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J-GLOBAL ID:201201068376187044   Update date: Jan. 31, 2024

Sakai Nobuyuki

サカイ ノブユキ | Sakai Nobuyuki
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (3):
  • 東北大学  電気通信研究所 人間情報システム研究部門   教授
  • 東北大学  高等研究機構   教授
  • 東北大学  ヨッタインフォマティクス研究センター   教授
Homepage URL  (2): https://www2.sal.tohoku.ac.jp/psychology/index-j.htmlhttps://www.researchgate.net/profile/Nobuyuki-Sakai
Research field  (3): Experimental psychology ,  Home economics, lifestyle science ,  Neuroscience - general
Research keywords  (5): 使用感 ,  palatability ,  foods and beverages ,  odor ,  Applied Psychology
Research theme for competitive and other funds  (9):
  • 2021 - 2022 The experimental psychological study on influence of mimetic words acquisition on food perception
  • 2017 - 2020 Concepts of Communal Life Based on the Mediating Function of Emotions
  • 2014 - 2017 A countermeasure for the smell of colostomy care : Grant-in-Aid for Exploratory Research
  • 2014 - 2017 Development of measurement for food palatability.
  • 2013 - 2016 Establishment of the concept of rehabilitation with the oral caring with the effect of mental healing and recovery
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Papers (159):
  • Alexander Raevskiy, Shuichi Sakamoto, Nobuyuki Sakai. Psychoacoustic Study of Japanese Mimetics for Food Textures. Advances in Intelligent Information Hiding and Multimedia Signal Processing. 2023. 415-424
  • 坂井信之, 齋田涼裕, フスレ. 和食のおいしさと人の脳機能. 醤油の研究と技術,. 2023. 49. 67-75
  • 坂井信之. おいしさの創出-人の感情を取り入れた感性評価の提案-. エモーション・スタディーズ. 2022. 8. 28-35
  • 齋田涼裕, 坂井信之. 香りと雰囲気・場の空気. Aroma Research. 2022. 23. 4. 298-303
  • 笠松千夏, 坂井信之. ヘルスケアフーズの情報に対する認知がおいしさ評定に及ぼす効果測定. 日本家政学会誌. 2022. 73. 613-620
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MISC (54):
  • 坂井信之, 大沼卓也, RAEVSKIY Alexsander. The Cognitive Mechanisms and Application of the Salt-Enhancement Effect Applied to the Low Sodium Foods. ソルト・サイエンス研究財団助成研究報告集 2 医学 食品科学編. 2023. 2021
  • 坂井信之. 日本味と匂学会第56回大会開催記. 日本味と匂学会誌. 2022. 29. 109-111
  • 坂井信之. 人の味わいと感性評価(仮)〜人は化学物質を味わっているのか?〜. Sunatecメールマガジン. 2022. 191
  • 坂井信之, 大沼卓也. The Cognitive Mechanisms and Application of the Salt-Enhancement Effect Applied to the Low Sodium Foods. ソルト・サイエンス研究財団助成研究報告集 2 医学 食品科学編. 2022. 2020
  • 坂井信之. 人は化学物質を味わっているのか 〜心理的満足と生理的満腹〜. 食品と容器. 2021. 62. 6. 3721-384
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Patents (5):
  • 飲食品に付随する情報が官能特性に与える影響を評価する方法
  • 飲食品の知覚評価方法
  • 食感刺激評価方法
  • 香りの嗜好性評価方法
  • 香りの覚醒感評価方法
Books (23):
  • 心理学の視点25
    国際文献社 2022 ISBN:4910603042
  • 有斐閣現代心理学辞典
    有斐閣 2021
  • シリーズ心理学と仕事 感覚・知覚心理学(太田信夫監修・行場次郎編集)
    北大路書房 2018
  • 味嗅覚の科学「人の受容体遺伝子から製品設計まで」(斉藤幸子・小早川達編)
    朝倉書店 2018
  • わたしの日本学び
    東北大学出版会 2017
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Lectures and oral presentations  (137):
  • Psychoacoustic Study of Japanese Mimetics for Food Textures
    (The Eighteenth International Conference on Intelligent Information Hiding and Multimedia Signal Processing (IIHMSP-2022) 2022)
  • 笹かまぼこのおいしさはどこにあるか?
    (日本味と匂学会第56回大会)
  • ロングセラー香粧品の香りの秘密
    (日本味と匂学会第56回大会)
  • 子ども用歯磨剤の香味が幼児の歯みがき行動に及ぼす効果
    (日本味と匂学会第56回大会)
  • 大学生は通常スープと減塩スープの味を判別できるか?
    (日本味と匂学会第56回大会)
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Professional career (1):
  • 博士(人間科学) (Osaka University)
Committee career (1):
  • 2020/01 - 現在 うま味研究会 役員・会長(2022〜)
Awards (9):
  • 2019/09 - 日本味と匂学会優秀発表賞
  • 2018/09 - 日本心理学会 日本心理学会学術大会優秀発表賞
  • 2017/12/14 - 電気情報通信学会 ヒューマンコミュニケーション賞
  • 2017/06 - 日本応用心理学会 日本応用心理学会齊藤勇記念出版賞
  • 2016/06/16 - 日本心理学会 学術大会優秀発表賞
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Association Membership(s) (3):
日本味と匂学会 ,  日本感情心理学会 ,  日本心理学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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