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J-GLOBAL ID:201101046993030798   Update date: Sep. 17, 2024

Mizoguchi Yoshinori

Mizoguchi Yoshinori
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Research field  (5): Food sciences ,  Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Hygiene and public health (laboratory) ,  Virology ,  Bacteriology
Research keywords  (7): 食品衛生 ,  Epidemiology ,  Foodborne disease ,  HACCP ,  Virology ,  Infectious disease ,  細菌学
Papers (2):
MISC (80):
  • Watanabe Yoshimi, Mizoguchi Yoshinori, Fujioka Kayo, Tayama Kenji, Okamoto Yoko. Experiments on various cooking methods and traditions of home cooking in the JSCS Chugoku-Shikoku Branch- Investigation of the preparation method for pickled Chinese cabbage using vacuum cooking: ”time-saving cooking” and salt reduction -. Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science. 2024. 35. 209
  • 味埜 晶子, 溝口 嘉範, 三宅 美佳, 小林 史明, 葛西 りな, 木下 直美. 金属異物混入防止対策は金属探知機だけでは不十分! : 金属探知機をすり抜ける異物混入事例からの教訓 : 全国食品衛生監視員研修会受賞演題. 食品衛生研究 = Food sanitation research. 2023. 73. 11. 29-34
  • 田村 克, 佐藤 邦裕, 黒神 英司, 足立 真由, 寺嶋 昭, 田近 五郎, 村杉 潤, 藤村 晶, 熊谷 優子, 溝口 嘉範, et al. 食品への異物混入被害状況の把握(民間データ 2015年1月~2019年3月). 日本食品衛生学会学術講演会講演要旨集. 2023. 119回. 154-154
  • 窪田邦宏, 佐藤邦裕, 黒神英司, 足立真由, 寺嶋昭, 田近五郎, 村杉潤, 藤村晶, 藤村晶, 熊谷優子, et al. 小規模事業者等におけるHACCPの検証に資する研究 民間データに基づく食品への硬質異物混入被害状況の把握. 小規模事業者等におけるHACCPの検証に資する研究 令和3年度 総括・分担研究報告書(Web). 2022
  • 田村 克, 天沼 宏, 今川 正紀, 中地 佐知江, 溝口 嘉範, 熊谷 優子, 窪田 邦宏. 全国における食品への異物混入被害実態の把握(調査対象期間:2016年12月〜2019年7月). 日本食品衛生学会学術講演会講演要旨集. 2021. 117回. 101-101
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Books (3):
  • 食品衛生監視員のための実例から学ぶ食中毒 : 食中毒の基礎知識から行政対応まで
    「行政と食中毒」改訂版制作委員会,日本食品衛生協会 (発売) 2017
  • 食中毒の疫学講座 (食品安全叢書シリーズ)
    社団法人日本食品衛生協会 2012 ISBN:4889250506
  • ケースメソッドによる公衆衛生教育 第4巻
    篠原出版新社 2008 ISBN:4884123190
Lectures and oral presentations  (5):
  • 令和5年度食中毒疫学研修会
    (食中毒の疫学研修会)
  • 海外における小規模事業者に対する HACCPの監視指導
    (広島市保健所食品衛生監視員研修会 2024)
  • Food Contamination Incidences by Foreign Materials (FMs) Reported in Japan, 2016-2019
    (International Association for Food Protection 2023 Annual Meeting (Tronto, Canada, 16-19 July 2023) 2023)
  • 令和元年度食中毒疫学研修会
  • 平成30年度食中毒疫学研修会
Education (3):
  • 2007 - 2011 Okayama University Graduate School of Medicine , Dentistry and Pharmaceutical Sciences
  • 1998 - 1999 Kyushu University
  • 1994 - 1998 Kyushu University School of Agriculture
Professional career (1):
  • 博士(医学) (Okayama University)
Work history (5):
  • 2023/04 - 現在 Hiroshima Jogakuin University Faculty of Human Life Studies Department of Nutrition and Health Associate Professor
  • 2017/04 - 2023/03 岡山市保健所
  • 2014/04 - 2017/03 岡山市保健福祉局保健管理課
  • 2011/04 - 2014/03 Okayama Prefectural Institute for Environmental Science and Public Health
  • 1999/04 - 2011/03 岡山市保健所
Committee career (1):
  • 2023/04 - 現在 広島県食品安全推進協議会 委員
Association Membership(s) (4):
JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH ,  日本食品衛生学会 ,  Japanese Society of Veterinary Epidemiology ,  JAPANESE SOCIETY OF FOOD MICROBIOLOGY
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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