Rchr
J-GLOBAL ID:200901094119171370
Update date: Oct. 30, 2024
Kishida Etsu
キシダ エツ | Kishida Etsu
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (1):
Home economics, lifestyle science
Research keywords (5):
調理科学
, 食育
, 栄養教育
, 食物学
, Food Science
Research theme for competitive and other funds (18):
- 2018 - 2021 野菜の蒸し調理における嗜好特性と栄養成分保持特性の検証
- 2016 - 2019 Developing "syokuiku"( food and nutrition education) curriculum for children's independence and development in special support education schools
- 2015 - 2018 教科学習と連携を図った食育の実践と評価-合科的・関連的な指導モデルの提示-
- 2013 - 2016 Proposition of Model Curriculum for Shokuiku, New Food and Nutrition Education, in Special-Needs School for Mentally-Retarded Children and Verification of the Effectiveness through Education Practice
- 2012 - 2015 中学校進学時の生活習慣の確立をめざした小中連携食育カリキュラムの構築と実践・評価
- 2009 - 2011 Proposal of a model curriculum for food education focusing on the combination of all subjects, the period for integrated studies and special activities.
- 2007 - 2010 食品成分は環境汚染物質の毒性を軽減する機能を有するか
- 2006 - 2008 Reproduction and Palatability of Iri-Sake, a Seasoning in the Edo Period
- 2005 - 2007 Study on functional food constituents which can regulate programed cell death.
- 2004 - 2006 脂肪酸栄養の制御による新しい疾病予防に関する研究
- 2001 - 2004 食品中抗酸化成分の新規機能の探索
- 2001 - 2003 Step Up Education Program on Food, Nutrition, Cooking, Healthy Intake and Culture by internet for Lifetime
- 1997 - 1999 スフィンゴ脂質を介するシグナル伝達に対する外因性脂肪酸の影響
- 1998 - 1999 脂肪酸栄養と情動-脳内アナンダミドレベルを指標として
- 1996 - 1997 セラミドとその類縁体の生理活性に関する研究
- 1995 - 1996 The application of n-3 fatty acid-containing phospholipids as functional food.
- 1995 - 1995 セラミドの微量定量法開発と生理活性探索
- 1990 - 1991 Systematic Approach for the Development of Chemically Reliable Method to Evaluate Lipid Peroxidation in Foods and Biological System.
Show all
Papers (80):
-
星野亜由美, 岸田恵津, 布谷芽依, 相川美和子. 中学生における「骨と健康」に関する教科横断的な食育授業の1年後の骨量と食習慣・生活習慣. 日本家政学会誌. 2024. 印刷中
-
川島規子, 岸田恵津. 保育所の4,5歳児及び肥満児童における給食に関わる食行動の特徴 -担任保育士への質問紙調査による検討-. 日本食育学会誌. 2023. 17. 2. 105-112
-
星野亜由美, 布谷芽依, 岸田恵津, 相川美和子, 諏訪晶子, 谷田幸繁. 中学校における「骨と健康」に関する教科横断的な食育の実践. 日本家政学会誌. 2023. 74. 4. 202-218
-
WAKIMOTO Keiko, YOKORO Miyuki, OHKURA Kentaro, KISHIDA Etsu. Relationship between the competencies for living among elementary school children in the upper grades and eating behaviors/attitudes at home and at school. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2022. 30. 4. 283-293
-
脇本景子, 横路三有紀, 大倉健太郎, 岸田恵津. 小学校高学年の児童の生きる力と食生活に関わる親の態度・行動との関係. 日本健康教育学会誌. 2022. 30. 1. 3-13
more...
MISC (20):
-
岸田恵津. 蒸し調理した野菜の甘味と嗜好特性:カブについて. おいしさの科学ニュース. 2021. 96
-
NAKANISHI Akemi, AKAMATSU Rie, INAYAMA Takayo, ETO Kumi, KANBE Mieko, KISHIDA Etsu. Implementing “food and nutrition education evaluation in school” 2nd report:—A report on the annual workshop planned by the Nutrition Education Committee in 2016—. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2017. 25. 2. 135-140
-
KANBE Mieko, AKAMATSU Rie, INAYAMA Takayo, ETO Kumi, KISHIDA Etsu. Towards the implementation of “food and nutrition education evaluation in school”. Japanese Journal of Health Education and Promotion. 2016. 24. 3. 151-156
-
AKAMATSU Rie, INAYAMA Takayo, ETO Kumi, KANBE Mieko, KISHIDA Etsu. The procedure for evaluating healthy eating lifestyle in food and nutrition education in school. JJHEP. 2015. 23. 2. 152-161
-
岸田 恵津. 学校における食育の評価をめぐって(コメンタリー). 日本健康教育学会誌. 2014. 22. 3. 264-265
more...
Books (2):
-
食育の百科事典
丸善出版 2023 ISBN:9784621308141
-
味以外のおいしさの科学
エヌ・ティー・エス 2022 ISBN:9784860438029
Education (3):
- 1986 - 1989 Osaka City University Graduate School of Human Life Science
- 1984 - 1986 Osaka City University Graduate School of Human Life Science
- 1980 - 1984 Osaka City University Faculty of Human Life Science
Professional career (2):
- Ph.D (Osaka City University)
- -
Work history (5):
- 2008/04 - 現在 Hyogo University of Teacher Education Graduate School of Education
- 2007/04 - 2008/03 兵庫教育大学 学校教育研究科 准教授
- 1996/04 - 2007/03 Hyogo University of Teacher Education Faculty of School Education
- 1989/09 - 1996/03 Hyogo University of Teacher Education Faculty of School Education
- 1993/03 - 1995/02 ミシガン大学医学部 文科省在外研究員,博士研究員
Committee career (4):
- 2018/07 - 現在 日本健康教育学会 評議員
- 2017/07 - 現在 日本食育学会 編集委員
- 2003 - 現在 日本栄養改善学会 評議員
- 2016/06 - 2020/05 日本調理科学会 理事
Association Membership(s) (7):
JAPANESE SOCIETY OF HEALTH EDUCATION AND PROMOTION
, JAPANEASE SOCIETY OF SHOKUIKU
, 日本栄養改善学会
, 日本調理科学会
, 日本栄養食糧学会
, 日本家政学会
, 日本農芸化学会
Return to Previous Page