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J-GLOBAL ID:201201026538084215   Update date: Mar. 24, 2023

Kinoshita Hideki

キノシタ ヒデキ | Kinoshita Hideki
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://www2.kuma.u-tokai.ac.jp/~kinolab/
Research field  (3): Animal production science ,  Applied microbiology ,  Food sciences
Research keywords  (18): plant-based milk ,  AGEs ,  anti-glycation ,  soy milk yogurt ,  腸内細菌 ,  抗炎症 ,  発酵食品 ,  functional food ,  moonlighting protein ,  exopolysaccharide ,  diabetes ,  fermented soymilk ,  cheese ,  yogurt ,  heavy metal ,  detoxification ,  adhesion ,  lactic acid bacteria
Research theme for competitive and other funds  (5):
  • 2020 - 2024 Basic research for the development of laxatives using resin glycosides as lead compounds
  • 2015 - 2018 Comprehensive analysis of moonlighting proteins of lactic acid bacteria and its application to multifunctional markers
  • 2017 - 2018 発酵で復興!機能性乳酸菌を用いた新たな発酵食品の提案と付加価値の創出
  • 2010 - 2012 Proposal of new screening method of adhesive probiotic lactic acid bacteria by enzymic activity
  • 2007 - 2008 ヒト起源プロバイオティクスの腸管付着性機構の解明とその応用に関する研究
Papers (42):
  • 森田千紘, 元山優作, 谷口玲央真, 上田裕人, 木下英樹, 小野政輝, 黒木勝久, 榊原陽一, 水光正仁, 安田伸. 高速液体クロマトグラフィーを用いたアセトアミノフェンO-硫酸体と チロシンO-硫酸体のUV検出による測定法. 東海大学農学部紀要. 2023
  • 福地雄大, 原口梨花, 山中猛, 中島勇貴, 日比友之, 大貫琴音, 神鷹孝至, 森川充実, 金子博, 中野佑志, et al. バクテリオシン産生乳酸菌で作製したヨーグルト投与による豚糞便中の多剤耐性菌殺菌効果の検証と豚肉の食味変化. 東海大学農学部紀要. 2023
  • Yuki Nakashima, Naoki Yamamoto, Ryosuke Tsukioka, Hikari Sugawa, Rina Ohshima, Kaede Aoki, Tomoyuki Hibi, Kotone Onuki, Yudai Fukuchi, Shin Yasuda, et al. In vitro evaluation of the anti-diabetic potential of soymilk yogurt and identification of inhibitory compounds on the formation of advanced glycation end-products. FOOD BIOSCIENCE. 2022. 50
  • Chihiro Morita, Yuki Tokunaga, Yuto Ueda, Masateru Ono, Hideki Kinoshita, Katsuhisa Kurogi, Yoichi Sakakibara, Masahito Suiko, Ming-Cheh Liu, Shin Yasuda. Investigation of radical scavenging effects of acetaminophen, p-aminophenol and their O-sulfated conjugates. The Journal of Toxicological Sciences. 2022. 47. 10. 421-428
  • 森田, 千紘, 谷口, 玲央真, 吉田, 実央, 德永, 祐希, 木下, 英樹, 小野, 政輝, 黒木, 勝久, 榊原, 陽一, 水光, 正仁, 安田, 伸. Acetaminophen硫酸体の有機合成-Chemical Synthesis of Acetaminophen O-Sulfate. 東海大学紀要農学部. 2022. 41. 39-46
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MISC (46):
  • 日比友之, 中島勇貴, 福地雄大, 大貫琴音, 生井楓, 下里剛士, 安田伸, 安田伸, 米田一成, 米田一成, et al. 乳酸菌が放出するGAPDHがマクロファージのNO産生に及ぼす影響. ミルクサイエンス(Web). 2022. 71. 2
  • 大貫琴音, 中島勇貴, 日比友之, 福地雄大, 安田伸, 安田伸, 木下英樹, 木下英樹. マクロファージ細胞を用いた抗炎症作用を有する乳酸菌のスクリーニング. ミルクサイエンス(Web). 2022. 71. 2
  • 大貫琴音, 中島勇貴, 日比友之, 福地雄大, 安田伸, 木下英樹, 安田伸, 木下英樹. 乳酸菌の菌体と培養上清がマウスマクロファージのサイトカイン産生に及ぼす影響. 日本畜産学会大会講演要旨. 2022. 130th
  • 中島勇貴, 山下秀次, 安田伸, 井越敬司, 木下英樹, 木下英樹. 対数増殖期および定常期におけるPediococcus pentosaceusのsmall RNAがマクロファージのサイトカイン産生に及ぼす影響. ミルクサイエンス(Web). 2021. 70. 2
  • 米田一成, 竹下晃音, 緒方美月, 安田伸, 井越敬司, 木下英樹. The interaction between cell surface glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase from Lactiplantibacillus plantarum and A-type blood group antigen. ミルクサイエンス(Web). 2021. 70. 2
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Books (7):
  • 乳酸菌の機能と産業利用
    シーエムシー出版 2021 ISBN:9784781315942
  • 乳酸菌の疑問50
    成山堂書店 2020 ISBN:9784425983711
  • Lactic Acid Bacteria: Methods and Protocols
    Humana Press, Springer Science+Business Media 2018 ISBN:9781493989065
  • 食と微生物の事典
    朝倉書店 2017 ISBN:425443121X
  • Moonlighting proteins : novel virulence factors in bacterial infections
    John Wiley & Sons, Inc. 2017 ISBN:9781118951118
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Lectures and oral presentations  (52):
  • 糖尿病患者及びその予備群に適したチーズの選抜
    (ミルクサイエンス 2018)
  • 糖尿病患者及びその予備群に適した豆乳ヨーグルトの選抜
    (ミルクサイエンス 2018)
  • 熊本県産イグサ2品種のポリフェノール含量と抗酸化力の比較
    (日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集 2018)
  • 食事性タンパク質由来代謝物indoxyl sulfateの好中球細胞酸化促進作用
    (日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集 2018)
  • 乳酸菌を用いた農畜産物の発酵と新奇機能性発酵食品の創出
    (日本農芸化学会西日本支部大会およびシンポジウム講演要旨集 2018)
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Work history (5):
  • 2022/04 - 現在 Tokai University School of Agriculture
  • 2021/04 - 2022/03 Tokai University School of Agriculture Department of Bioscience
  • 2016/04 - 2021/03 Tokai University School of Agriculture Department of Bioscience Lecturer
  • 2008/10 - 2016/03 Miyagi University
  • 2007/04 - 2008/09 日本学術振興会特別研究員
Awards (5):
  • 2021/01 - 東海大学 松前重義学術奨励賞 乳酸菌および発酵食品の機能性解析とその応用に関する研究
  • 2020/10 - 第1回フードテックグランプリ 企業賞(JT賞) 大学発機能性乳酸菌活用と新規機能性発酵食品の創出
  • 2016/03 - 日本畜産学会 2016年度日本畜産学会 奨励賞 乳酸菌の菌体表層タンパク質における分子間相互作用に関する研究
  • 2012/08 - 日本酪農科学会 平成24年度日本酪農科学会 奨励賞 発酵乳製造に利用可能な有用プロバイオティクス乳酸菌の探索に関する研究
  • 2007/03 - 日本畜産学会 優秀発表賞 ヒト腸管単離プロバイオティック乳酸菌の腸管付着性機構の解明とその応用
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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