種学研究. 2019. 21. 73
more...
Patents (9):
-
小麦の穀粒硬度及び小麦粉の粒径を低下させる方法
-
オーストラリア産麺用小麦銘柄の判別方法
-
中華麺及びその品質改良法
-
冷凍生地製パン法及び本法によって得られるパン類
-
加熱変成小麦粉及びその小麦粉を用いた食品素材、食品
more...
Education (2):
- 1988 - 1990 Okayama University
- 1984 - 1988 Okayama University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
Work history (5):
- 2020/07 - 国立大学法人 帯広畜産大学 生命・食料科学研究部門 教授
- 2019/09 - Obihiro University of Agriculture and Veterinary Specially Appointed Professor
- 2016/04 - 2019/08 National Agriculture and Food Research Organization
- 2011/04 - 2016/03 National Agriculture and Food Research Organization
- 2006/04 - 2011/03 農研機構 近畿中国四国農業研究センター パン用小麦研究近中四サブチーム サブチーム長
Awards (7):
- 2018/11 - 第48回食品産業技術功労賞 「セトデュール」の開発と純国産パスタの商品化
- 2017/09 - 内閣府産学官連携功労者表彰農林水産大臣賞 超強力小麦「ゆめちから」とそれを利用した国内産小麦によるパンの開発にかかる産学官連携
- 2016 - 近畿中国四国農業研究協議会賞 普及・技術賞 近畿中国四国地域に適した小麦品種「ふくほのか」「ふくはるか」「せときらら」の育成
- 2014/03 - 日本育種学会学会賞 超強力秋まき小麦品種「ゆめちから」の育成
- 2013 - 北農賞 品種育成・秋まき小麦「ゆめちから」の育成
- 2008 - 北農賞 品種育成・小麦品種「キタノカオリ」
- 2001/09 - 平成13年度日本食品科学工学会技術賞 北海道におけるパン用小麦(高タンパク質硬質小麦)の生産,育種,用途開発の現状と将来
Show all
Association Membership(s) (3):
日本食品科学工学会
, 日本育種学会
, CROP SCIENCE SOCIETY OF JAPAN
Return to Previous Page