Rchr
J-GLOBAL ID:200901094295078564   Update date: Jul. 16, 2024

Kadowaki Motoni

カドワキ モトニ | Kadowaki Motoni
Research field  (1): Food sciences
Research keywords  (2): Rice protein ,  Autophagy
Research theme for competitive and other funds  (37):
  • 2020 - 2023 米タンパク質の生理学的機能の探索
  • 2018 - 2022 クロレラタンパク質の機能性研究
  • 2017 - 2020 Dietary amino acids affect free glutamic acids and functional peptides of muscle and meat quality
  • 2017 - 2020 Search for novel functionalities of rice endosperm protein/bran protein and analysis of their mechanisms
  • 2014 - 2017 Regulation of Meat taste by dietary amino acids
Show all
Papers (82):
  • François Blachier, Anne Blais, Rajavel Elango, Kuniaki Saito, Yoshiharu Shimomura, Motoni Kadowaki, Hideki Matsumoto. Tolerable amounts of amino acids for human supplementation: summary and lessons from published peer-reviewed studies. Amino Acids. 2021. 53. 9. 1313-1328
  • Naoki Miura, Hideki Matsumoto, Luc Cynober, Patrick Stover, Rajavel Elango, Motoni Kadowaki, Dennis Bier, Miro Smriga. Subchronic Tolerance Trials of Graded Oral Supplementation with Phenylalanine or Serine in Healthy Adults. Nutrients. 2021. 13. 6. 1976-1976
  • Luc Cynober, Dennis M. Bier, Patrick Stover, Motoni Kadowaki, Sidney M. Morris, Rajavel Elango, Miro Smriga. Proposals for upper limits of safe intake for methionine, histidine, and lysine in healthy humans. Journal of Nutrition. 2020. 150. 2606-2608
  • Thidarat Pantoa, Masatoshi Kubota, Prisana Suwannaporn, Motoni Kadowaki. Characterization and bioactivities of young rice protein hydrolysates. Journal of Cereal Science. 2020. 95. 103049-103049
  • Genya Watanabe, Hiroyuki Kobayashi, Masahiro Shibata, Masatoshi Kubota, Motoni Kadowaki, Shinobu Fujimura. Reduction in dietary lysine increases muscle free amino acids through changes in protein metabolism in chickens. Poultry science. 2020. 99. 6. 3102-3110
more...
MISC (57):
  • 門脇基二. コメタンパク質に生理機能. コメの魅力再発見 (商経アドバイス). 2023. 28-34
  • 金桶光起, 平田 大, 河本正次, 門脇基二, 瀬戸晶成. 「もったいない」から新規高機能性乳酸発酵酒粕食品-さかすけ-の開発. 生物工学. 2022. 100. 3. 142-143
  • 門脇基二. 米タンパク質機能性研究裏話. 創造 (東洋クリエート). 2020. 46. 4-8
  • Motoni Kadowaki. Dedication to Dr. Yuzo Hayashi (1930-2017). Journal of Nutrition. 2020. 150. 10S. 2493S
  • 村松 芳多子, 渡邊 令子, 林 祐美, 細島 康宏, 門脇 基二, 斎藤 亮彦. ステージ別による慢性腎臓病(CKD)患者のたんぱく質およびリン摂取量とその食品群の関連. 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集. 2017. 71回. 348-348
more...
Books (14):
  • 米の機能性食品化と新規利用技術・高度加工技術の開発
    エヌ・ティー・エス. 2023
  • Rice Studies, Present and Future, ed. by S. Ogawa
    Sankyo Publishing 2012
  • Methods in Enzymology, 452 “Autophagy in Mammalian Systems, Part B”, ed.by Klionsky DJ.
    Academic Press, San Diego 2009
  • ヒユーマン・ニュートリション ー基礎・食事・臨床ー, 第10版, 細谷憲政監修代表
    医歯薬出版 2004
  • 新編動物栄養試験法,石橋 晃監修
    養賢堂 2001
more...
Lectures and oral presentations  (3):
  • Regulatory mechanism of autophagic proteolysis in semiintact hepatocytes.
    (11th International Conference on Proteolysis and Protein Turnover, Turku, Finland,)
  • セミインタクト細胞を用いたオートファジー調節機構の解析:GTP結合タンパク質の関与. 10月18-20日.
    (第48回細胞生物学会大会, 仙台)
  • Effect of GTPgS on autophagic vacuole maturation in streptolysin-O permeabolized hepatocytes.
    (The 10th International Conference on Intracellular Protein Catabolism, Tokyo, Japan)
Education (3):
  • 1978 - 1979 The University of Tokyo Graduate School, Division of Agricultural Science
  • 1976 - 1978 The University of Tokyo
  • 1971 - 1975 The University of Tokyo
Professional career (1):
  • Ph.D (The University of Tokyo)
Work history (8):
  • 2023/04 - 現在 Niigata Institute of Technology
  • 2017/04 - 現在 Niigata University
  • 2017/04 - 2023/03 Niigata Institute of Technology Faculty of Engineering Professor
  • 2004/04 - 2017/03 Niigata University Graduate School of Science and Technology, Life and Food Sciences Professor
  • 1998/09 - 2017/03 Niigata University Faculty of Agriculture Department of Applied Biological Chemistry Professor
Show all
Committee career (19):
  • 2023/04 - 現在 にいがたフードテック研究会 会長
  • 2021/04 - 現在 (財)サトウ食品奨学財団 選考委員会委員
  • 2017/04 - 現在 (財)古泉財団 選考委員会委員
  • 2017/04 - 現在 (公財)飯島藤十郎記念食品科学振興財団 理事
  • 2017/04 - 現在 新潟市健幸づくり応援食品認定制度推進委員会 委員長
Show all
Awards (6):
  • 2021 - 日本アミノ酸学会 第15回日本アミノ酸学会功績賞 「オートファジーの栄養制御機構研究と日本アミノ酸学会の設立」
  • 2021 - 日本栄養・食糧学会 第75回日本栄養・食糧学会功労賞 「オートファジーの栄養制御学的研究」
  • 2015/10 - なし
  • 2013/11 - なし
  • 2010/05 - JSNFS Award
Show all
Association Membership(s) (11):
日本食品分析学会 ,  クロレラ・機能性植物研究会 ,  日本災害食学会 ,  日本アミノ酸学会 ,  American Society for Nutrition ,  日本栄養・食糧学会 ,  日本農芸化学会 ,  日本生化学会 ,  American Physiological Society ,  American Society of Biochemistry and Molecular Biology ,  日本畜産学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

Return to Previous Page