Rchr
J-GLOBAL ID:201001023477089738
Update date: Apr. 02, 2024
UTO-KONDO Harumi
コンドウ ハルミ | UTO-KONDO Harumi
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Research field (5):
Medical biochemistry
, Food sciences
, Food sciences
, Home economics, lifestyle science
, Food sciences
Research keywords (6):
HDL機能
, コレステロール
, ポリフェノール
, 動脈硬化
, 食品中抗酸化物質
, 栄養生理
Research theme for competitive and other funds (15):
- 2023 - 2026 機能不全HDLの多面的研究とその制御に関わる食品因子の探索
- 2021 - 2022 マクロファージを主軸とした硫黄化合物による抗動脈硬化性リポ蛋白機能活性化,の解明
- 2017 - 2019 HDLをターゲットとした食品由来硫黄化合物の新たな抗動脈硬化作用の解明
- 2017 - 2018 レモンポリフェノールのコステロール吸収阻害作用を介したコレステロール逆転送活性化の検討
- 2016 - 2017 食品素材によるコレステロール逆転送活性化研究
- 2016 - 2017 タウリンのHDLを介した動脈硬化抑制作用の検討
- 2014 - 2017 小腸を介したコレステロール逆転送を活性化するポリフェノールの網羅的探索
- 2011 - 2014 クルクミンによるコレステロール吸収抑制・排出作用に関する研究
- 2010 - 2013 HDLを介した抗動脈硬化作用を有するポリフェノールの網羅的探索と制御機構の解明
- 2011 - 2012 HDLによる動脈硬化制御機構-ABCA1/G1のタンパク分解制御の役割
- 2011 - 2012 マウス/ハムスターを用いたコーヒーおよびフェルラ酸によるコレステロール逆転送評価
- 2010 - 2012 HDLによる動脈硬化制御機構の解明-ABCA1/G1のタンパク分解制御の役割
- 2009 - 2010 コーヒーの飲用がHDLの機能に及ぼす影響
- 2008 - 2009 コーヒーポリフェノールのHDL代謝に及ぼす影響
- 2006 - 2006 The 14th International Symposium on Atherosclerosis Educational Grant
Show all
Papers (85):
-
Measurement of Antioxidant Activity of Plant-derived Beverages -Agricultural Education from an Experimental Perspective in the Nutrition and Health-. 2024. 55. 1
-
Komatsu T, Ayaori M, Uto-Kondo H, Hayashi K, Tamura K, Sato H, Sasaki M, Nishida T, Takiguchi S, Yakushiji E, et al. Atorvastatin reduces circulating S100A12 levels in patients with carotid atherosclerotic plaques - a link with plaque inflammation. J Atheroscler Thromb. 2022. 29. 5. 775-784
-
江戸前ちば海苔の機能性-焼海苔と乾海苔による抗酸化能の比較検討-. 伝統食品の研究. 2021. 48. 15-18
-
Hisauchi I, Ishikawa T, Ayaori M, Uto-Kondo H, Koshikawa Y, Ukaji T, Nakamura H, Mizutani Y, Taguchi I, Nakajima T, et al. High-density Lipoprotein Cholesterol Efflux Capacity as a Novel Prognostic Surrogate for Coronary Artery Disease. J Atheroscler Thromb. 2021. 28. 7. 696-702
-
濃赤色イチゴ新品種‘真紅の美鈴’の果実品質およびアントシアニン色素. 2021. 20. 1. 109-115
more...
MISC (22):
Patents (2):
-
コレステロール引き抜き促進剤
-
血中エタノール濃度上昇抑制剤
Books (8):
-
NHKガッテン!【特別編集】ダイジェスト版
(株)主婦と生活社 2021
-
NHKガッテン!【特別編集】ダイジャスト版
(株)主婦と生活社 2021
-
一個人
KKベストセラーズ 2016
-
季刊誌「NHKためしてガッテン 2016春号」
(株)主婦と生活社 2016
-
Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention.
John Wiley & Sons Ltd. 2012
more...
Lectures and oral presentations (66):
-
国内主要養殖場間における海苔の抗酸化能における比較検討
(第77回日本栄養・食糧学会 2023)
-
Screening of citrus fruits on anti-atherogenic functionality of HDL
(22nd IUNS-ICN 2022)
-
柑橘類果皮生理活性成分によるHDL機能とそのメカニズムに関する研究
(第27回日本フードファクター学会 2022)
-
リモネンによるHDLを介したコレステロール引き抜き促進作用
(第76回日本栄養・食糧学会 2022)
-
柑橘類によるHDLを介したコレステロール引き抜き作用
(第74回日本栄養・食糧学会 2020)
more...
Work history (7):
Committee career (8):
- 2021/03 - 現在 日本農芸化学会 和文誌 編集委員
- 2020/04 - 現在 日本フードファクター学会 評議員
- 2013/10 - 現在 日本ポリフェノール学会 評議員
- 2013/05 - 現在 日本栄養・食糧学会 参与
- 2018/07 - 2020/06 日本栄養食糧学会 関東支部会 常任幹事
- 2017/08 - 2019/12 International Conference of Food Factor 2019 広報委員・プログラム委員
- 2016/05 - 2019/12 International Conference on Polyphenols and Health 2019 Program/広報委員
- 2012/05 - 2015/05 第12回アジア栄養学会議2015 広報委員
Show all
Awards (9):
- 2017/03 - 日本大学生物資源科学部 学部長賞
- 2013/12 - 杉田玄白賞 奨励賞 コーヒーによる動脈硬化予防作用の解明-善玉コレステロール(HDL)機能改善の観点からー
- 2013/05 - 日本栄養・食糧学会 奨励賞 食事因子と抗動脈硬化性リポ蛋白機能に関する研究
- 2011/11 - 防衛医科大学校学術集会 優秀賞 抗動脈硬化性リポ蛋白(HDL)機能と食事因子に関する研究
- 2011/07 - 日本動脈硬化学会 若手研究者奨励賞 Coffee consumption enhances HDL mediated cholesterol efflux in macrophages
- 2011/01 - 財団法人博慈会老年病研究所 先端推奨論文賞 Coffee consumption enhances HDL mediated cholesterol efflux in macrophages
- 2010/01 - 日本成人病(生活習慣病)学会 会長賞 シトルリンはマクロファージからのコレステロール搬出を促進してHDL機能を改善する
- 2009/06 - The 15th International Symposium on Atherosclerosis, Young Investigator Award Finalist Coffee intake enhances HDL mediated cholesterol efflux in macrophages.
- 2007/01 - 財団法人博慈会老年病研究所 優秀論文賞 Gamma-Tocopherol Accelerated Sodium Excretion in a Dose Dependent Manner with High Sodium Intake in Rats.
Show all
Association Membership(s) (7):
日本食生活学会
, 日本農業教育学会
, 日本フードファクター学会
, 日本ポリフェノール学会
, JAPAN SOCIETY FOR BIOSCIENCE, BIOTECHNOLOGY, AND AGROCHEMISTRY
, 日本栄養・食糧学会
, 日本動脈硬化学会
Return to Previous Page