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J-GLOBAL ID:201301009813573812   Update date: Aug. 17, 2024

Kuroiwa Takashi

クロイワ タカシ | Kuroiwa Takashi
Affiliation and department:
Job title: Professor
Other affiliations (1):
  • Tokyo City University  Graduate School Research Division in Engineering, Chemistry and Energy Engineering, Tokyo City University, Graduate School of Engineering, Chemistry and Energy Engineering   Professor
Homepage URL  (1): http://www.ese.tcu.ac.jp/labs/bio
Research field  (2): Food sciences ,  Applied biofunctional and bioprocess engineering
Research keywords  (7): Food Engineering ,  Nano/micro Bioprocess ,  Biopolymer ,  Molecular assembly ,  Enzymatic Reaction Engineering ,  Biomaterial Chemistry ,  Biochemical Engineering
Research theme for competitive and other funds  (17):
  • 2022 - 2023 薬理成分の分子特性によらず高効率な製剤化を実現するバイオ医薬内包リポソーム製造技術の開発
  • 2017 - 2020 食用高分子電解質複合体を活用したハイドロコロイドの凝集制御と高度安定化
  • 2016 - 2017 リン脂質を主成分とする巨大分子集合体の構造発色性を利用した新規化粧品素材の開発
  • 2013 - 2016 リン脂質の巨大分子集合体を基盤とする新規フォトニックソフトマテリアルの創製
  • 2016 - 2016 International Biotechnology Symposium and Exhibition 2016での研究発表
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Papers (61):
  • Takashi Kuroiwa, Maho Katayama, Kazuki Uemoto, Akihiko Kanazawa. Substrate specificity of commercial lipases activated by a hydration-aggregation pretreatment in anhydrous esterification reactions. Enzyme and Microbial Technology. 2024. 180. 110497-110497
  • Takashi Kuroiwa, Yuta Nakagawa, Ryuichi Takayanagi, Akihiko Kanazawa. Chitosanase-immobilized magnetite-agar gel particles as a highly stable and reusable biocatalyst for enhanced production of physiologically active chitosan oligosaccharides. Enzyme and Microbial Technology. 2024. 178. 110443-110443
  • Taichi Yoshioka, Takashi Kuroiwa. Production of structured lipids via batch and continuous acidolysis of triglycerides using the hydration-aggregation-pretreated lipase loaded onto surface-modified glass bead supports. Process Biochemistry. 2024. 141. 82-89
  • 黒岩 崇. 多糖ゲル微粒子の機能開発と分離材料への応用. 分離技術. 2024. 54. 3. 159-163
  • Anchali Kalidason, Takashi Kuroiwa. Nanoencapsulation of α-mangostin using chitosan-oleic acid complexes: Evaluation of storage stability, in vitro release properties in simulated digestive environment, and bioaccessibility. LWT. 2023. 188. 115406-115406
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MISC (88):
  • DEVELOPMENT OF BIOSENSOR USING PIEZOELECTRIC POLYMER FOR PATHOGEN SPECIFIC MOLECULAR DETECTION : BIORECEPTOR ELEMENT DESIGN. Proceedings of the Chemical Sensor Symposium. 2018. 63. 37-39
  • 黒岩崇, 藤井雄大, 片山真穂, 小林功, 植村邦彦, 金澤昭彦. 食用高分子からなる外場応答性マイクロスフィアへの生体高分子の内包と徐放特性. 日本食品工学会年次大会講演要旨集. 2015. 16th
  • Takashi Kuroiwa. Enzymatic production of oligosaccharides. Microbial Production: From Genome Design to Cell Engineering. 2014. 9784431546078. 219-230
  • 河内勇人, 黒岩崇, 小林功, 植村邦彦, 金澤昭彦. キトサンと脂肪酸からなる複合微粒子の形成に対する脂肪酸種の影響. 日本食品工学会年次大会講演要旨集. 2014. 15th
  • 齋藤かおり, 黒岩崇, 小林功, 植村邦彦, 金澤昭彦. 液滴径制御されたエマルションからのキトサンゲル微粒子の作製とpH応答的吸着分離特性. 日本膜学会年会講演要旨集. 2014. 36th
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Patents (4):
  • キトサン分解物の製造方法および製造装置
  • ナノサイズの一次乳化物を利用する二段階乳化によるリポソーム製造方法
  • ベシクルの製造方法、この製造方法によって得られるベシクル、ベシクルの製造に用いられる凍結粒子の製造方法
  • ベシクルの製造方法、この製造方法によって得られるベシクルおよびベシクルを製造するためのW/O/Wエマルション
Books (11):
  • 生物化学工学の基礎
    コロナ社 2018 ISBN:9784339067569
  • マイクロ/ナノカプセルの調製、徐放性制御と応用事例(第1章第6節、ナノ/マイクロサイズに制御された高効率物質内包ベシクルの製造技術)
    技術情報協会 2014
  • Microbial Production: From Genome Design to Cell Engineering (Chapter 19, Enzymatic production of oligosaccharides)
    Springer 2014 ISBN:9784431546061
  • 食品素材のナノ加工を支える技術(第2章第1節 ミセル、ベシクルの作製)
    シーエムシー出版 2013 ISBN:9784781308265
  • Bio-nanotechnology-A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences (Chapter 30, Formulation and Characterization of Nanodispersions Composed of Dieatary Materials for the Delivery of Bioactive Susbtances)
    Wiley-VCH 2013 ISBN:9780470670378
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Lectures and oral presentations  (180):
  • キトサンと脂肪酸からなる複合微粒子の形成に対する脂肪酸種の影響
    (日本食品工学会第15回(2014年度)年次大会 2014)
  • 油脂類をアシル供与体とした酵素反応によるトレハロース脂肪酸エステル合成の効率化
    (第63回高分子討論会 2014)
  • 内部水滴径が異なる多相エマルションを基材とする物質内包リポソームの粒径制御
    (第63回高分子討論会 2014)
  • キトサンと長鎖脂肪酸からなるサブミクロン微粒子分散系の作製と特性評価
    (第63回高分子討論会 2014)
  • エステル合成活性の向上を目指したリパーゼ粉末の前水和処理条件の検討
    (日本食品工学会第15回(2014年度)年次大会 2014)
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Education (2):
  • - 2005 University of Tsukuba Graduate School of Life and Environmental Sciences
  • - 2000 University of Tsukuba
Professional career (1):
  • Ph.D. in Biotechnology (University of Tsukuba)
Work history (5):
  • 2020/04 - 現在 Tokyo City University Faculty of Science and Engineering Professor
  • 2019/04 - 2020/03 Tokyo City University Faculty of Engineering Professor
  • 2009 - 2019/03 Tokyo City University Faculty of Engineering Associate professor
  • 2008 - 2009 National Agriculture and Food Research Organization National Food Research Institute
  • 2005 - 2007 筑波大学大学院 生命環境科学研究科 博士研究員
Committee career (9):
  • 2023/08 - 現在 日本食品工学会 理事
  • 2023/04 - 現在 日本油化学会 監事
  • 2019/01 - 現在 化学工学会 化学工学誌トピックス委員
  • 2018/05 - 現在 日本化学会コロイドおよび界面化学部会 事業企画委員
  • 2017/08 - 現在 日本食品工学会 編集委員
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Awards (6):
  • 2018/09 - 東京都市大学 優秀研究者賞(若手研究者奨励賞)
  • 2017/08 - 日本食品工学会 2016年度論文賞
  • 2017/08 - 日本食品工学会 2016年度奨励賞 食用ナノ・マイクロ分散系の作製と利用に関する研究
  • 2008 - 日本食品工学会第9回年次大会優秀発表賞
  • 2006 - 日本食品工学会第7回年次大会優秀発表賞
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Association Membership(s) (15):
日本生物工学会 ,  化学工学会 ,  日本膜学会 ,  日本油化学会 ,  日本化学会 ,  高分子学会 ,  JAPANESE SOCIETY FOR CHITIN AND CHITOSAN ,  日本食品工学会 ,  Japan Society for Food Engineering ,  The Society of Polymer Science, Japan ,  The Membrane Society of Japan ,  The Chemical Society of Japan ,  The Society of Chemical Engineers, Japan ,  Japan Oil Chemists' Society ,  The Society for Biotechnology, Japan
※ Researcher’s information displayed in J-GLOBAL is based on the information registered in researchmap. For details, see here.

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