Rchr
J-GLOBAL ID:200901093257084449   Update date: Jul. 26, 2022

Takeuchi Michio

タケウチ ミチオ | Takeuchi Michio
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (2):
Research field  (2): Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2006 - 黄麹菌ゲノム情報に基づく全プロテアーゼの解析
  • 1999 - 微生物のゲノム解析及びプロテオーム解析
  • 1999 - Analysis of the microbial genome and proteome
  • 微生物プロテアーゼ遺伝子の解析及びその利用に関する研究
  • Studies on the analysis of gene and application of microbial proteases
MISC (138):
Books (4):
  • 「キノコとカビの基礎科学とバイオ技術」 蛋白質分解酵素
    (株)アイピーシー 2002
  • 「キノコとカビの基礎科学とバイオ技術」 アミラーゼ
    (株)アイピーシー 2002
  • 「キノコとカビの基礎科学とバイオ技術」ぺクチナーゼ
    (株)アイピーシー 2002
  • 枯草菌プロテオームの解析
    羊土社 2000
Lectures and oral presentations  (50):
  • 糸状菌におけるCPase遺伝子の多様性
    (日本農芸化学会大会 2007)
  • 麹菌A.oryzaeの中性プロテアーゼnptB破壊株を用いたヒトリゾチーム生産
    (日本農芸化学会大会 2007)
  • 麹菌転写活性化因子AoXlnR支配下にある多糖分解酵素遺伝子群の網羅的解析
    (日本農芸化学会大会 2007)
  • 麹菌Aspergillus oryzaeの分生子特異的ESTの解析
    (日本農芸化学会大会 2007)
  • 麹菌ゲノム情報に基づくプロテアーゼ遺伝子の解析
    (日本生物工学会大会 2006)
more...
Works (7):
  • 麹菌酸性プロテアーゼ等の解析
    2009 - 2010
  • 麹菌酸性プロテアーゼ等の解析
    2008 - 2009
  • 麹菌酸性プロテアーゼ等の解析
    2007 - 2008
  • 麹菌の取り扱い技術及び麹菌生産蛋白質のプロテオーム解析手法の確立
    2007 - 2008
  • ゲノム情報に基づく麹菌全プロテアーゼ機能解析
    2006 - 2007
more...
Education (2):
  • - 1975 Tokyo University of Agriculture and Technology
  • - 1975 Tokyo University of Agriculture and Technology Graduate School, Division of Agriculture
Professional career (2):
  • 農学修士 (東京農工大学)
  • 農学博士 (東京大学)
Work history (14):
  • 2007 - 2009 :東京農工大学大学院連合農学研究科(4号代議員)
  • 2007 - 2009 :東京農工大学農学部附属広域都市圏フィールドサイエンス教育研究センター長
  • 2004 - 2007 :東京農工大学教育センター(兼務)
  • 2003 - 2004 :名古屋大学大学院生命農学研究科非常勤講師
  • 2002 - 2004 :東京農工大学連合農学研究科生物工学専攻主任
Show all
Committee career (4):
  • 2003/04 - 2005/03 日本農芸化学会 関東支部副支部長
  • 2003/04 - 2005/03 日本農芸化学会 JABEE対応委員会委員
  • 2001 - 糸状菌分子生物学研究会 運営委員
  • 1994 - 糸状菌遺伝子研究会 運営委員
Awards (2):
  • 2007 - 日本醸造学会特別表彰(糸状菌ゲノム解析委員会委員として共同受賞)
  • 2003 - 「麹菌(Aspergillus oryzae)のEST解析」日本醸造協会技術賞(糸状菌ゲノム解析委員会委員として共同受賞)
Association Membership(s) (9):
バイオインダストリー協会 ,  酵素工学研究会 ,  糸状菌遺伝子研究会 ,  分子生物学会 ,  発酵工学会 ,  糸状菌分子生物学研究会 ,  日本醸造学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page