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J-GLOBAL ID:201201096295128942   Update date: Sep. 21, 2024

Hiroshi Okadome

オカドメ ヒロシ | Hiroshi Okadome
Affiliation and department:
Homepage URL  (1): http://www.naro.affrc.go.jp/nfri-neo/introduction/chart/0301/index.html
Research field  (1): Agricultural environmental and information engineering
Research keywords  (5): 食品廃棄物 ,  粉砕 ,  穀物科学 ,  食品物性 ,  食品加工
Research theme for competitive and other funds  (2):
  • 2013 - 2016 Behavior analysis of nano-scale pulverization rice flour in the high-temperature cooking process
  • 2004 - 2005 調理加工中における食品のテクスチャー挙動の追跡とその要因解明
Papers (118):
  • Takuma Kodate, Tomoaki Fujioka, Shinsuke Nakajo, Hiroshi Okadome, Shoji Koide. Changes in the texture of cooked, high-protein, low-amylose “Kiraho” rice under refrigeration. Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2023
  • Takuma Kodate, Tomoaki Fujioka, Shinsuke Nakajo, Yuki Ota, Hiroshi Okadome, Shoji Koide. Effects of Nitrogen Application on the Yield and Eating Quality of the Low Amylose Content Rice Cultivar <i>Kiraho</i>. Japanese Journal of Crop Science. 2022. 91. 2. 136-146
  • Asako Narai-Kanayama, Kazuhiro Chiku, Hiroshi Ono, Takamitsu Momoi, Miho Hiwatashi-Kanno, Akiko Kobayashi, Hiroko Matsuda, Mitsuru Yoshida, Tsutomu Nakayama. Inhibitory effects of thiol compounds on theaflavin browning and structural analysis of the causative substances. Food chemistry. 2022. 384. 132488-132488
  • Kazuhiro Chiku, Mitsuru Yoshida, Hiroshi Ono, Motomitsu Kitaoka. Generation of 3-deoxypentulose by the isomerization and β-elimination of 4-O-substituted glucose and fructose. Carbohydrate Research. 2021. 508
  • 小舘琢磨, 小舘琢磨, 藤岡智明, 仲條眞介, 岡留博司, 小出章二. Characteristics of Cracked Grains after Soaking and Water Absorption of the High Protein Low Amylose Content Rice “Kiraho”. 日本食品保蔵科学会誌. 2021. 47. 4
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MISC (51):
  • 小舘琢磨, 小舘琢磨, 藤岡智明, 仲條眞介, 仲條眞介, 岡留博司, 小出章二, 小出章二. 低アミロース米「きらほ」の食味および米飯物性にタンパク質含有率が与える影響. 農業食料工学会年次大会講演要旨. 2022. 80th (CD-ROM)
  • 小舘琢磨, 小舘琢磨, 藤岡智明, 仲條眞介, 岡留博司, 小出章二, 小出章二. 高タンパク低アミロース米”きらほ”の水浸裂傷粒発生率と吸水特性. 日本食品保蔵科学会大会講演要旨集. 2021. 70th
  • 小舘琢磨, 小舘琢磨, 藤岡智明, 岡留博司, 安江紘幸, 仲條眞介, 小出章二, 小出章二. Characteristics of low amylose - high protein content rice as effectied by milling time. 日本作物学会講演会要旨集. 2020. 250th
  • 小舘琢磨, 小舘琢磨, 藤岡智明, 岡留博司, 安江紘幸, 仲條眞介, 小出章二, 小出章二. Characteristics of water sorption in polished rice for low amylose content rice with different protein content. 日本作物学会講演会要旨集. 2020. 249th
  • 小舘琢磨, 小舘琢磨, 藤岡智明, 岡留博司, 安江紘幸, 小出章二, 小出章二. タンパク質含有率が異なる低アミロース米の白米における水浸裂傷粒の特徴. 日本作物学会講演会要旨集. 2019. 248th
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Books (10):
  • 米の機能性食品化と新規利用技術・高度加工技術の開発 : 食糧, 食品素材, 機能性食品, 工業原料, 医薬品原料としての米
    テクノシステム 2022 ISBN:9784924728929
  • 食物と健康の科学シリーズ 米の科学
    朝倉書店 2021 ISBN:9784254435559
  • 農業食料工学ハンドブック
    株式会社コロナ社 2020 ISBN:9784339052671
  • ポストハーベスト工学事典
    朝倉書店 2019 ISBN:9784254410396
  • 農林バイオマス資源と地域利活用
    株式会社 養賢堂 2018
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Lectures and oral presentations  (128):
  • 低アミロース米“きらほ”の高タンパク化が吸水と水浸裂傷粒発生に与える影響
    (農業食料工学会年次大会講演要旨 2021)
  • Characteristics of water sorption in polished rice for low amylose content rice with different protein content.
    (Abstracts of Meeting of the CSSJ 2020)
  • Characteristics of low amylose - high protein content rice as effectied by milling time.
    (Abstracts of Meeting of the CSSJ 2020)
  • Characteristics of open crack formation in polished rice for low amylose content rice with different protein content.
    (Abstracts of Meeting of the CSSJ 2019)
  • Comparison of cooking quality of low amylose content rice between Iwate and Okinawa Prefecture
    (Tohoku Journal of Crop Science 2019)
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Professional career (1):
  • 博士(農学)
Work history (8):
  • 2021/04 - 現在 農業・食品産業技術総合研究機構 食品研究部門 食品加工・素材研究領域 食品加工グループ グループ長 兼 領域長補佐
  • 2019/04 - 2021/03 農業・食品産業技術総合研究機構 企画戦略本部研究推進部 研究総括課セグメント第3チーム チーム長
  • 2016/04 - 2019/03 National Agriculture and Food Research Organization(NARO) Food Engineering Division,Food Research Institute Unit leader of Food Process Engineering Laboratory
  • 2007/10 - 2015/03 (独)農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品工学研究領域上席研究員(製造工学ユニット長)
  • 2005/10 - 2007/09 Agriculture, Forestry and Fisheries Research Council
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Committee career (1):
  • 農業機械学会 英文誌編集員
Association Membership(s) (6):
日本調理科学会 ,  THE SOCIETY OF AGRICULTURAL STRUCTURES, JAPAN ,  The Japanese Society of Agricultural Machinery and Food Engineers ,  JAPAN SOCIETY FOR FOOD ENGINEERING ,  JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY ,  日本作物学会
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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