Rchr
J-GLOBAL ID:201201084677093563
Update date: Nov. 21, 2024
Okamoto Masako
オカモト マサコ | Okamoto Masako
Affiliation and department:
Job title:
Associate Professor
Homepage URL (1):
http://kaken.nii.ac.jp/ja/r/00391201
Research field (6):
Neuroscience - general
, Cognitive neuroscience
, Food sciences
, Genomics
, Applied microbiology
, Home economics, lifestyle science
Research keywords (13):
脳・神経
, 嗅覚
, 母子
, fMRI
, 脳波
, fNIRS/光トポグラフィー
, risk communication
, 官能評価
, 食行動
, 記憶
, 高次脳機能
, 味覚
, 食品
Research theme for competitive and other funds (12):
- 2023 - 2025 ヒト脳機能計測を用いた食品の二次機能の健康作用の解析
- 2023 - 2025 An interdisciplinary study on ethical preferences for environmentally friendly agricultural products
- 2023 - 2025 Neural representations of odors in the early stages of cortical processing
- 2021 - 2023 Spatiotemporal representation of odors in the human brain
- 2020 - 2023 成熟社会における食の価値に関する学際的研究
- 2018 - 2021 Body Odors of infants: chemical and psychophysiological examination
- 2018 - 2020 匂いの質感の神経基盤:ヒト脳波デコーディングによるアプローチ
- 2011 - 2014 Life-span-development research on the neural base of relaxation effects by a physical exercise
- 2011 - 2013 Study of developing Japanese version of health literacy scales and fertility knowledge scale in health care
- 2010 - 2012 Facilitating factors of incidental taste memory: a psychological and brain imaging approach
- 2012 - 放射線リスコミ:数値理解を促進する消費者セグメント法の確立
- 2006 - 2008 Working memory of taste information: fNIRS study
Show all
Papers (51):
-
Toshiki Okumura, Ikuhiro Kida, Atsushi Yokoi, Tomoya Nakai, Shinji Nishimoto, Kazushige Touhara, Masako Okamoto. Semantic context-dependent neural representations of odors in the human piriform cortex revealed by 7T MRI. Human brain mapping. 2024. 45. 6. e26681
-
竹田麻里, 中谷朋昭, 生江史伸, 岡本雅子, 東原和成, 中嶋康博, 早川文代, 中野優子. 生産環境情報が倫理的志向の高い消費者の米の評価に与える影響-ドローン空撮映像による風景情報と圃場センサーデータを用いて-. フードシステム研究. 2024. 30. 4. 261-266
-
Mugihiko Kato, Toshiki Okumura, Yasuhiro Tsubo, Junya Honda, Masashi Sugiyama, Kazushige Touhara, Masako Okamoto. Spatiotemporal dynamics of odor representations in the human brain revealed by EEG decoding. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2022. 119. 21. e2114966119
-
Kobi Snitz, Danielle Honigstein, Reut Weissgross, Aharon Ravia, Eva Mishor, Ofer Perl, Shiri Karagach, Abebe Medhanie, Nir Harel, Sagit Shushan, et al. An olfactory self-test effectively screens for COVID-19. Communications medicine. 2022. 2. 34-34
-
Behzad Iravani, Artin Arshamian, Aharon Ravia, Eva Mishor, Kobi Snitz, Sagit Shushan, Yehudah Roth, Ofer Perl, Danielle Honigstein, Reut Weissgross, et al. Relationship between odor intensity estimates and COVID-19 prevalence prediction in a Swedish population. Chemical senses. 2020
more...
MISC (43):
-
岡本雅子, 東原和成. Human Olfaction Has Full of ”Unknowns”: Approaches for its Study. 季刊香料. 2022. 293
-
伊原さよ子, 岡本雅子, 白須未香, 東原和成. Progress in basic olfactory research toward effective use of flavor and fragrance for humane services. Aroma Research. 2022. 23. 2
-
加藤麦彦, 奥村俊樹, 岡本雅子. 味と匂いのニューロサイエンス A.総論 嗅覚の脳機能イメージング. Clinical Neuroscience. 2021. 39. 2
-
岡本雅子. 嗅覚と食品の香り 4 脳機能イメージングと香りのデコーディング. アグリバイオ. 2020. 4. 2
-
奥村俊樹, 東原和成, 岡本雅子. Olfactory Processing in Autism Spectrum Disorder Studied with Electroencephalography. Aroma Research. 2020. 21. 2
more...
Patents (3):
Books (3):
-
ヘルスリテラシー : 健康教育の新しいキーワード
大修館書店 2016 ISBN:9784469267952
-
NIRS : 基礎と臨床
新興医学出版社 2012 ISBN:9784880027142
-
味わいの認知科学 : 舌の先から脳の向こうまで = Sensory and cognitive sciences for flavor of food : from receptor to behavior
勁草書房 2011 ISBN:9784326199440
Education (3):
- 2005 - Kyoto University Graduate School of Agriculture
- 1996 - 1998 Kyoto University Graduate School of Agriculture
- 1991 - 1995 Doshisha Women's College of Liberal Arts
Work history (10):
- 2023/08 - 現在 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 2013/04 - 2023/07 The University of Tokyo Graduate School of Agricultural and Life Sciences
- 2010/10 - 2012/03 Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
- 2009/04 - 2010/09 Jichi Medical University
- 2008/04 - 2009/03 (独)農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 ・食品機能研究領域・食認知科学ユニット 特別研究員
- 2007/04 - 2008/03 (独)農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所食品機能研究領域 契約研究員
- 2005/06 - 2007/03 (独)農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所食品機能研究領域 特別研究員
- 2002/04 - 2005/05 (独)食品総合研究所 契約研究員(研究助手)
- 1998/04 - 2002/06 (社)農林水産先端技術産業振興センター 農林水産先端技術研究所 研究員
- 1995/04 - 1996/03 Doshisha Women's College of Liberal Arts Faculty of Human Life and Science Department of Food Studies of Nutrition
Show all
Awards (5):
- 2022 - 日本味と匂学会 第56回日本味と匂学会優秀発表賞 言語ラベルがヒト梨状皮質の匂いの情報表現に与える影響
- 2022 - 日本農芸化学会 日本農芸化学会2022年度大会トピックス賞 乳児に特徴的な体臭成分による母親のオキシトシン分泌促進効果
- 2018 - 日本味と匂学会 第52回日本味と匂学会優秀発表賞 ヒトにおける悪臭の不快感によるストレス応答への影響
- 2017 - 日本官能評価学会 日本官能評価学会大会優秀研究発表賞 Examination of the N400 effect in electroencephalography for evaluating flavor
- 2006 - 日本官能評価学会 日本官能評価学会大会優秀研究発表賞 官能評価パネルの脳活動: fNIRS研究
Return to Previous Page