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J-GLOBAL ID:200901097532900001   Update date: Mar. 22, 2024

Takagi Hiroshi

タカギ ヒロシ | Takagi Hiroshi
Affiliation and department:
Job title: Specially Appointed Professor
Homepage URL  (1): https://www.naist.jp/iri/takagi/
Research field  (3): Applied molecular and cellular biology ,  Applied biochemistry ,  Applied microbiology
Research keywords  (24): オルニチン ,  アルギニン ,  細胞寿命 ,  ゲノム情報 ,  代謝工学 ,  タンパク質工学 ,  システイン ,  分岐鎖アミノ酸 ,  バイオ燃料 ,  機能性アミノ酸 ,  必須アミノ酸 ,  プロリン ,  発酵・醸造食品 ,  Protein quality control ,  Post-translational modifications ,  Ubiquitin system ,  Stress tolerant mechanisms ,  Amino acid metabolism ,  Nitric oxide ,  Reactive oxygen species ,  Oxidative stress ,  Yeast ,  Stress microbiology ,  Applied molecular microbiology
Research theme for competitive and other funds  (25):
  • 2019 - 2024 Integrated understanding of nitric oxide in yeasts and fungi and its application to microbial
  • 2019 - 2022 Elucidation of multifunctional proline metabolizing enzymes found in yeast and its application to improvement of cellular functions
  • 2018 - 2021 機能性アミノ酸高含有酵母の育種技術を活用した発酵・醸造食品の高付加価値化および海外ブランド化
  • 2018 - 2019 ロバスト性微生物およびシンプル生産プロセスの開発
  • 2016 - 2019 Synthetic regulatory mechanism and physiological function of nitric oxidce in yeasts and fungi in
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Papers (221):
  • Shota Isogai, Akira Nishimura, Akiko Inoue, Shino Sonohara, Takashi Tsugukuni, Tomoyuki Okada, Hiroshi Takagi. Functional analysis of feedback inhibition-insensitive aspartate kinase identified in a threonine-accumulating mutant of Saccharomyces cerevisiae. Applied and environmental microbiology. 2024. e0015524
  • Daisuke Watanabe, Maika Kumano, Yukiko Sugimoto, Hiroshi Takagi. Spontaneous Attenuation of Alcoholic Fermentation via the Dysfunction of Cyc8p in Saccharomyces cerevisiae. International Journal of Molecular Sciences. 2023
  • Daisuke Watanabe, Mikiya Kawashima, Naoya Yoshioka, Yukiko Sugimoto, Hiroshi Takagi. Rational design of alcoholic fermentation targeting extracellular carbon. npj Science of Food. 2023
  • Akira Nishimura, Ryoya Tanahashi, Kazuki Nakagami, Yuto Morioka, Hiroshi Takagi. Identification of an arginine transporter in Candida glabrata. The Journal of general and applied microbiology. 2023
  • Akira Nishimura, Ryoya Tanahashi, Tomoki Oi, Kyoyuki Kan, Hiroshi Takagi. Plasmid-free CRISPR/Cas9 genome editing in Saccharomyces cerevisiae. Bioscience, biotechnology, and biochemistry. 2023
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MISC (137):
  • 高木 博史. 機能性アミノ酸高含有酵母の育種技術を活用した発酵・醸造食品の高付加価値化. 食品と開発. 2022. 57. 12. 4-9
  • 高木 博史. 「アミノ酸機能工学」による酵母の高機能開発と酒類産業への応用. 日本醸造協会誌. 2022. 117. 12. 823-837
  • 高木 博史, 磯貝 章太, 西村 明. 「アミノ酸機能工学」による酵母の高機能開発とその産業応用. 科学と工業. 2022. 96. 3. 57-66
  • 高木博史, 西村 明, 磯貝章太. 機能性アミノ酸高含有酵母による酒類の高付加価値化. 発酵・醸造食品の最前線II. 2022. 102-116
  • アミノ酸高生産酵母の育種技術を活用した酒類の高付加価値化. 温故知新. 2022. 59. 1-11
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Patents (16):
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Books (7):
  • 醸造の事典 = Encyclopedia of jozo
    朝倉書店 2021 ISBN:9784254431254
  • Stress biology of yeasts and fungi : applications for industrial brewing and fermentation
    Springer 2015 ISBN:9784431552475
  • 酵母の生命科学と生物工学 : 産業応用から基礎科学へ
    化学同人 2013 ISBN:9784759815085
  • タンパク質工学の基礎, 松澤 洋編
    東京化学同人 2004 ISBN:9784807914258
  • タンパク質-科学と工学
    講談社 1999 ISBN:9784061397880
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Works (5):
  • システインの生理的役割の解明と発酵生産への応用
    1996 - 現在
  • 酵母のストレス耐性機構の解明と産業酵母の育種への応用
    1995 - 現在
  • ε-ポリ-L-リジン高生産菌の分子育種
    1998 - 2006
  • プロテアーゼのフォールディング機構の解明と酵素機能の改変
    1986 - 2006
  • Molecular Breeding of Sulfur-containing Amino acid Producing Bacteria
    1999 -
Education (5):
  • 1988 - 東京大学大学院 農学系研究科 農学博士
  • - 1982 Nagoya University
  • - 1982 Nagoya University Graduate School, Division of Agriculture
  • - 1980 Shizuoka University Faculty of Agriculture
  • - 1980 Shizuoka University Faculty of Agriculture
Professional career (1):
  • Ph.D. (The University of Tokyo)
Work history (22):
  • 2023/04 - 現在 Nara Institute of Science and Technology Professor Emeritus
  • 2023/04 - 現在 Nara Institute of Science and Technology Institute for Research Initiatives Specially Appointed Professor
  • 2006/04 - 2023/03 Nara Institute of Science and Technology Professor
  • 2022 - 2022 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
  • 2022 - 2022 Kyoto University Graduate School of Engineering
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Awards (29):
  • 2023/09 - The Society for Biotechnology, Japan Society Award of the Society for Biotechnology, Japan Fundamental research on metabolic regulations and cellular functions of microorganisms and their application to fermentation and brewing
  • 2022/09 - The Society for Biotechnology, Japan Technical Award of the Society for Biotechnology, Japan Development of awamori brewing technology with new flavor utilizing microbial functions
  • 2022/04 - 内閣府 令和4年春 紫綬褒章 応用微生物学研究功績
  • 2021/04 - The Tojuro Iijima Foundation for Food Science and Technology The Food Science Award from the Tojuro Iijima Foundation for Food Science and Technology
  • 2020/03 - Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry JSBBA Award Molecular mechanisms and highly-functional development for stress tolerance of the yeast Saccharomyces cerevisiae
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Association Membership(s) (9):
日本NO学会 ,  米国微生物学会 ,  酵母遺伝学フォーラム ,  日本蛋白質科学会 ,  日本生物工学会 ,  日本分子生物学会 ,  日本生化学会 ,  日本農芸化学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR EXTREMOPHILES
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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