Rchr
J-GLOBAL ID:201001069791945584
Update date: Apr. 10, 2024
Takachi Ribeka
タカチ リベカ | Takachi Ribeka
Affiliation and department:
Job title:
Professor
Research field (2):
Hygiene and public health (non-laboratory)
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (8):
介入研究
, 減塩
, 食事評価システム開発
, 栄養疫学
, intervention study
, dietary salt intake reduction
, Development of automated self-administered dietary assessment system
, Nutritional Epidemiology
Research theme for competitive and other funds (17):
- 2022 - 2027 AI画像解析を活用した集団レベルの食事評価を目的とする調査法の開発・検証
- 2022 - 2026 スポット尿を用いた食塩摂取量とナトリウム・カリウム比評価法の再構築
- 2021 - 2025 食事を含む生活習慣とがん・循環器疾患生存者の予後に関するコホート研究
- 2020 - 2025 画像・音声認識と料理データベースによる食事記録システム開発、及び疫学研究での応用
- 2018 - 2022 写真法で客観測定した食事時刻・栄養摂取とサーカディアンリズムに関する疫学研究
- 2018 - 2022 二重標識水法を活用した料理ベースICT食事調査システムの精度の検討
- 2016 - 2019 Application of photograph-based dietary survey to Japanese diet
- 2015 - 2019 A molecular cohort study on age-related musculoskeletal diseases: 5-year follow-up
- 2016 - 2019 日本人におけるがんの原因の寄与度:最新推計と将来予測
- 2015 - 2019 新たな食生活評価システムの大規模疫学研究への導入と活用に関する研究
- 2015 - 2018 日本人の食生活様式に適した再現可能な減塩方法を提示する無作為化比較試験
- 2012 - 2015 生体試料を用いた、塩味嗜好性の変容による定量的な減塩効果に関する研究
- 2015 - Development of automated self-administered 24hour recall system for Japanese diet.
- 2011 - 2014 Development of standardized database for recipe-based dietary assessments
- 2010 - 2012 External validity for estimating dietary intakes using a recipe based dish-database and the estimation of salt intake.
- 2012 - 多目的コホートに基づくがん予防など健康の維持・増進に役立つエビデンスの構築に関する研究-次世代コホートにおける栄養摂取量把握の妥当性に関する研究
- 2008 - 2010 Validity and application of dietary intake estimated using digital photographic images of meals in comparison with biomarkers.
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Papers (115):
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Toshi Nishikura, Kaori Kitamura, Yumi Watanabe, Keiko Kabasawa, Toshiko Saito, Akemi Takahashi, Ribeka Takachi, Ryosaku Kobayashi, Rieko Oshiki, Shoichiro Tsugane, et al. Low plasma 25-hydroxyvitamin D levels are not associated with a high risk of recurrent falls in community-dwelling Japanese adults: the Murakami cohort study. Archives of Osteoporosis. 2024. 19. 1
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B Irina, Watanabe Y, Kitamura K, Kabasawa K, Saito T, Takahashi A, Kobayashi R, Oshiki R, Takachi R, Tsugane S, et al. Self-reported sleep duration and bedtime are associated with dementia risk in community-dwelling people aged 40-74 years: the Murakami cohort study. Journal of Alzheimer’s Disease. 2024. in press
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Yuko Nagashima, Kaori Kitamura, Yumi Watanabe, Keiko Kabasawa, Akemi Takahashi, Toshiko Saito, Ryosaku Kobayashi, Rieko Oshiki, Ribeka Takachi, Shoichiro Tsugane, et al. Chronic Pain in the Lower Extremities and Low Back is Associated With Recurrent Falls in Community-Dwelling Japanese People Aged 40-74 Years. Archives of physical medicine and rehabilitation. 2024. 105. 3. 498-505
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Aoi Suzuki, Ribeka Takachi, Junko Ishihara, Sachiko Maruya, Yuri Ishii, Kumiko Kito, Kazutoshi Nakamura, Junta Tanaka, Taiki Yamaji, Hiroyasu Iso, et al. Urinary Biomarkers in Screening for the Usual Intake of Fruit and Vegetables, and Sodium, Potassium, and the Sodium-to-Potassium Ratio: Required Number and Accuracy of Measurements. Nutrients. 2024. 16. 3. 442
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Utako Murai, Junko Ishihara, Ribeka Takachi, Ayaka Kotemori, Yuri Ishii, Kazutoshi Nakamura, Junta Tanaka, Hiroyasu Iso, Shoichiro Tsugane, Norie Sawada. Validity of the intake of sugars, amino acids, and fatty acids estimated using a self-administered food frequency questionnaire in middle-aged and elderly Japanese: the Japan Public Health Center-based Prospective Study for the Next Generation (JPHC-NEXT) Protocol Area. Journal of epidemiology. 2024
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MISC (14):
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高地リベカ. 食塩・塩蔵食品とがん・NCDの予防. 食と医療. 2024. 28. 006-010
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神田真希, 丸谷幸子, 中舘美佐子, 松本海保, 島袋夏乃華, 戸谷みのり, 本多泉美, 岩崎基, 高地リベカ, 石原淳子, et al. 家庭調味モニタリングまたは低塩調味料による減塩効果検討のための無作為化比較試験. 日本疫学会学術総会講演集(Web). 2019. 29th
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石原淳子, 高地リベカ. 栄養疫学における食事評価の現状と課題~集団の疾病予防エビデンスづくりの視点から~(日本疫学会から). 栄養学雑誌. 2018. 76. 5 Supplement. 82
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石原淳子, 高地リベカ. 日本人の食生活に適した減塩のポピュレーション戦略の模索. New Diet Therapy. 2018. 34. 2. 144-144
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石原淳子, 高地リベカ, 井上真奈美. Development of an innovative method for dietary exposure assessment in epidemiological studies. 食に関する助成研究調査報告書. 2015. 28. 95-102
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Books (5):
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公衆栄養学・栄養疫学実習
建帛社 2024 ISBN:9784767907529
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疫学の事典
朝倉書店 2023 ISBN:9784254310979
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地域公衆栄養学実習
講談社サイエンティフィク 2022 ISBN:9784065265802
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コンパクト公衆栄養学第3版
朝倉書店 2016
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公衆栄養学実習
建帛社 2012 ISBN:9784767904689
Lectures and oral presentations (84):
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がん診断前後を含む5年間の食事摂取量変化について がん診断なし群との比較 JPHC研究より
(第34回日本疫学会学術総会 2024)
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重回帰法を用いたNa排泄量・Na/K比の予測式開発と内的妥当性の検証(JPHC-NEXT妥当性研究)
(第34回日本疫学会学術総会 2024)
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尿中カリウム排泄量による野菜類・果実類の習慣的摂取量のスクリーニング
(第34回日本疫学会学術総会 2024)
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食品成分表(八訂)を用いた食物摂取頻度調査票の妥当性ー総食物繊維摂取量に着目して
(第34回日本疫学会学術総会 2024)
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モバイル型Web食事評価システムの開発と概要
(第22回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会 2023)
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Works (1):
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多目的コホートに基づくがん予防など健康の維持・増進に役立つエビデンスの構築に関する研究-次世代コホート(新潟県地域)における栄養摂取量把握の妥当性に関する研究
2012 -
Education (3):
- - 2009 Tohoku University Graduate School of Medicine
- - 2005 Graduate School of Tokyo Univ. of Agriculture
- - 1994 Tokyo University of Agriculture Faculty of Agriculture
Professional career (2):
- Master of Food and Nutritional Science (Tokyo University of Agriculture)
- Ph.D. in Medical Science (Tohoku University)
Awards (2):
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