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J-GLOBAL ID:201301007843681935   Update date: Sep. 26, 2024

Fumi Hayashi

ハヤシ フミ | Fumi Hayashi
Affiliation and department:
Job title: Associate Professor
Homepage URL  (1): https://gyoseki.eiyo.ac.jp/eiyhp/KgApp?kyoinId=ymddgyoiggy
Research field  (2): Hygiene and public health (non-laboratory) ,  Nutrition and health science
Research keywords  (4): Health Promotion ,  Public Health Nutrition ,  Nutrition Counseling ,  Nutrition Education
Research theme for competitive and other funds  (4):
  • 2022 - Segmentation of health-insensitive population and investigation of effective intervention methods: focusing on life stages
  • 2019 - 2022 Research on the development of techniques for motivational support for the prevention of lifestyle-related diseases for middle-aged workers
  • 2019 - 2022 Grouping and characterization of the population according to their level of health interest and establishment of an effective intervention method for the health-insensitive group
  • 2020 - Reevaluation of the standard for healthy meal and development of a support guide according to levels of meal preparation practices in accordance with the standards
Papers (106):
  • Teruko Kawabata, Masakazu Nakamura, Yukari Takemi, Fumi Hayashi, Takashi Yamada. Impact of a nudge-based food environment intervention in a hospital convenience store on staff’s food intake and Na/K. BMC Nutrition. 2024
  • Fumi Hayashi, Yukari Takemi. Differences in the Values and Related Factors of Eating a Balanced Meal among the Younger Generation in Japan. Nutrients. 2024. 16. 12
  • 宇野 薫, 林 芙美, 武見 ゆかり. 妊娠期間中の妊婦の食費及び栄養素等摂取量の変化 児の出生体重別検討. 日本健康教育学会誌. 2024. 32. 1. 15-27
  • 外川 恵, 武見 ゆかり, 林 芙美, 石川 みどり. 独居高齢者の調理状況タイプの分類と食事内容の関連 クラスター分析を用いた検討. 栄養学雑誌. 2023. 81. 6. 319-334
  • 高野 真梨子, 武見 ゆかり, 林 芙美. 新型コロナウイルス感染拡大下における世帯人数・世帯収入別食料支出の変化 家計調査の分析から. 栄養学雑誌. 2023. 81. 5. 269-278
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MISC (110):
  • 林 芙美. 【健康日本21(第三次)推進に向けたアクションプランの提案-栄養・食生活,身体活動,たばこの3分野について-】栄養・食生活分野のロジックモデルとアクションプランの例 野菜・果物摂取量の増加. 日本健康教育学会誌. 2024. 32. 特別号. S52-S63
  • 恩田 理恵, 堀端 薫, 西村 早苗, 佐藤 理恵子, 坂本 香織, 府川 則子, 衛藤 久美, 林 芙美, 久保 彰子, 石田 裕美, et al. コロナ禍の臨地実習における学内実習プログラムの運用と学生の自己評価による学習の達成度. 女子栄養大学紀要. 2024. 54. 5-20
  • 赤松利恵, 林芙美, 他. 管理栄養士・栄養士のための栄養コミュニケーション-基礎・活用・実践. 臨床栄養(臨時増刊号). 2023. 143. 4. 419-614
  • 林 芙美. 健康で持続可能な食事の基本は「主食・主菜・副菜」. 日本食品科学工学会誌. 2023. 70. 9. 407-417
  • 林 芙美. 【管理栄養士・栄養士のための栄養コミュニケーション-基礎・活用・実践】(Part1)栄養コミュニケーションの基礎 コミュニケーション. 臨床栄養. 2023. 143. 4. 429-435
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Books (25):
  • ナッジ×ヘルスリテラシー: ヘルスプロモーションの新たな潮流
    大修館書店 2022
  • 人間の行動変容に関する基本 効果的な栄養教育のための理論とモデル
    医歯薬出版株式会社 2022
  • 管理栄養士論 専門職として求められる10の基本的な資質・能力
    2021
  • 栄養教育論 改訂第5版
    南江堂 2021
  • Health Guidance - Nutrition and Diet.
    2018
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Lectures and oral presentations  (118):
  • 日本人の長寿を支える「健康な食事」遵守度と死亡率との関連:多目的コホート(JPHC)研究
    (第34回日本疫学会学術総会 2024)
  • BDHQを用いた高齢者の栄養疫学研究(1)BDHQの妥当性検討.
    (第82回日本公衆衛生学会総会 2023)
  • BDHQを用いた高齢者の栄養疫学研究 BDHQの妥当性検討
    (日本公衆衛生学会総会抄録集 2023)
  • 人の健康と地球の健康(環境)を守る食育の環~「健康な食事」実践ガイドの開発 ~
    (日本土壌肥料学会2023年度愛媛大会 2023)
  • V-4 人の健康と地球の健康(環境)を守る食育の環〜「健康な食事」実践ガイドの開発 〜(シンポジウムV 人、動植物、環境の健康を基本とする食料システムの生産性向上と環境負荷低減を考える 2023年度愛媛大会)
    (日本土壌肥料学会講演要旨集 2023)
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Education (3):
  • - 2008 Tokyo Medical and Dental University Graduate School of Medical and Dental Sciences
  • - 2001 Teachers College, Columbia University
  • - 1999 University of Delaware
Professional career (1):
  • PhD (Tokyo Medical and Dental University)
Work history (3):
  • 2017/04 - 現在 女子栄養大学 栄養学部 准教授
  • 2015/04 - 2017/03 Kagawa Nutrition University Kagawa Nutrition University
  • 2011/04 - 2015/03 Chiba Prefectural University of Health Sciences
Awards (3):
  • 2016 - 日本健康教育学会 平成28年度日本健康教育学会奨励賞
  • 2011/09 - The Japanese Society of Nutrition and Dietetics Encouragement Award
  • 2011/09 - 特定非営利活動法人日本栄養改善学会 平成23年度日本栄養改善学会奨励賞
Association Membership(s) (5):
Japanese Society of Health Education and Promotion ,  Japanese Society of Public Health ,  Japan Society of Nutrition and Food Science ,  Japanese Society of Nutrition and Dietetics ,  Academy of Nutrition and Dietetics
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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